Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Φράχτης στον Έβρο: Εγκρίθηκε η τροπολογία του ΕΛΚ για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια

Η τροπολογία του ΕΛΚ, υπερψηφίστηκε με 322 ψήφους στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φράχτης στον Έβρο: Εγκρίθηκε η τροπολογία του ΕΛΚ για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια Eurokinissi

Tο δρόμο για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο από ευρωπαϊκά κονδύλια ανοίγει η υπερψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (της ομάδας Ευρωβουλευτών της ΝΔ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, παρακάμφθηκε η τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς την οποία είχε εισηγηθεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και η οποία απέκλειε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε αντίστοιχα έργα.

Σημειώνεται πως η τροπολογία του ΕΛΚ, υπερψηφίστηκε με 322 ψήφους στην Ολομέλεια. Στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στην ψηφοφορία για τις «Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024 – Τμήμα III» η τροπολογία για τη χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα πέρασε με 322 υπέρ, 290 κατά και 20 αποχές.

Διακίνηση μεταναστών

eurokinissi

Χρηματοδότηση φράχτη στον Έβρο: Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης και Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ υπερψήφισαν σύσσωμο το ΕΛΚ με μόλις μία ψήφο κατά και το Renew Europe (το οποίο είχε υποστηρίξει την τροπολογία Παπαδημούλη), ανάμεσα σε αυτούς και ο Γιώργος Κύρτσος.

Αναλυτικά, η τροπολογία 48 η οποία είχε περάσει στις 29 Μαρτίου και πλέον κατέπεσε ανέφερε: «Εκφράζει έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023 και ιδίως στην παράγραφο 23 αυτών των συμπερασμάτων· τονίζει ότι η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της ΕΕ αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση κάθε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή περιφράξεων ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, και αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται κάθε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον».

Από την άλλη, η τροπολογία 49 αναφέρει που υπερψηφίστηκε: Υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και καταδικάζει απερίφραστα τις απόπειρες εργαλειοποίησης των μεταναστών, ιδίως στο πλαίσιο υβριδικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών. Χαιρετίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023, ιδίως δε την παράγραφο 23, με την οποία η Επιτροπή καλείται να κινητοποιήσει αμέσως σημαντικά κονδύλια και μέσα της ΕΕ για να στηρίξει τα κράτη μέλη στην ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών προστασίας των συνόρων, των μέσων επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας επιτήρησης, και του εξοπλισμού υπενθυμίζει ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών.

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου: “Ηχηρή απάντηση”

Την εξέλιξη σχολίασε και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία με ανάρτησή της αναφέρει: Σήμερα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έδωσε μία ηχηρή απάντηση, καθώς κατέπεσε η τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη χρηματοδότηση του #φράκτη στον #Έβρο και υπερψηφίστηκε η τροπολογία του #ΕΛΚ που επιτρέπει τη χρηματοδότηση σχετικών υποδομών. Συνεχίζουμε, για την #Ελλάδα».

https://twitter.com/AnnaAsimakopoul/status/1648663427345252352

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ