Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

“Φρένο” στην έκδοση γνωστού ράπερ στην Ελλάδα βάζει αρμόδιο βρετανικό δικαστήριο – Είχε καταδικαστεί ερήμην πριν 12 χρόνια

Τυχόν έκδοση θα τον υποχρέωνε σε πολύχρονο εγκλεισμό χωρίς δυνατότητα αποτελεσματικής υπεράσπισης για την αθωότητά του. Τι αναφέρει ο συνήγορός του Αλέξης Αναγνωστάκης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Φρένο” στην έκδοση γνωστού ράπερ στην Ελλάδα βάζει αρμόδιο βρετανικό δικαστήριο – Είχε καταδικαστεί ερήμην πριν 12 χρόνια unsplash

Τέλος στην περιπέτεια γνωστού βρετανού ράπερ, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από την Ελλάδα, έβαλε το Βρετανικό Δικαστήριο Εκδόσεων (Westminster’s Magistrates Court), όπου σε πρόσφατη απόφασή του αρνήθηκε την έκδοση.

Ενόψει της δίκης του στο Βρετανικό Δικαστήριο Εκδόσεων, ο βρετανός ράπερ διόρισε προς υπεράσπισή του γνωστή Δικηγορική Εταιρεία στο Λονδίνο, η οποία προσέλαβε τον Έλληνα Ποινικολόγο Αλέξη Αναγνωστάκη και ο οποίος τον εκπροσώπησε στην όλη διαδικασία.

Η περιπέτεια του ράπερ ξεκίνησε το 2011 κι ενώ είχε προσκληθεί στα Μάλια Κρήτης για κάποιες εμφανίσεις σε clubs της περιοχής. Την 30/06/2011, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στην περιοχή Μαλίων, οι αστυνομικοί φέρεται να ανηύραν στην κατοχή του μικροποσότητα κοκαΐνης.

Συνελήφθη, αλλά ανακριτής και εισαγγελέας τον άφησαν ελεύθερο έως τη δίκη, με τον όρο καταβολής εγγύησης 3.000 ευρώ. Ωστόσο, το 2014, με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, ο ράπερ δικάστηκε ερήμην και καταδικάστηκε σε ποινή καθείρξεως 8 ετών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών. Στη συνέχεια εκδόθηκε και Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης από την Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης.

Διακίνηση ναρκωτικών

pixabay

Κρίθηκε πως δεν θα είχε δυνατότητα αποτελεσματικής υπεράσπισης

Με την απόφασή του το Βρετανικό Δικαστήριο Εκδόσεων, έκρινε πως τυχόν έκδοση του ράπερ στην Ελλάδα, 12 χρόνια μετά τα περιστατικά της κατηγορίας, θα τον υποχρέωνε σε πολύχρονο εγκλεισμό χωρίς δυνατότητα αποτελεσματικής υπεράσπισης για την αθωότητά του (πχ ανεύρεση μαρτύρων, στοιχείων).

Συγχρόνως θα κατέστρεφε την ομαλή προσωπική και οικογενειακή ζωή που είχε στο μεταξύ δημιουργήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο (έγινε πατέρας μιας κόρης, εργασία, συντήρηση της οικογένειας του κλπ).

Σημειώνεται πως στην κρίση του Δικαστηρίου μέτρησε ιδιαίτερα η διαπίστωση πως η Ελληνική Εισαγγελία ουδέποτε τον κλήτευσε προσωπικά να πάρει μέρος στη δίκη, από όπου προέκυψε η καταδίκη του.

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, η καταδίκη ήρθε ως “κεραυνός εν αιθρία” στον ράπερ καθώς οι Αρχές ουδέποτε του επέδωσαν κλήση ως κατηγορούμενου στην κατοικία του στο Ηνωμένο Βασίλειο για το άνω Δικαστήριο.

Ο ίδιος τελούσε σε πλήρη άγνοια για την άνω δίκη στην Ελλάδα και την επιβολή τόσο βαριάς ποινής. Σύμφωνα, με τον κ. Αναγνωστάκη ο ράπερ πίστευε από την πρώτη στιγμή πως η ερήμην καταδίκη του στην Ελλάδα, χωρίς κλήση του στο Δικαστήριο, για ένα περιστατικό που μάλιστα έγινε πριν πολλά χρόνια, του στέρησε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει την βαριά κατηγορία σε βάρος του, για την οποία δηλώνει αθώος.

Αλέξης Αναγνωστάκης

anagnostakis

Περιπέτεια Βρετανού ράπερ: Το ευρωπαϊκό ένταλμα

Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στο ευρωπαϊκό ένταλμα των ελληνικών αρχών: «Ο εκζητούμενος κλητεύθηκε νόμιμα και εμπρόθεσμα στο δικαστήριο, δεν προσήλθε και δικάστηκε ερήμην. Το δικαστήριο απεφάνθη η τυχόν ασκηθησομένη έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Η απόφαση επιδόθηκε στη Γραμματέα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείο στις 27-11-2019, όπως προκύπτει από το με ίδια ημεροχρονολογία αποδεικτικό επίδοσης της επιμελήτριας δικαστηρίων της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης… καθ΄ όσον ο εκζητούμενος κάτοικος αλλοδαπής, είχε μεν ορίσει αντίκλητο, τον δικηγόρο Ηρακλείου… στον οποίο επιδόθηκε η ως άνω απόφαση στις 18-5-2018, όπως προκύπτει από το με ίδια ημεροχρονολογία αποδεικτικό επίδοσης της επιμελήτριας δικαστηρίων της Εισαγγελίας Εφετών Ανατολικής Κρήτης… πλην όμως ο παραπάνω αντίκλητος δήλωσε ότι δεν είναι πληρεξούσιος και αντίκλητος του εκζητούμενου, ο οποίος δεν έχει ασκήσει έφεση, όπως προκύπτει από την 6-3-2020 βεβαίωση της αρμόδιας γραμματέα του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, με συνέπεια η εν λόγω απόφαση να είναι εκτελεστή, παρελθόντος από την επίδοσή της, έως και σήμερα χρόνου μείζονος των 30 ημερών».

Κοκλώνης

freepik

Η απόφαση

Παρά το γεγονός πως ο τότε δικηγόρος δήλωσε πως δεν τον εκπροσωπεί, το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως «ο εκζητούμενος στους παρακάτω αναφερόμενους τόπους και χρόνους, χωρίς να έχει αποκτήσει την έξη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, ώστε να μην μπορεί να την αποβάλει με τις δικές του δυνάμεις, τέλεσε το έγκλημα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών».

Στην απόφαση αναφερόταν ότι «τις ποσότητες ναρκωτικών ουσιών αγόρασε και κατείχε όχι για ατομική του αποκλειστικά χρήση, αλλά με σκοπό την εντεύθεν παράνομη εμπορία και την καθ’ οιονδήποτε τρόπο διακίνησή τους σε τρίτους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ