Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2020

Facebook: Μοίρασε (;) προσωπικές συνομιλίες χρηστών σε πλατφόρμες-κολοσσούς!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Facebook: Μοίρασε (;) προσωπικές συνομιλίες χρηστών σε πλατφόρμες-κολοσσούς!

Νέο σκάνδαλο ξέσπασε για το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, μετά το ρεπορτάζ των «New York Times» που αποκάλυψε ότι το 2017 το facebook έδωσε πρόσβαση σε μεγάλο όγκο δεδομένων των χρηστών του, μεταξύ των οποίων και σε μηνύματα, σε εταιρίες-κολοσσούς, όπως η Microsoft, η Amazon, το Netflix και το Spotify.

Πρόκειται για τη δεύτερη τεράστιας σημασίας υπόθεσης υποκλοπών στοιχείων από χρήστες, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica, πριν από μερικούς μήνες. Τώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της νεοϋορκέζικης εφημερίδας, το facebook φέρεται ότι επέτρεψε στη μηχανή αναζήτησης της Microsoft να βλέπει τα ονόματα σχεδόν όλων των φίλων των χρηστών του μέσου, φυσικά χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Προσωπικά μηνύματα χρηστών

Παράλληλα, επέτρεψε στις δικτυακές πλατφόρμες ψυχαγωγίας Netflix και Spotify να διαβάζουν τα προσωπικά μηνύματα των χρηστών, ενώ άφησε την Amazon να αποκτήσει ονόματα χρηστών και πληροφορίες επικοινωνίας μέσω των φίλων τους. Επίσης, φέρεται ότι επέτρεψε στη Yahoo να διαβάζει τις αναρτήσεις φίλων χρηστών.

Η Facebook Inc προχώρησε χθες σε διάψευση του ρεπορτάζ, ανακοινώνοντας ότι ουδέποτε έδωσε σε ορισμένες εταιρίες πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών του χωρίς την έγκρισή τους. Το facebook διευκρίνισε ότι αυτό που έκανε ήταν να βοηθά τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο facebook ή σε συγκεκριμένες λειτουργίες σε συσκευές και πλατφόρμες που έχουν φτιάξει άλλες εταιρίες, όπως οι Apple, Amazon, Blackberry και Yahoo, που είναι γνωστές ως διασυνδεδεμένοι εταίροι.

Οι εταίροι είχαν πρόσβαση

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» η εταιρία σημείωσε ότι αυτοί οι εταίροι είχαν πρόσβαση σε μηνύματα, αλλά οι χρήστες «θα έπρεπε πρώτα να έχουν ξεκάθαρα συνδεθεί (sign in) στο facebook», προτού χρησιμοποιήσουν μια λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων ενός εταίρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, το facebook διέκοψε σχεδόν όλες αυτές τις συνεργασίες τούς τελευταίους μήνες, εκτός από αυτήν με την Apple και την Amazon. Σε κάθε περίπτωση, μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica η αξιοπιστία της εταιρίας έχει πληγεί σοβαρά, ενώ και αυτό το «χτύπημα» αναμένεται να αποτυπωθεί στη χρηματιστηριακή αξία της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ