Παρασκευή 03 Μαϊου 2024

“Φρένο” στην μη καταβολή εισφοράς πανεπιστημιακών υπέρ ΕΛΚΕ: “Συνταγματικό αντιστάθμισμα για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας”, λέει το ΣτΕ

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε επίσης πως δεν είναι αντισυνταγματική η δεκαετής παραγραφή οφειλών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Φρένο” στην μη καταβολή εισφοράς πανεπιστημιακών υπέρ ΕΛΚΕ: “Συνταγματικό αντιστάθμισμα για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας”, λέει το ΣτΕ EUROKINISSI

Συνταγματική έκρινε το ΣτΕ την εισφορά καθηγητών ΑΕΙ υπέρ ΕΛΚΕ ως αντιστάθμισμα άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Η εισφορά μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ υπέρ ΕΛΚΕ δεν έχει τον χαρακτήρα φόρου ούτε και ανταποδοτικού τέλους, αλλά αποτελεί εύλογο και συνταγματικώς ανεκτό αντιστάθμισμα, σε αντάλλαγμα της παραχώρησης του νομοθέτη προς τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ να ασκούν εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα, επ’ ωφελεία τόσο των ιδίων όσο και των ΑΕΙ» αναφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάσισε για τους πανεπιστημιακούς πως είναι «νόμιμη η υπαγωγή σε εισφορά υπέρ ΕΛΚΕ των μερισμάτων από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω εταιρείας, διότι η έννοια της «επιχειρηματικής δραστηριότητας» κατά την ανωτέρω διάταξη είναι αυτόνομη σε σχέση με την έννοια των εισοδημάτων από κεφάλαιο κατά τη φορολογική νομοθεσία».

Εισφορά καθηγητών ΑΕΙ υπέρ ΕΛΚΕ: «Δεν έχει το χαρακτήρα φόρου, ούτε ανταποδοτικού τέλους»

Στην απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει πως «η εισφορά μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ υπέρ των οικείων ΕΛΚΕ δεν έχει τον χαρακτήρα φόρου ούτε και ανταποδοτικού τέλους, αλλά αποτελεί εύλογο και συνταγματικώς ανεκτό αντιστάθμισμα, σε αντάλλαγμα της παραχώρησης του νομοθέτη προς τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ να ασκούν εξωπανεπιστημιακή δραστηριότητα, επ’ ωφελεία τόσο των ιδίων όσο και των ΑΕΙ». Και χαρακτηρίζει πως είναι «απορριπτέοι ως ερειδόμενοι σε εσφαλμένη προϋπόθεση οι λόγοι ακυρώσεως που εκκινούν από την αντίληψη ότι πρόκειται περί φόρου».

Εισφορά καθηγητών ΑΕΙ υπέρ ΕΛΚΕ

eurokinissi

Παράλληλα, αναφέρεται πως «δεν επιρρίπτεται στον υπόχρεο καθηγητή το βάρος απόδειξης για τον καθορισμό της οικονομικής βάσης υπολογισμού της οφειλής υπέρ ΕΛΚΕ» ενώ τονίζεται ότι «οι πράξεις προσδιορισμού οφειλής υπέρ ΕΛΚΕ αποτελούν ατομικές διοικητικές πράξεις, από την προσβολή των οποίων γεννάται διαφορά περί την υπηρεσιακή κατάσταση των καθηγητών ΑΕΙ, υπαγόμενη στην ακυρωτική αρμοδιότητα του διοικητικού εφετείου».

Συνταγματική η διάρκεια παραγραφής

Βάσει της κρίσης του Ανωτάτου Δικαστηρίου «ούτε η διάρκεια του χρόνου παραγραφής των σχετικών αξιώσεων, η οποία ορίζεται με την διάταξη του άρθρου 113 παρ. 1 του ν. 4821/2021 παγίως ως δεκαετής και εκκινεί από το τέλος του οικονομικού έτους γένεσης της οφειλής, παραβιάζει τις ανωτέρω συνταγματικές αρχές. Τούτο δε διότι, η προθεσμία αυτή παραγραφής των αξιώσεων για καταβολή της ως άνω εισφοράς είναι εύλογη, λαμβανομένου υπόψη ότι βάση υπολογισμού της εισφοράς είναι το ετήσιο καθαρό εισόδημα των βαρυνόμενων προσώπων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ