Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

ΦΩΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ – Όταν το αυτοκίνητο του Ι. Παλαιοκρασσά γινόταν στόχος επίθεσης με ρουκέτες της 17Ν στην οποία πέθανε ο Θάνος Αξαρλιάν

«Ήταν ένα τραγικό λάθος. Το μοναδικό λάθος της 17Ν» έγραψε για τον θάνατο του Αξαρλιάν, ο Κουφοντίνας στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη». 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΦΩΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ – Όταν το αυτοκίνητο του Ι. Παλαιοκρασσά γινόταν στόχος επίθεσης με ρουκέτες της 17Ν στην οποία πέθανε ο Θάνος Αξαρλιάν

Επιμέλεια: Ισμήνη Λέντζου 

Ο θάνατος του Ιωάννη Παλαιοκρασσά, του ιστορικού στελέχους της ΝΔ σκόρπισε θλίψη στον πολιτικό κόσμο και ανέσυρε “ματωμένες μνήμες” από την δολοφονική δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν όπως έγραψε το dikastiko.gr 

Ο Παλαιοκρασσάς στόχος επίθεσης της 17Ν-Πέθανε ο Θάνος Αξαρλιάν

Η απόπειρα δολοφονίας του Ιωάννη Παλαιοκρασσά και ο θάνατος του Θάνου Αξαρλιάν

Στις 14 Ιουλίου 1992 το αυτοκίνητο του Γιάννη Παλαιοκρασσά στο οποίο βρισκόταν ο ίδιος, η γυναίκα του και η 14χρονη ανιψιά του έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης με ρουκέτες από τη 17 Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας περαστικός, ο φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν. Ο Παλαιοκρασσάς στόχος επίθεσης της 17Ν-Πέθανε ο Θάνος Αξαρλιάν Ο Παλαιοκρασσάς στόχος επίθεσης της 17Ν-Πέθανε ο Θάνος Αξαρλιάν

Ο τότε υπουργός Οικονομικών σώθηκε από τύχη με μικρά εγκαύματα στο πρόσωπο και στο χέρι.

επίθεση με ρουκέτες της 17Ν στον Παλαιοκρασσά

Αργότερα τον επισκέφθηκε ο υπουργείο Οικονομικών ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ρουκέτα πέρασε από πάνω του. Ήταν ρουκέτα η οποία εξαπελύθη από τον πρώτο όροφο της απέναντι πολυκατοικίας. Πέρασε ευτυχώς πάνω από το αυτοκίνητό τους, κτύπησε ένα άδειο αυτοκίνητο ο οποίο κάηκε. Ο κ. Παλαιοκρασσάς που οδηγούσε καθήμενος στα αριστερά άνοιξε και βγήκε μέσα στις φλόγες και «τσουρουφλίστηκε» λίγο στο πρόσωπο και στο χέρι. Του έδωσαν κάτι αλοιφές και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Σκοτώθηκε όμως ένας νέος άνθρωπος, ένα παιδί 25 με 30 χρόνων και έχουμε και τραυματίες. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός». Η 17 Ν αργότερα σε προκήρυξή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο τότε υπουργός Παλαιοκρασσάς έγινε στόχος γιατί εξέφραζε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς σώθηκε επειδή επέβαινε σε θωρακισμένη Μερσέντες, αλλά ο Θάνος Αξαρλιάν βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Η 17 Ν αργότερα σε προκήρυξή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο τότε υπουργός Παλαιοκρασσάς έγινε στόχος γιατί εξέφραζε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Λίγες ώρες αργότερα, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους της 17 Νοέμβρη εκφράζοντας τη λύπη του για τον θάνατο του Αξαρλιάν. Η 17 Ν αργότερα σε προκήρυξή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο τότε υπουργός Παλαιοκρασσάς έγινε στόχος γιατί εξέφραζε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η 17 Ν αργότερα σε προκήρυξή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο τότε υπουργός Παλαιοκρασσάς έγινε στόχος γιατί εξέφραζε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η 17 Ν αργότερα σε προκήρυξή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο τότε υπουργός Παλαιοκρασσάς έγινε στόχος γιατί εξέφραζε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Κανείς δεν γνώριζε ποιος τηλεφώνησε στην «Ελευθεροτυπία», αλλά, λίγα χρόνια μετά την εξάρθρωση της 17Ν, αποκαλύφθηκε πως ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Η 17 Ν αργότερα σε προκήρυξή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο τότε υπουργός Παλαιοκρασσάς έγινε στόχος γιατί εξέφραζε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Αργότερα ο Κουφοντίνας εξήγησε πώς είχε ληφθεί η απόφαση για τη δολοφονία του κ. Παλαιοκρασσά καθώς υπουργός της ΝΔ θεωρούνταν αρχιτέκτονας της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής ο οποίος επιπλέον είχε σχέσεις με την Εκκλησία «και τους Αμερικάνους». «Ήταν ένα τραγικό λάθος. Το μοναδικό λάθος της 17Ν» έγραψε ο Κουφοντίνας στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη».

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ