Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023

Folli Follie: Ξεκινά η δίκη των Ιούνιο με άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο λόγω κινδύνου παραγραφής – Η χαμένη μάχη των Κουτσολιούτσων για τα πρόστιμα 3,33 εκ. ευρώ

Αν υποβληθεί αίτημα θα δοθεί άδεια με βάση την απόφαση για τις δίκες που υπάρχουν αδικήματα – κακουργήματα- στα όρια της παραγραφής, λέει ο Δημ. Βερβεσός. Δεν είχε υποβληθεί τέτοιο αίτημα το προηγούμενο διάστημα, όταν το δικαστήριο προχώρησε σε αναβολή της δίκης, προφανώς όχι από την υπεράσπιση, αλλά ούτε από την πολιτική αγωγή, το δικαστήριο ή την Εισαγγελία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Folli Follie: Ξεκινά η δίκη των Ιούνιο με άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο λόγω κινδύνου παραγραφής – Η χαμένη μάχη των Κουτσολιούτσων για τα πρόστιμα 3,33 εκ. ευρώ eurokinissi

Με την άδεια του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά η δίκη για το ποινικό σκέλος του σκανδάλου της Folli Follie, που είχε αναβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά πρωτοφανή τρόπο, ενώ είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν τον Ιανουάριο του 2022.

Η άδεια θα δοθεί, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, για συμμετοχή των δικηγόρων στη διαδικασία κατ΄ εξαίρεση, εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων από τις δίκες με αντικείμενο “εγκληματική οργάνωση” που έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2023 και έχει παρατεθεί έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Αφορμή στάθηκε διάταξη που ψήφισε τον Μάρτιο του 2023 η κυβέρνηση με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων με μικρές ποινές όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία. Οι δικηγόροι είχαν ζητήσει απόσυρση ή τροποποίηση της διάταξης, μάλιστα προ μηνών ειχε σχεδιαστεί σχετική τροπολογία ή οποία όμως τελικώς “μπλοκαρίστηκε”.

Υπενθυμίζεται πως η νέα διάταξη του 187 ΠΚ παρ. 6 , την τροποποίηση της οποίας ζητούν οι δικηγόροι, αναφέρει πως:

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία , δεν μετατρέπονται , ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Folli Follie

EUROKINISSI

Folli Follie: Η αναβολή

Μετά από 12 μήνες δίκης, χωρίς ουσιαστικά να υπάρξει εξέλιξη στην διαδικασία, οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αποφάσισαν να αναβάλλουν τη δίκη προχωρώντας σε βαριές καταγγελίες για τον κίνδυνο της παραγραφής αδικημάτων , καθώς όπως είπε στην εν λόγω υπόθεση υπάρχουν πράξεις που σύντομα παραγράφονται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την διερεύνηση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης.

«Βρισκόμαστε σε ομηρία», είχε υπογράμμισε τότε η πρόεδρος, όταν ανέβαλε τη δίκη για τον προσεχή Ιούνιο, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να δικάσουμε ούτε άλλες υποθέσεις», ενώ μίλησε «για μια εξαιρετικής σοβαρότητας δίκη για την εσωτερική έννομη τάξη, με διεθνή αρνητικό αντίκτυπο», που ουσιαστικά για καιρό δεν διεξάγεται.

Αίτημα

Τότε ο ΔΣΑ απάντησε με μια δριμεία ανακοίνωση που έκανε λόγο για “Δικανική FOLLI-λογία”, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως αίτημα εξαίρεσης απο την αποχή δεν είχε υποβληθεί προς τον Σύλλογο, προφανώς όχι από την υπεράσπιση, ούτε απο την πολιτική αγωγή, τη εισαγγελία ή το δικαστήριο. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσός εξηγεί πως εφόσον υποβληθεί αίτημα θα δοθεί άδεια στους δικηγόρους με βάσει την πάγια θέση του Συλλόγου ότι τέτοιες άδειες δίδονται εφόσον υπάρχουν κρινόμενα κακουργήματα με χρόνο τέλεσης 15ετία (σ.σ όπως πλέον ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση) και 6ετία για τα πλημμελήματα.

Folli Follie

eurokinissi

Η δίκη γίνεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η εν λόγω υπόθεση με βασικούς κατηγορουμένους τον Δημήτρη και τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, ενώ συνολικά στο εδώλιο κάθονται 13 άτομα με κατηγορίες για παραποιημένους ισολογισμούς, οικονομικά αδικήματα και την κατηγορία για εγκληματική οργάνωση.

Τα πρόστιμα

Την ίδια στιγμή απολύτως νόμιμα έκρινε το Συμβούλιο Επικρατείας τα πρόστιμα 3,3 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση της αγοράς στους Δημήτρη, Τζώρτζη και Καίτη Κουτσολιούτσου αλλά και σε πέντε ακόμα άτομα που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της 25ης Απριλίου του 2018 κατά την οποία εγκρίθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις του 2017 για την εταιρία Folli Follie. Το Β’ Τμήμα του Ανωτάτου δικαστηρίου απέρριψε ως απαράδεκτες τις αιτήσεις αναιρέσεως, κρίνοντας ότι οι εφετειακές αποφάσεις που επικύρωναν τα πρόστιμα δεν έχουν εσφαλμένη ερμηνεία νομοθετικής διάταξης και ειδικά της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και έχουν τη νόμιμη αιτιολογία που προβλέπει το Σύνταγμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ