Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων βάζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Η γνωμοδότηση που προκάλεσε ανησυχία στους υπηρετούντες στο Δημόσιο. Το ερώτημα του υφυπουργού Εργασίας Π. Τσακλόγλου και τα σενάρια που εξετάζονται.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων βάζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους freepik

«Μαχαίρι» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις βάζει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύμφωνα με αυτήν μετά από ερώτημα του υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγλου, αποφάνθηκε αρνητικά στο ενδεχόμενο οι δημόσιοι υπάλληλοι να μπορούν να αποχωρήσουν από την υπηρεσία κάτω από τα 62 έτη.

Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλούς δημοσίους υπαλλήλους και προέκυψε όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαφώνησε με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ως προς το δικαίωμα των εν λόγω υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια 55 εως 62 ετών και κρατούσε «παγωμένες» τις αιτήσεις συνταξιοδότησης τους.

Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο, όμως, γνωμοδότησε αρνητικά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το protothema.gr, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαφώνησε με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ως προς το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν με τα μεταβατικά όρια 55 έως 62 ετών και κρατούσε «παγωμένες» τις αιτήσεις συνταξιοδότησης τους.

Για να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου απηύθυνε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

freepik

Το σημείωμα του ΝΣΚ για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Το υπουργείο Εργασίας έχει λάβει στα χέρια του το ενημερωτικό σημείωμα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αναμένει ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι πρόκειται για γνωμοδότηση και όχι για δικαστική απόφαση την οποία βεβαίως και όφειλαν να σεβαστούν. Όπως εξηγούν και νομικοί που ασχολούνται με την ασφάλιση, η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται δύο σενάρια:

1) Να γίνει αποδεκτή η γνωμοδότηση και να καταργηθεί η συνταξιοδότηση πριν από τα 62 για τους εν λόγω υπαλλήλους

2) Να κατατεθεί τροπολογία ή να εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα διαχωρίζει τους υπαλλήλους σε δύο κατηγορίες.

Δηλαδή, μεταξύ εκείνων που υπέβαλλαν ήδη αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την τροπολογία οι οποίοι μπορεί να αποχωρήσουν με μειωμένα όρια και σε εκείνους που δεν υπέβαλαν ακόμα παρότι είχαν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης. Η δεύτερη κατηγορία δεν αποκλείεται να υποστεί αύξηση των ορίων ηλικίας.

Σχολιάζοντας αυτό το ενδεχόμενο, ο δικηγόρος ειδικός σε θέματα ασφάλισης Δημήτρης Μπούρλος κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση και θεωρεί ότι θα πρέπει να ισχύσει μεταβατική περίοδος τουλάχιστον ενός έτους πριν την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ