Σάββατο 28 Μαϊου 2022

ΦΕΚ: Με  τηλεξέταση η πιστοποίηση των πτυχιούχων νομικής ξένων πανεπιστημίων – Για να εγγραφούν στα μητρώα ασκουμένων

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τον περασμένο Μάρτιο ήταν αδύνατη η διεξαγωγή των αναγκαίων εξετάσεων λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΦΕΚ: Με  τηλεξέταση η πιστοποίηση των πτυχιούχων νομικής ξένων πανεπιστημίων – Για να εγγραφούν στα μητρώα ασκουμένων freepik

Τη δυνατότητα διενέργειας εξετάσεων με τη χρήση ψηφιακών μέσων προβλέπει η σχετική Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, δίνοντας λύση στο θέμα των εξετάσεων πιστοποίηση επάρκειας των νέων δικηγόρων-πτυχιούχων αλλοδαπής, οι οποίοι εν μέσω πανδημίας αδυνατούν να εγγραφούν στα μητρώα ασκουμένων δικηγόρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι εξετάσεις για την εγγραφή των νέων πτυχιούχων νομικής από πανεπιστήμια της αλλοδαπής στα σχετικά μητρώα διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ωστόσο τον περασμένο Μάρτιο ήταν αδύνατη η διεξαγωγή των αναγκαίων εξετάσεων λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Με την τροποποίηση της Απόφασης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης «σε περίπτωση αδυναμίας διεξαγωγής των ως άνω εξετάσεων με φυσική παρουσία των διαγωνιζομένων, αυτές δύνανται, κατ’ εξαίρεση, να διενεργούνται, εφόσον είναι εφικτό, εξ αποστάσεως, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ή άλλης διαδικτυακής εφαρμογής, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η ταυτοποίηση/πιστοποίηση των εξεταζομένων και η δυνατότητα επιτήρησης τους».

Μετά την προσθήκη της νέας παραγράφου στην Υπουργική Απόφαση, η αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 16 του ν. 4194/2013 μπορεί να ξεκινήσει  τις διαδικασίες διεξαγωγής του διαγωνισμού που έχει παγώσει το τελευταίο έτος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ