Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Φρέντη Μπελέρης: Καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας – ΒΙΝΤΕΟ

Μετά την εξέταση της υπόθεσης, η CEC αποφάσισε ότι ο Φρέντη Μπελέρι χάνει την θητεία του ως δήμαρχος Χειμάρρας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φρέντη Μπελέρης: Καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας – ΒΙΝΤΕΟ facebook

Καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας ο Φρέντη Μπελέρης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έλαβε την απόφαση αυτή την Παρασκευή για τη θητεία του Φρέντη Μπελέρι, ο οποίος εξελέγη στις 14 Μαΐου επικεφαλής του δήμου Χιμάρας, αλλά δύο μέρες πριν το αποτέλεσμα συνελήφθη για αγορά ψήφων.

Μετά την εξέταση της υπόθεσης, η CEC αποφάσισε ότι ο Φρέντη Μπελέρι χάνει την θητεία του ως δήμαρχος Χειμάρρας.

«Δεν έχουν κανένα κίνητρο πέρα ​​από αυτό που ενθαρρύνει η CEC με τον νόμο για την αποποινικοποίηση», είπε μεταξύ άλλων ο Celibashi, καθώς πρόσθεσε ότι η Εκλογική Επιτροπή έχει όλες τις εξουσίες για να λάβει αυτή την απόφαση.

Βρισκόμαστε στην κατάσταση να χάσουμε την εντολή του κ. Φρέντη Διονύση Μπελέρη, κηρύσσουμε την εντολή αυτή άκυρη. Κατά της απόφασης αυτής μπορεί να ασκηθεί έφεση εντός 30 ημερών. Η απόφαση αυτή θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της CEC», ανέφερε περαιτέρω.

Η Χιμάρα αναμένεται πλέον να πάει σε νέες εκλογές. Ο Μπελέρι διέπραξε διαφθορά στις τοπικές εκλογές του 2023, από τις οποίες εξελέγη δήμαρχος Χιμάρας. Αλλά κατά τη διάρκεια των 13 μηνών κράτησης, αυτή η εντολή δεν έγινε λειτουργική καθώς δεν ορκίστηκε. Υπενθυμίζεται ότι το Ειδικό Εφετείο έκρινε ένοχο τον 52χρονο, επικυρώνοντας ποινή φυλάκισης δύο ετών για ενεργητική διαφθορά στις εκλογές.

Φρέντη Μπελέρης: “Αναμενόμενη η καθαίρεση” λέει ο αδερφός του

«Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ακολουθώντας το νόμο, είπε επίσημα ότι ο αδερφός μου δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει δημόσια καθήκοντα, από τη στιγμή που καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό για το ίδιο αδίκημα. Ήταν αναμενόμενο για εμάς αυτό μετά την καταδίκη και από το Εφετείο. Τόσον καιρό αυτό υποστηρίζαμε. Να ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου Χειμάρρας ο ίδιος ο Φρέντι ή κάποιος εκπρόσωπος του και αν καταδικαζόταν και σε δεύτερο βαθμό, τότε να θεωρούταν έκπτωτος από το αξίωμά του», λέει στο ethnos.gr ο Λεονάρδος Μπελέρης, αδελφός του νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.

Κατά τον ίδιο, το πιθανότερο σενάριο είναι πλέον ο Δήμος Χειμάρρας να προχωρήσει σε επαναληπτικές εκλογές. Σημειώνεται ότι στη φυλακή, καταδικασμένος για το αδίκημα της πλαστογραφίας, βρίσκεται και ο αντίπαλος του Φρέντι Μπελέρη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, Γκέργκι Γκόρο. Ο συγκεκριμένος διετέλεσε μέχρι τον Μάιο του 2023 δήμαρχος Χειμάρρας και παρά το ότι έχασε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου, μέχρι που φυλακίστηκε. Από τότε χρέη δημάρχου Χειμάρρας άσκησαν αντιδήμαρχοι του Γκόρο και εκπρόσωποι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας.

Όπως αναφέρει ο Λεονάρδος Μπελέρης, με βάση την αλβανική ισχύουσα νομοθεσία ο αδερφός του και πλέον εκλεγμένος ευρωβουλευτής πρέπει να αποφυλακιστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ωστόσο, μεσολαβεί η ορκωμοσία του στην Ευρωβουλή στις 18 Ιουλίου και για να παραστεί, θα πρέπει να του δώσει άδεια η αλβανική κυβέρνηση.

«Το λογικό είναι αυτό. Ο Φρέντι να πάρει άδεια και να παραστεί στην ορκωμοσία του ως ευρωβουλευτής. Ωστόσο, δεν υπάρχει λογική στη σημερινή αλβανική κυβέρνηση. Εμείς έχουμε καταθέσει διάφορες αιτήσεις, ώστε να αποφυλακιστεί ο Φρέντι νωρίτερα από τον ερχόμενο Οκτώβριο», σημειώνει ο Λεονάρδος Μπελέρης.

Τέλος, για μία ακόμα φορά ευχαριστεί τον ελληνικό λαό, για το γεγονός ότι στήριξε τον Φρέντι Μπελέρη και τον εξέλεξε ευρωβουλευτή και σημειώνει ότι η οικογένειά τους θα προσφύγει στη συνέχεια και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, προκειμένου ο αδελφός του να πετύχει τη δικαίωσή του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ