Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023

“Φρένο” στην ενδοοικογενειακή βία επιχειρεί να βάλει ο Τ. Θεοδωρικάκος – Ιδρύονται 12 νέα ειδικά γραφεία σε υπηρεσίες της ΕΛΑΣ

Πάνω από 2.070 περιστατικά μέσα σε 10 μήνες έχουν διαχειριστεί τα 6 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, που ήδη λειτουργούν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Φρένο” στην ενδοοικογενειακή βία επιχειρεί να βάλει ο Τ. Θεοδωρικάκος – Ιδρύονται 12 νέα ειδικά γραφεία σε υπηρεσίες της ΕΛΑΣ freepik

Την ίδρυση 12 νέων γραφείων της ΕΛΑΣ για ενδοοοικογενειακή βία αποφάσισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μετά από σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίας Τάξεως Μιχαήλ Καραμαλάκη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα.

Τα γραφεία αυτά έρχονται να προστεθούν στα 6 ήδη υφιστάμενα από τον Οκτώβριο του 2021 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ειδικότερα:

 • Τα πέντε (5) εξ’ αυτών στην Αττική στα Α.Τ. : Ομονοίας, Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Περιστερίου ,Αγίας Παρασκευής, Αλίμου και
 • Ένα (1) στη Θεσσαλονίκη, στο Α.Τ. Λευκού Πύργου.

Ενδεικτικό είναι όπως αναφέρεται πως στο διάστημα από 11/09/2021 έως και τις 31/07/2022,  τα έξι αυτά γραφεία έχουν διαχειριστεί 2.073 περιστατικά Ενδοοικογενειακής Βίας. Για όλα τα περιστατικά σχηματίστηκαν δικογραφίες οι οποίες παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Καθένα από τα γραφεία αυτά έχει στελεχωθεί με 15 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αλλά και με την απαιτούμενη ευαισθησία, πολίτες που προβαίνουν σε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Επιπροσθέτως, καθένα από τα Γραφεία διαθέτει περιπολικό για προσαγωγές και συλλήψεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.

ενδοοοικογενειακή βία

pixabay

Ενδοοοικογενειακή βία: Τα νέα 12 γραφεία της ΕΛΑΣ 

Συγκεκριμένα, τα νέα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας ιδρύονται στα κάτωθι Αστυνομικά Τμήματα:

 1. Καλλιθέας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών
 2. Α’ Αχαρνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής
 3. Αμπελοκήπων- Μενεμένης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης
 4. Β’ Πατρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας
 5. Λάρισας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας
 6. Α’ Ηρακλείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου
 7. Χανίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων
 8. Ιωαννίνων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων
 9. Σερρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών
 10. Βόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας
 11. Χαλκίδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας
 12. Αγρινίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας

Η εκπαίδευση των αστυνομικών

Ως προς την εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, επισημαίνεται ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί γνωστικό αντικείμενο που εντάσσεται στα προγράμματα σπουδών των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, ενώ σε πρόσθετες εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες:

 • Τριακόσια εξήντα έξι (366) στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και
 • Εννιακόσια δέκα (910) στελέχη παρακολούθησαν το διαδικτυακό πρόγραμμα επιμόρφωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (πρόγραμμα HELP).
ενδοοικογενειακή βία

pixabay

Ενδοοοικογενειακή βία: Συνολικά 30 καταγγελίες γυναικών την ημέρα στην ΕΛΑΣ

Όπως εξάλλου είχε γράψει το dikastiko.gr ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε δώσει στις αρχές Αυγούστου στοιχεία “φωτιά” που έκαναν λόγο 5.140 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας από την αρχή του χρόνου, δηλαδή 30 καταγγελίες γυναικών την ημέρα.!

Θεοδωρικάκος

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, για όλες τις υποθέσεις που καταγγέλλονται σχηματίζονται δικογραφίες και το πρώτο οκτάμηνο αυτής της χρονιάς, η Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν αντιμετωπίσει 5.140 περιστατικά.

«Εάν κάποιος φτάσει στην Αστυνομία είναι υποχρεωτικό ότι σχηματίζεται δικογραφία και η υπόθεση πηγαίνει στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτεπάγγελτα, δηλαδή μηνύσεις γίνονται κατευθείαν», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ