Τετάρτη 01 Φεβρουαρίου 2023

Φονικό στην Αίγινα: Δικαστικό “αλαλούμ” στη Μάλτα με τα αποτυπώματα του 36χρονου – Τι θα γίνει με την έκδοσή του στην Ελλάδα

Εμπειρογνώμονας πρόκειται να προβεί σε συγκριτική ανάλυση των δακτυλικών αποτυπωμάτων με το αντίγραφο που απέστειλαν οι ελληνικές αρχές.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φονικό στην Αίγινα: Δικαστικό “αλαλούμ” στη Μάλτα με τα αποτυπώματα του 36χρονου – Τι θα γίνει με την έκδοσή του στην Ελλάδα ONE News Malta

Κοντά στην εξιχνίασή της φαίνεται πως είναι η υπόθεση που αφορά το διπλό φονικό στην Αίγινα, όπου μία γυναίκα και ο ανιψιός της βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους αφού είχαν καεί ζωντανοί. Δράστης της δολοφονίας φαίνεται πως είναι ένας 36χρονος υπήκοος Αλβανίας ο οποίος συνελήφθη στη Μάλτα την Παρασκευή (19/8) έπειτα από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχαν εκδώσει οι ελληνικές αρχές.

Ο Ledjon Brakaj προσήχθη το Σάββατο στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης και οι δικηγόροι είχαν αμέσως εκφράσει αμφιβολίες για την ταυτότητα του συλληφθέντα. Επισήμαναν ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εμφάνιζε διαφορετικά ονόματα. Τα δακτυλικά αποτυπώματα που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του καταζητούμενου δεν είχαν προσκομιστεί στο δικαστήριο.

Την Τρίτη ο επιθεωρητής Kurt Ryan Farrugia, από τη Μονάδα Διεθνών Σχέσεων της Αστυνομίας, παρουσίασε δακτυλικά αποτυπώματα που είχαν σταλεί από την ελληνική αστυνομία. Τα εν λόγω δακτυλικά αποτυπώματα, όταν αναλύθηκαν από τα αντίστοιχα της Μάλτας, φάνηκε να ταιριάζουν, όπως ενημερώθηκε το δικαστήριο, σύμφωνα με τους timesofmalta.

Ωστόσο, “για την αποφυγή οποιασδήποτε αμφιβολίας”, η δικαστής Donatella Frendo Dimech όρισε έναν εμπειρογνώμονα δακτυλικών αποτυπωμάτων για την άρση των δακτυλικών αποτυπωμάτων του συλληφθέντα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο εμπειρογνώμονας πρόκειται να προβεί σε συγκριτική ανάλυση με το αντίγραφο που απέστειλαν οι ελληνικές αρχές.

Ο κατηγορούμενος, παρουσιάστηκε ενώπιον του Δικαστηρίου που άνοιξε επειγόντως, το πρωί του Σαββάτου και επέλεξε να μην απαντήσει κατά την εξέταση. Μάλιστα δεν απάντησε ποιο είναι το όνομά του, πόσο χρονών είναι, πού γεννήθηκε και πού μένει, το όνομα των γονιών του και αν είναι το άτομο που ζητείται να σταλεί πίσω στην Ελλάδα λόγω των διαδικασιών που εκδόθηκαν από τις ελληνικές αρχές.

Η έκδοσή του στην Ελλάδα

Ο Brakaj φέρεται να εμπλέκεται στη ληστεία που κατέληξε στη δολοφονία μιας ηλικιωμένης γυναίκας και του ανιψιού της στην Αίγινα, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν βίαια και στη συνέχεια πυρπολήθηκαν ενώ ανέπνεαν ακόμη, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης, ο συνήγορος υπεράσπισης Franco Debono δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ήταν “ένα από τα πιο λιγοστά σε λεπτομέρειες που έχει δει ποτέ το δικαστήριο”. Δεν υπήρχε ούτε η παραμικρή αναφορά σε αποδεικτικά στοιχεία, είπε.

“Η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών θα πρέπει να συνεπάγεται αμοιβαίο σεβασμό”, υποστήριξε ο Debono, κάνοντας αναφορά σε απόφαση του ιταλικού Corte di Cassazione, το οποίο απέρριψε αίτημα έκδοσης των μαλτέζικων αρχών με την αιτιολογία ότι η Μάλτα δεν μπορούσε να εγγυηθεί ορισμένες δικλείδες ασφαλείας.

Ενώ άλλα κράτη φάνηκε να ερμηνεύουν μάλλον αυστηρά τέτοιου είδους αιτήματα έκδοσης, η Μάλτα φάνηκε να δίνει μάλλον “ευρεία ερμηνεία”, δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Το δικαστήριο της Μάλτας θα αποφασίσει τις επόμενες ημέρες για την έκδοση του Brakaj στην Ελλάδα.

Φονικό στην Αίγινα

EUROKINISSI

Πώς έγινε το διπλό φονικό στην Αίγινα το 2015

Ο άνδρας καταζητείται σχετικά με το διπλό φονικό που έγινε στην Αίγινα το 2015 και συγκλόνισε την ήσυχη νησιωτική κοινότητα.

Μία γυναίκα, η οποία διατηρούσε επιχείρηση σουβενίρ στην Αίγινα, βρέθηκε νεκρή μαζί με τον ανιψιό της μέσα στο σπίτι της.

Και τα δύο θύματα είχαν βασανιστεί πριν δολοφονηθούν. Η αυτοψία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δράστες χτύπησαν τα δύο θύματα τόσο άγρια που τους προκάλεσαν συντριπτικά κατάγματα σε όλο τους το σώμα και στη συνέχεια, ενώ ακόμα ανέπνεαν, τους έβαλαν φωτιά.

Οι έρευνες έδειξαν ότι η γυναίκα είχε αποσύρει τις οικονομίες της, ύψους σχεδόν 800.000 ευρώ, λίγο καιρό πριν. Το σπίτι είχε διαλυθεί όταν το βρήκαν οι ερευνητές, αλλά οι βιτρίνες που περιείχαν ασημικά ήταν ανέγγιχτες. Τα χρήματα δεν βρέθηκαν ποτέ.

Σύμφωνα με τις Αρχές το 2015, όλα τα στοιχεία οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως το κίνητρο των αδίστακτων δολοφόνων ήταν οικονομικό. Από την άρση τραπεζικού απορρήτου προέκυψε πως λίγο πριν από τα capital control η άτυχη γυναίκα είχε προχωρήσει σε ανάληψη των αποταμιεύσεων της ύψους 800.000 ευρώ, που ενδεχομένως είχε κρύψει στο σπίτι της.

Με δεδομένο ότι τα θύματα βασανίστηκαν, οι αστυνομικοί θεωρούσαν ότι οι δράστες κατάφεραν το σκοπό τους να βρουν και να αρπάξουν τα χρήματα. Ο χώρος της μονοκατοικίας ερευνήθηκε εσωτερικά και εξωτερικά, χωρίς να βρεθεί το παραμικρό.

Ο νομικός εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων Νίκος Διαλυνάς, μιλώντας στην εκπομπή Φως στο Τούνελ, ανέφερε πως η οικογένεια ξεκίνησε δικές της έρευνες, ορίζοντας ειδικούς επιστήμονες ώστε να φωτιστεί η αλήθεια και να βρεθούν οι ένοχοι.

«Έχω εντολή από την οικογένεια να φτάσουμε μέχρι τέλους. Πιστεύουμε ότι υπήρχαν σημαντικές παραλείψεις από τις Αρχές, οι οποίες έχουν επισημανθεί με αναφορά μας προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., στην αρμόδια υπουργό και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Είναι τρομερό αυτό που συνέβη και παρ’ ολίγο θα ήταν θύμα και η εντολέας μου, γιατί είχε προγραμματίσει με την μικρή της κόρη να επισκεφθεί τα θύματα. Κατά την ταπεινή μου άποψη δεν τίθεται θέμα ληστείας. Οι δράστες έψαχναν έγγραφα που ενοχοποιούσαν συγκεκριμένο άτομο. Αυτοψία στον χώρο δεν έγινε, προσωπικά απευθύνθηκα στο αρμόδιο τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής, ζήτησα φωτογραφίες και μου απάντησαν ότι ισχύει το απόρρητο της προανάκρισης. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα μετά από τρία χρόνια» έλεγε, μεταξύ άλλων, ο κ. Διαλυνάς.

EUROKINISSI

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αίγινας ενημερώθηκε για το περιστατικό στις έντεκα και τέταρτο το βράδυ της 30ης Νοεμβρίου. Έφθασε άμεσα στο σημείο που ήταν πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του κλιμακίου και η φωτιά σβήστηκε έπειτα από 10 με 15 λεπτά περίπου. Οι δράστες υπολογίζεται ότι έβαλαν τη φωτιά μετά τις 10:15 το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κεντρικές πόρτες του σπιτιού ήταν κλειδωμένες με το κλειδί να βρίσκεται από μέσα. Το τζάμι της μπαλκονόπορτας δίπλα από την εξώπορτα βρέθηκε σπασμένο. Φαίνεται ότι από εκεί έσυραν την ηλικιωμένη αφού την αιφνιδίασαν στον κήπο. Στο μπάνιο και στον τοίχο που οδηγεί στο υπνοδωμάτιο βρέθηκε αίμα.

Το σημαντικό όμως είναι ότι εντοπίστηκε κηλίδα αίματος δίπλα από καναπέ που βρίσκεται πολύ κοντά στην μπαλκονόπορτα που έσπασαν. Πιστεύεται πως το αίμα αυτό ανήκει σε έναν από τους δράστες που τραυματίστηκε όταν έσπασε το τζάμι. Στο σπίτι δεν εντοπίστηκε κάποιο μπιτόνι εύφλεκτου υλικού. Οι δράστες είχαν τοποθετήσει παπλώματα και κουρτίνες πάνω στο κρεβάτι και στο πάτωμα, τους έβαλαν φωτιά κι από πάνω τοποθέτησαν τα θύματα για να καούν.

Ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Ηλίας Μπογιόκας διενήργησε τη νεκροτομή στις σορούς των θυμάτων. Σύμφωνα με το πόρισμα του οι δράστες χτύπησαν τόσο άγρια τα δύο θύματα, ώστε τους προκάλεσαν συντριπτικά κατάγματα σχεδόν σε όλο το σώμα τους και στη συνέχεια, ενώ ακόμα ανέπνεαν, τους έβαλαν φωτιά.

«Υπήρξε δόλος, μίσος, σκοπός. Είχαν χτυπηθεί άγρια και έφεραν κακώσεις σε διάφορα σημεία. Τα χτυπήματα και τα κατάγματα προήλθαν είτε από κλωτσιές ή μπουνιές, είτε από κάποιο όργανο ξύλο, ρόπαλο ή κάτι παρόμοιο. Τα θύματα όταν τους έβαλαν φωτιά ήταν σε ημιθανή κατάσταση και δεν ήταν δυνατόν να αντιδράσουν. Βασανίστηκαν και φαίνεται πως τους έκαιγαν σιγά-σιγά , ίσως με σκοπό να μην αφήσουν στοιχεία. Δυστυχώς δεν έχω δει φωτογραφίες από το χώρο. Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ο ορισμός της ιατροδικαστικής αυτοψίας. Τα πτώματα έπρεπε να κρατηθούν εκεί όσο χρειαστεί μέχρι να φτάσει στον τόπο ιατροδικαστής. Από την στιγμή που ο χώρος παραμένει άθικτος αν η οικογένεια πάρει τις φωτογραφίες, μπορεί ένας ιατροδικαστής να προχωρήσει σε μια αναπαράσταση ακόμη και σήμερα» είχε πει ο κ. .

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ