Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Φρέντι Μπελέρης: Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου για τις “μεθοδεύσεις” του Έντι Ράμα – Η αντίδραση του γιου του – ΒΙΝΤΕΟ

Η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την δικαστική απόφαση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φρέντι Μπελέρης: Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου για τις “μεθοδεύσεις” του Έντι Ράμα – Η αντίδραση του γιου του – ΒΙΝΤΕΟ facebook

Την επόμενή του κίνηση γνωστοποίησε ο Φρέντι Μπελέρης με ανακοίνωσή του, λίγο μετά την την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου, που του επέβαλε ποινή φυλάκισης 24 μηνών.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ευθέως “πυρά” προς τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, κάνοντας λόγο για σχεδιασμένες πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις εις βάρος του.

Ο Φρέντι Μπελέρης στην ανακοίνωσή του τονίζει: 

«Έχω ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα».

«Δυστυχώς όμως για εκείνον και ευτυχώς για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, η παρουσία μου στην Ευρωβουλή – χάρη στην αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη στήριξη του ελληνικού λαού – εγγυάται ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα συνεχιστεί», αναφέρει.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε αυταρχικό ηγέτη τον Αλβανό πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι «όσοι έτρεφαν αυταπάτες ότι ο Ράμα θα φερθεί ως ηγέτης χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι ως ένας ακόμα αυταρχικός ηγέτης, διαψεύστηκαν».

«Σε ό,τι με αφορά η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Όπως δεν κάμφθηκα τους τελευταίους 14 μήνες, έτσι δεν θα καμφθώ ούτε τώρα, τους 3-4 μήνες που απέμειναν. Το πρόβλημα από εδώ και μπρος θα το έχει ο Έντι Ράμα, όχι εγώ. Στο τέλος, το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι», κατέληξε.

Φρέντι Μπελέρης – Η ανακοίνωσή του

«Η απόφαση του Εφετείου ήταν αναμενόμενη, καθώς οι πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις σε βάρος μου είχαν σχεδιαστεί σε κάθε βήμα από τον ίδιο τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Ένα πράγμα ωστόσο είναι βέβαιο: η παρωδία δικαιοσύνης με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστίνα που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου, δεν τελειώνει εδώ. Έχω ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου και είμαι βέβαιος ότι εκεί θα αποδοθεί η δικαιοσύνη που δεν αποδόθηκε από το καθεστώς Ράμα.

Με την καταδίκη μου, ο Έντι Ράμα πέτυχε το στόχο του να μην αναλάβω καθήκοντα ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας, έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδια του και να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων της περιοχής.

Δυστυχώς όμως για εκείνον και ευτυχώς για τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, η παρουσία μου στην Ευρωβουλή – χάρη στην αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη στήριξη του ελληνικού λαού – εγγυάται ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα συνεχιστεί.

Όσοι έτρεφαν αυταπάτες ότι ο Ράμα θα φερθεί ως ηγέτης χώρας που θέλει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και όχι ως ένας ακόμα αυταρχικός ηγέτης, διαψεύστηκαν.

Σε ό,τι με αφορά η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Όπως δεν κάμφθηκα τους τελευταίους 14 μήνες, έτσι δεν θα καμφθώ ούτε τώρα, τους 3-4 μήνες που απέμειναν. Το πρόβλημα από εδώ και μπρος θα το έχει ο ΈντιΡάμα, όχι εγώ.

Στο τέλος, το φως πάντα κερδίζει το σκοτάδι.»

Η αντίδρασή του Πέτρου Μπελέρη

Η καταδικαστική απόφαση του Εφετείου με τη σειρά της έφερε την αντίδραση του γιου του Φρέντι Μπελέρη, Πέτρου, που ανέφερε πως ο γολγοθάς σήμερα επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Ο Πέτρος μίλησε για απόφαση ντροπής και δίκη παρωδία.

Στη συνέχεια, σε δήλωσε προχώρησε και η Ελληνίδα Πρέσβης στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε ότι με τη σημερινή απόφαση ολοκληρώθηκε η δικαστική υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου από την αλβανική δικαιοσύνη. Δυστυχώς πολλές πτυχές της υπόθεσης αφήνουν πολλά ερωτήματα για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, όπως η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, η δυνατότητα να ορκιστεί δήμαρχος, η παρατεταμένη προφυλάκιση και η υπερβολική ποινή σε σχέση με το υποτιθέμενο έγκλημα, ένα έγκλημα που κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τα στοιχεία, οι μάρτυρες, όλα αυτά που κατέθεσαν και έλαβαν γνώση και οι δικαστές αλλά και οι συνήγοροι υπεράσπισης, δεν έπεισαν κανέναν ότι έχει συντελεστεί αυτό το αδίκημα.

Η καταδίκη του Ευρωβουλευτή

Ο Φρέντι Μπελέρης θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο, μετά την απόφαση του Εφετείου του Ειδικού Δικαστηρίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς στην Αλβανία, που εκδίκασε την υπόθεσή του σε β’ βαθμό στα Τίρανα.

Το δικαστήριο αποφάσισε να διατηρήσει την πρωτόδικη ποινή των 24 μηνών. Ως εκ τούτου, ο Φρέντι Μπελέρης δεν θα μεταβεί τον Ιούλιο στο Στρασβούργο, προκειμένου να ορκιστεί. Ο Φρέντη Μπελέρης καταδικάστηκε τόσο πρωτόδικα όσο και σε δεύτερο βαθμό για ενεργητική δωροδοκία.

Εάν η εφετειακή απόφαση μείωνε την ποινή του σε 20 μήνες ή λιγότερο, τότε θα τον άφηναν άμεσα ελεύθερο.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Η Ελλάδα είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στην δικαστική δίωξη του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη.

Ειδικότερα, οι επιφυλάξεις αφορούσαν την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν, την προεξόφληση της καταδίκης του, την επιβολή δυσανάλογης ποινής και τη στέρηση του δικαιώματος ορκωμοσίας του, με αποτέλεσμα ο Δήμος Χιμάρας να διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση. Η σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία.

Σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ