Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

“Φρένο” σε πλειστηριασμό και ακύρωση πράξης κατάσχεσης: Το “κλειδί” του Αυγούστου και το λάθος στον υπολογισμό των προθεσμιών

Υπολογίστηκε και ο μήνας Αύγουστος παρά τις αντίθετες διατάξεις, έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ακυρώνοντας τη διαδικασία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Φρένο” σε πλειστηριασμό και ακύρωση πράξης κατάσχεσης: Το “κλειδί” του Αυγούστου και το λάθος στον υπολογισμό των προθεσμιών freepik

Μία νέα σημαντική απόφαση ήρθε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, που έβαλε “φρένο” σε πλειστηριασμό και ακύρωσε την κατασχετήρια έκθεση, καθώς οι προθεσμίες δεν είχαν υπολογιστεί σωστά και είχε προσμετρηθεί και ο μήνας Αύγουστος όπου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν περιλαμβάνεται.

«Η σχετική πρόβλεψη συνεπάγεται πως ο Αύγουστος προσμετράται μεν στους επτά έως οκτώ μήνες, όταν η προθεσμία δεν λήγει κατά το μήνα εκείνο, και μόνο στην περίπτωση που η λήξη της εμπίπτει σε αυτόν, η συμπλήρωση της επέρχεται τον επόμενο μήνα (κατά την αντίστοιχη ημερομηνία του επόμενου μήνα), λύση αυτονόητη, άλλωστε, αφού κατά τον Αύγουστο δεν διεξάγονται πλειστηριασμοί» αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση.

Ωστόσο, επισημαίνεται πως «για τον υπολογισμό του υποχρεωτικού επταμήνου η καθ’ ης λανθασμένα συνυπολόγισε και το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου κατά παράβαση των διατάξεων των άρθρων 954 παρ. 2 στ. ε’ και 993 παρ. 2 ΚΠολΔ., όπως αυτές ισχύουν κατόπιν των τροποποιήσεων που επέφερε ο ως άνω νόμος 4842/2021 σε συνδ. με το αρ. 145 παρ. 2 ΚΠολΔ, δεδομένου ότι η εν λόγω προθεσμία προσδιορίζεται σε μήνες. Ειδικότερα, από την ανακοπτόμενη κατασχετήρια έκθεση, προκύπτει ότι ορίστηκε πλειστηριασμός για την 13η Σεπτεμβρίου του έτους 2023, ήτοι επτά μήνες και εικοσιτέσσερεις (24) ημέρες μετά την περάτωση της κατάσχεσης, η οποία έλαβε χώρα την ημερομηνία της συντάξεώς της, την 19.01.2023 (δεδομένου ότι η επίδοση της έλαβε χώρα αυθημερόν), συμπεριλαμβανομένου ωστόσο για τον υπολογισμό του υποχρεωτικού επταμήνου που προβλέπεται στην διάταξη του άρθρου 993 παρ. 2 ΚΠολΔ για τον ορισμό της ημέρας πλειστηριασμού επί της κατάσχεσης ακινήτων, και του χρονικού διαστήματος από 1 έως 31 Αυγούστου, καίτοι η επτάμηνη αυτή προθεσμία αναστέλλεται, κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου, το οποίο εξαίρεται από τον υπολογισμό, με αποτέλεσμα ο πλειστηριασμός να μην μπορεί να διενεργηθεί προ της παρέλευσης της αντίστοιχης ημερομηνίας του επόμενου του εξαιρούμενου μήνα».

“Φρένο” σε πλειστηριασμό

freepik

“Φρένο” σε πλειστηριασμό: Ακυρότητα της κατάσχεσης

Και καταλήγει: «Εάν είχε λάβει χώρα ορθός υπολογισμός από τη δικαστική επιμελήτρια, ο πλειστηριασμός δεν θα είχε οριστεί προ τις 19 Σεπτεμβρίου, καθώς το υποχρεωτικό επτάμηνο του αρ. 993 παρ. 2 ΚΠολΔ σε συνδ. με το αρ. 145 παρ. 2 ΚΠολΔ, λαμβανομένης υπόψη της αναστολής κατά το μήνα Αύγουστο, συμπληρώνεται στις 19 Σεπτεμβρίου 2023. Εν προκειμένω κατόπιν των ανωτέρω, συνάγεται ότι η καθ’ ης διά της δικαστικής επιμελήτριας, από τον μη υπολογισμό της αναστολής του μηνός Αυγούστου και κατά παράβαση των άρθρων και 993 παρ. 2 ΚΠολΔ και 145 παρ. 2 ΚΠολΔ, όρισε εσφαλμένα την 13η Σεπτεμβρίου 2023 ως ημέρα πλειστηριασμού, αν και δεν είχαν συμπληρωθεί οι επτά μήνες που τάσσει ο νόμος από τον χρόνο της κατάσχεσης, ενώ θα έπρεπε μη υπολογιζόμενου του Αυγούστου να παρατείνει την προθεσμία κατά ένα μήνα, καθόσον ο έβδομος μήνας από την επιβολή της κατάσχεσης συμπληρωνόταν κανονικά την 19.08.2023, πλην όμως και συνυπολογιζομένης της ρητής κατά νόμο αναστολής του μηνός Αυγούστου, όταν η λήξη της προθεσμίας εμπίπτει εντός αυτού, συμπληρωνόταν στις 19.09.2023. Ως αποτέλεσμα των ως άνω, επέρχεται ακυρότητα της προσβαλλόμενης έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ