Κυριακή 07 Μαρτίου 2021

Φρουζής στην Προανακριτική: «Πριν το ‘15 συναντήθηκα με τον Τσίπρα, τον Ξανθό, τον Σταθάκη κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φρουζής στην Προανακριτική: «Πριν το ‘15 συναντήθηκα με τον Τσίπρα, τον Ξανθό, τον Σταθάκη κι άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ»

Η Προανακριτική για τη Novartis και το ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση συνεδριάζει ξανά. Για δεύτερη φορά, «απέναντι» στα μέλη της Επιτροπής θα είναι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αφού η κατάθεσή του, που ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη, συνεχίζεται.

Η ένταση δεν έλειψε ούτε αυτή τη φορά, με τη συνεδρίαση να ξεκινά με… συζήτηση για το πως έγιναν οι διαρροές της πρώτης του κατάθεσης. Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, μάλιστα, φέρεται να είπε πως «είδα κι εγώ ότι υπήρξαν διαρροές, αλλά όχι από εμένα».

Σε ό,τι αφορά στην κατάθεσή του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Φρουζής στα όσα έχει μπει μέχρι στιγμής στο… δεύτερο μέρος της παρουσίας του στην Προανακριτική, επιμένει ότι δεν κλήθηκε ποτέ από τους εισαγγελείς για να καταθέσει και πως δεν του έχει δοθεί αντίγραφο της δικογραφίας.

“Δεν μου ανέφερε ονόματα πολιτικών η Τουλουπάκη“

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιμένουν πως δεν ισχύει ο ισχυρισμός πως δεν κλήθηκε να καταθέσει γιατί αυτό είχε γίνει τρεις φορές: τον Φεβρουάριο του ’18, τον Μάρτιο του ‘19 και τον Απρίλιο 19 κι εκείνος επέλεξε να στείλει υπόμνημα.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κωνσταντίνος Φρουζής είπε ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ του τους Δημήτρη Αβραμόπουλο και Ευάγγελο Βενιζέλο. Αρνήθηκε, επίσης, πως είχε συναντήσει τον Γιώργο Κουτρουμάνη. Είπε πως είχε συναντήσει δυο φορές τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και 4 -5 τον Μάριο Σαλμά και τον Άδωνι Γεωργιάδη, παρουσία πάντα μελών του ΣΦΕΕ. Για τον Παναγιώτη Πικραμμένο υποστήριξε ότι τον συνάντησε μια φορά στο φουαγιέ στο Μέγαρο Μουσικής.

Αναφερόμενος στον Ανδρέα Λοβέρδο είπε πως τον έχει δει μια φορά στο προαύλιο του υπουργείου Υγείας μαζί με άλλα περίπου 20 άτομα, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία, όπως φέρεται να είπε, τον κάλεσε όχι για να καταθέσει αλλά “για να της πω αυτά που ήθελε“.

“Είδα και τον Τσίπρα πριν το ’15”

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται, επίσης, να είπε ότι πριν από το 2015 είχε συναντηθεί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με τον (μετέπειτα υπουργό Υγείας) Ανδρέα Ξανθό «πολλές φορές» αλλά και «τρεις φορές με τον Σταθάκη». «Συναντήθηκα πριν από το ’15 και με τον Τσίπρα, πριν από το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης Σαμαρά που μείωνε τις τιμές και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ψήφισε».

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis υποστήριξε ότι “ο τζίρος εκτοξεύτηκε επί ΣΥΡΙΖΑ“, κάνοντας μάλιστα λόγο για “αλματώδη αύξηση”.

«Προσωπικά δεν συνάντησα ποτέ τον Σαμαρά prive, δεν μετέφερα ποτέ προς αυτόν, κάτι τροχήλατο, ούτε ιπτάμενη βαλίτσα», φέρεται να είπε ο Κωνσταντίνος Φρουζής. Είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως τον πρώην πρωθυπουργό «τον συνάντησα σε μία μεγάλη εκδήλωση παρουσία της Μέρκελ. Εκεί είχα κληθεί ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ, δίπλα μου καθόταν στον Δασκαλόπουλος».

«Ήμουν επιθετικός προς την γερμανική αντιπροσωπεία για να πιέσει την κυβέρνηση Σαμαρά να μας πληρώσει. Η τοποθέτησή μου για τα χρέη προς την φαρμακοβιομηχανία έπαιξαν στον τύπο», φέρεται να είπε επίσης ο Κωνσταντίνος Φρουζής. Πρόσθεσε πως ο Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης “έφυγε το 2014 και εγώ το 2015″.

«Δεν μου μίλησε για πολιτικούς η Τουλουπάκη»

Όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, τον ρώτησε γιατί δεν κατήγγειλε τη συνάντηση με την Ελένη Τουλουπάκη, ο Κωνσταντίνος Φρουζής απάντησε, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, πως δεν είχε σκοπό να αντιπαρατεθεί με το κράτος. «Δεν έχω κάνει αναφορά για παράτυπη συμπεριφορά. Οι δικηγόροι μου με ρώτησαν τι ήθελα να κάνω. Το μόνο που ήθελα ήταν να ξεμπλοκαριστούν οι λογαριασμοί μου, είχαν περάσει τόσοι μήνες».

Σε ερώτηση του Σπύρου Λάππα αν ζήτησε έγγραφα από την εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis επέμεινε ότι κανείς, ποτέ, δεν τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να του επισημαίνει πως έχει καταθέσει τρεις φορές υπομνήματα και ενώ έχει καταθέσει πως δεν του έχει ασκηθεί καμία δίωξη, του έχει ασκηθεί και μάλιστα τρεις φορές, η μια τον Ιανουάριο του 2018, όταν του απαγορεύτηκε και η έξοδος από τη χώρα και του δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί του.

Στην ερώτηση μέχρι ποιο ποσό ήταν η δέσμευση, ο Κ. Φρουζής απάντησε πως του έχουν δεσμευτεί 1,8 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό στην Ελβετία. Ερωτηθείς από τον Σπύρο Λάππα αν η Ελένη Τουλουπάκη του ανέφερε ονόματα πολιτικών, ο μάρτυρας κατέθεσε: «όχι, δεν μου ανέφερε».

«Με έκλεβε η γραμματέας μου»

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής στην κατάθεσή του υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η γραμματέας του Μαρία Μαραγγέλη «επί 3 χρόνια με έκλεβε. Ήταν γραμματέας μου 11 χρόνια, χειριζόταν απ’ όλα, προσωπικά μου πράγματα, φροντιστήρια παιδιών κλπ. Το 2015 άρχισα να την βάζω στη γωνία».

Είπε επίσης πως “τον Μανία τον γνώριζα και ως έναν άνθρωπο προσπαθούσε να βγάζει άκρη με τα δελτία τιμών”.

Μπαίνοντας στην αίθουσα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούνης, επεσήμανε πως «η ΝΔ θεωρεί σκευωρία το σκάνδαλο με προστατευόμενους μάρτυρες, με αποφάσεις που εγκρίθηκαν από τρεις αντιεισαγγελείς και τώρα κατασκευάζει εντυπώσεις με βάση ένα κατηγορούμενο τον Φρουζή και ένα πολιτικό πρόσωπο».

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΔ – ΚΙΝΑΛ αυτογελοιοποιούνται

Σχολιάζοντας τα όσα είπε στην πρώτη του κατάθεση ο Κ. Φρουζής, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως «ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου Novartis στον οποίο έχουν ασκηθεί διώξεις και οι συνήγοροι του ΝΔ – ΚΙΝΑΛ θα πρέπει σήμερα να απαντήσουν σε όλα τα ψέματα που δημοσιοποίησαν με ενθουσιασμό την Τρίτη.

Ο Mr. Novartis και οι συνήγοροι του θα πρέπει να απαντήσουν στο ψέμα ότι του προτάθηκε και μάλιστα με παρόντες τους δικηγόρους του το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα ενώ του είχε ασκηθεί πριν τρεις μήνες ποινική δίωξη και άρα αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί. Ο ίδιος τότε μπορεί να μη το γνώριζε αλλά οι παρόντες στην συνάντηση δικηγόροι του ήταν αδύνατον να μην γνώριζαν τον σχετικό νόμο».

Κατά τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαρροές έγιναν από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τους οποίους άλλωστε κατηγορούν ήδη για “συμπόρευση” και σε αυτό το θέμα. Και σύμφωνα με όσα -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- διέρρευσαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, “ο Φρουζης είπε ότι δεν έχει κληθεί από τη Δικαιοσύνη. Στον πρωταγωνιστή του σκανδάλου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη το Φεβρουάριο του 2018 με απαγόρευση εξόδου από την χώρα και δέσμευση λογαριασμών στην Ελβετία. Επίσης του ασκήθηκαν διώξεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019 και μάλιστα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σε όλες τις περιπτώσεις είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις».

Και καταλήγουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Φρουζής ως κατηγορούμενος χτίζει την υπερασπιστική του γραμμή και μπορεί να λέει ότι θέλει, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ όμως πέρα από την αυτογελειοποίησή τους βάζουν τους εαυτούς τους επίσημα πια στην πλευρά των κατηγορουμένων στο διεθνές σκάνδαλο της Novartis».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ