Φρένο σε συντεχνιακές αντιλήψεις επιχειρεί να βάλει ο Άρειος Πάγος: “Να απομονωθούν εφόσον αποσκοπούν σε επικοινωνιακά οφέλη διάρκειας μερικών λεπτών δημοσιότητας”
Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση (δικαστές, εισαγγελείς αλλά και δικηγόρους) δίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, μετά από τοποθετήσεις για λήψη μέτρων ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης ενόψει νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Την ανάγκη «όλοι οι παράγοντες της Δικαιοσύνης να σταθούν με υπευθυνότητα απέναντι στο χρέος που έχουν για την προστασία του νομικού μας πολιτισμού» επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου, αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.
Αφορμή για την ανακοίνωσή του, μέσω της οποίας δίνει απαντήσεις και αφήνει εμμέσως, πλην σαφώς αιχμές προς πάσα κατεύθυνση, στάθηκαν «τοποθετήσεις σχετικά με τη λήψη μέτρων για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, που διατυπώνονται κατά το στάδιο της διαβούλευσης της νομοθετικής παρέμβασης στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, υπενθυμίζουμε κάποιες κοινές διαπιστώσεις σχετικά με το φαινόμενο των καθυστερήσεων στους χρόνους έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει πως «είναι απαραίτητο να απομονωθούν οι συντεχνιακές αντιλήψεις, που απλά αποσκοπούν σε επικοινωνιακά οφέλη διάρκειας μερικών λεπτών δημοσιότητας, να ελέγχονται (και αυτεπαγγέλτως) οι ακραίες και οπωσδήποτε μη σύννομες συμπεριφορές, που δυστυχώς συχνά εμφανίζονται στις δικαστικές αίθουσες και να διατυπώνονται ρεαλιστικές προτάσεις για την επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της Δικαιοσύνης».
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Λυμπερόπουλος στο γεγονός πως «το Δικαστικό Σώμα, στο βαθμό που του αναλογεί, εκτός από την αυτοκριτική του, έχει τα τελευταία χρόνια προχωρήσει εξαντλητικά σε αξιολογήσεις και ελέγχους απόδοσης των μελών του μέσω των αρμοδίων κατά το Σύνταγμα και το Νόμο θεσμικών οργάνων, τα οποία σε όσες περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαίο, προχώρησαν σε πειθαρχικούς ελέγχους συμπεριλαμβανομένου του ακραίου μέτρου της οριστικής παύσης ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού δικαστικών λειτουργών από τα καθήκοντά τους και της εφαρμογής του μέτρου του αρ. 50 παρ. 4 του ν. 4938/2022 περί περικοπής μισθού για όσους εμφανίζουν αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων».
Ο κ. Λυμπερόπουλος χαρακτηρίζει το πρόβλημα των καθυστερήσεων πολυπαραγοντικό και σημειώνει πως «οφείλεται όχι μόνον σε ελαττώματα της νομοθεσίας, αλλά και στην υιοθέτηση στρεβλών αντιλήψεων και πρακτικών από περισσότερους παράγοντες με βαρύνοντα ρόλο στις επιδόσεις του δικαστικού συστήματος».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
«Με αφορμή τοποθετήσεις σχετικά με τη λήψη μέτρων για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, που διατυπώνονται κατά το στάδιο της διαβούλευσης της νομοθετικής παρέμβασης στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, υπενθυμίζουμε κάποιες κοινές διαπιστώσεις σχετικά με το φαινόμενο των καθυστερήσεων στους χρόνους έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων.
Α) Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και οφείλεται όχι μόνον σε ελαττώματα της νομοθεσίας, αλλά και στην υιοθέτηση στρεβλών αντιλήψεων και πρακτικών από περισσότερους παράγοντες με βαρύνοντα ρόλο στις επιδόσεις του δικαστικού συστήματος. Η καθημερινή εικόνα στα δικαστήρια, όπου αποτυπώνονται τέτοιες νοοτροπίες συνοδευόμενες από ακραίες συμπεριφορές, οδηγεί αβίαστα σε αυτό το συμπέρασμα.
Β) Το Δικαστικό Σώμα, στο βαθμό που του αναλογεί, εκτός από την αυτοκριτική του, έχει τα τελευταία χρόνια προχωρήσει εξαντλητικά σε αξιολογήσεις και ελέγχους απόδοσης των μελών του μέσω των αρμοδίων κατά το Σύνταγμα και το Νόμο θεσμικών οργάνων, τα οποία σε όσες περιπτώσεις κρίθηκε αναγκαίο, προχώρησαν σε πειθαρχικούς ελέγχους συμπεριλαμβανομένου του ακραίου μέτρου της οριστικής παύσης ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού δικαστικών λειτουργών από τα καθήκοντά τους και της εφαρμογής του μέτρου του αρ. 50 παρ. 4 του ν. 4938/2022 περί περικοπής μισθού για όσους εμφανίζουν αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων
Γ) Ο θεσμός της επιθεώρησης και αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών σχηματισμών, που περιλαμβάνει εφαρμογή συστημάτων διοίκησης στα δικαστήρια και προγράμματα διαρκούς επιμόρφωσης, έχει πρόσφατα αναμορφωθεί και διεξάγεται πλέον με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι μέχρι τώρα πρώτες διαπιστώσεις επιβεβαιώνουν, ότι το δικαστικό έργο στην συντριπτική πλειονότητα του διακρίνεται για την ποιότητα και την αξιοπιστία του παρά την αναιτιολόγητα διογκωμένη δικαστική ύλη
Δ) Το πλήθος επωνύμων και μη, καταγγελτικών αναφορών, επιβεβαιώνεται ότι γίνονται άλλοτε υπηρετώντας πράγματι την ουσία και άλλοτε για επικοινωνιακούς σκοπούς ατομικών ή συλλογικών συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση όμως ερευνώνται (και αξιολογούνται) με αποτελεσματικότητα, που αποτελεί ζητούμενο σε άλλα αντίστοιχα όργανα.
Σήμερα, πρέπει όλοι οι παράγοντες της Δικαιοσύνης να σταθούν με υπευθυνότητα απέναντι στο χρέος που έχουν για την προστασία του νομικού μας πολιτισμού. Είναι απαραίτητο να απομονωθούν οι συντεχνιακές αντιλήψεις, που απλά αποσκοπούν σε επικοινωνιακά οφέλη διάρκειας μερικών λεπτών δημοσιότητας, να ελέγχονται (και αυτεπαγγέλτως) οι ακραίες και οπωσδήποτε μη σύννομες συμπεριφορές, που δυστυχώς συχνά εμφανίζονται στις δικαστικές αίθουσες και να διατυπώνονται ρεαλιστικές προτάσεις για την επιτάχυνση του ρυθμού απονομής της Δικαιοσύνης.
Το Δικαστικό Σώμα είναι απολύτως ευθυγραμμισμένο στην κατεύθυνση αυτή διαχρονικά, όπως επισημαίνεται και στην από 8-7-2025 δήλωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου Αναστασίας Παπαδοπούλου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου
Παναγιώτης Λυμπερόπουλος
Αρεοπαγίτης»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαρίνα Καλογήρου: Βίωσα σεξουαλική κακοποίηση από δύο φίλους της οικογένειας και δύο συγγενείς – ΒΙΝΤΕΟ Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: Τι (δεν) βρήκαν οι “Ράμπο” του υπουργείου Δικαιοσύνης Δικαστική απόφαση δικαιώνει πυροσβέστες στην Κρήτη για τα οφειλόμενα ρεπό Ειρήνη Μουρτζούκου: Έγινε θέμα στον ισπανικό Τύπο – Τη συγκρίνουν με την ΠισπιρίγκουΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr