Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

“Φρένο” στα σχέδια επί…χάρτου για τη Διοικητική Δικαιοσύνη – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις δικηγόρων και δικαστών

Συμμετέχει ο δικηγορικός κλάδος στην Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη. Επιμένει στην κατηγορηματική του αντίθεση για κατάργηση ή συγχώνευση Δικαστηρίων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Φρένο” στα σχέδια επί…χάρτου για τη Διοικητική Δικαιοσύνη – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις δικηγόρων και δικαστών EUROKINISSI

Σφοδρή αντίδραση στα σχέδια για το νέο δικαστικό χάρτη εκφράζουν οι δικηγόροι, όπως αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Η Ολομέλεια δηλώνει για άλλη μία φορά «κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε προσπάθεια κατάργησης ή συγχώνευσης των διοικητικών δικαστικών σχηματισμών που λειτουργούν σήμερα. Θεωρεί επιβεβλημένη τη λειτουργία Διοικητικού Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε πολιτικού Πρωτοδικείου, όπως επιβάλει άλλωστε και η αρχή της τοπικής εγγύτητας του πολίτη προς τον φυσικό δικαστή».

Όπως τονίζει «η επίλυση των προβλημάτων της Διοικητικής Δικαιοσύνης απαιτούν σφαιρική αντιμετώπιση και συνολική προσέγγιση, εξορθολογισμό και αναμόρφωση του δικονομικού πλαισίου λειτουργίας των Διοικητικών Δικαστηρίων, κάλυψη των κενών θέσεων Δικαστικών υπαλλήλων και σοβαρή υλικοτεχνική υποστήριξη όλων των διοικητικών σχηματισμών και διαρκή και ουσιαστικό διάλογο όλων των εμπλεκομένων φορέων με την επίκληση στοιχείων τεκμηρίωσης και αποτελεσματικότητας».

Απιστία από πρώην Δήμαρχο

freepik

Σχέδια για νέο δικαστικό χάρτη: Οι πρώτες αντιδράσεις

Τις αντιδράσεις τους είχαν εκφράσει δικηγόροι και δικαστές από τον περασμένο Νοέμβριο όταν συστάθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης η Ομάδα Εργασίας, που θα αναλάμβανε τον σχεδιασμό του νέου οδικού χάρτη για την οργάνωση των διοικητικών δικαστηρίων.

Σε κάθε περίπτωση, η Ολομέλεια, στο πλαίσιο της αναζήτησης των αναγκαίων παρεμβάσεων για ορθή και ταχεία απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης, συμμετέχει με εκπρόσωπό της στη σχετική Ομάδα Εργασίας, η οποία έχει συσταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται πάντως πως από την πλευρά του το Δ.Σ. της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών με την ανακοίνωση για την Ομάδα Εργασίας τον Νοέμβριο του 2022, κατήγγειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης για αιφνιδιαστικές αποφάσεις συγκρότησης επιτροπών και πορίσματα κατάργησης διοικητικών δικαστηρίων.

«Επισημαίνουμε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι οι διοικητικοί δικαστές θα αποκρούσουν οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης διοικητικών δικαστηρίων και ότι φέρει πλέον το ίδιο αποκλειστικά την ευθύνη για όλες τις περαιτέρω εξελίξεις» υποστήριζε η Ένωση.

Αδικήματα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης

EUROKINISSI

Σχέδια για νέο δικαστικό χάρτη: Οι τηλεματικές δίκες

Παράλληλα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων δηλώνει απόλυτα αντίθετη στις τηλεματικές δίκες και στη μετατροπή δικαστηρίων σε δικαστήρια τηλεματικής.

«Η τηλεματική δίκη χωρίς τη φυσική παρουσία των διαδίκων δεν πληροί τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης, παραβιάζει τις αρχές της προφορικότητας και δημοσιότητας της συζήτησης. Θεωρεί ότι η συγκέντρωση της δικαστικής ύλης σε ένα περιορισμένο αριθμό διοικητικών δικαστηρίων επιτείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, σε αντίθεση με την αποκέντρωσή της, με αναδιάρθρωση της αρμοδιότητας, που επιταχύνει τον προσδιορισμό των υποθέσεων, την εκδίκασή τους και την έκδοση αποφάσεων» αναφέρει στην απόφασή της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ