Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

“Φύλλα” απολύσεων σε ανεμβολίαστους: Πόρτα εξόδου σε εργαζόμενη προνοιακής δομής – Ανοικτό ενδεχόμενο για απομακρύνσεις στον ιδιωτικό τομέα (ΒΙΝΤΕΟ)

Άλλη μία καταγγελία για απόλυση γυναίκας – εργαζόμενης σε δομή υγείας που δεν εμβολιάστηκε. Τι λέει ο δικηγόρος της. Τα σενάρια για τα μέτρα από τον Σεπτέμβριο ανάλογα με τα κρούσματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Φύλλα” απολύσεων σε ανεμβολίαστους: Πόρτα εξόδου σε εργαζόμενη προνοιακής δομής – Ανοικτό ενδεχόμενο για απομακρύνσεις στον ιδιωτικό τομέα (ΒΙΝΤΕΟ) Freepik

Παράθυρο για απολύσεις φέρνει το κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού, καθώς δεν αποκλείεται πλέον ανάλογα και με την εξέλιξη των κρουσμάτων να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα το φθινόπωρο – πέραν της αναστολής εργασίας σε δομές υγείας, που ήδη ψηφίστηκε – προκειμένου να πειστούν οι αρνητές των εμβολίων.

Πάντως, ήδη γίνονται απολύσεις εργαζομένων γεγονός που έχει πυροδοτήσει ενστάσεις από πλευράς τους και τους δικηγόρους οι οποίοι ανέλαβαν την υπεράσπισή τους. Δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται, αυτές έγιναν προ της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Στην απόλυση γυναίκας προχώρησε προσφάτως μονάδα φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς δεν είχε εμβολιαστεί. Όπως σημείωσε ο δικηγόρος της , Χ. Κατσιβαρδάς, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλοκαίρι Μαζί”, η γυναίκα αρνήθηκε να εμβολιαστεί για λόγους υγείας, διατηρώντας μια επιφύλαξη για το εμβόλιο.

“Διατύπωσε τις ενστάσεις της αλλά διατηρούσε απαρεγκλίτως τα ισοδύναμα μέτρα προστασίας περιστολής της διασποράς του ιού” τόνισε. “Η απόλυση επήλθε ως εσχάτη των ποινών, παρά το ότι ακόμα δεν είχε προηγηθεί η θέσπιση της ΚΥΑ, η οποία  προέβλεπε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους υγειονομικούς” πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν θα κάνει τελικά το εμβόλιο, ο δικηγόρος της απάντησε ότι θα το κάνει εάν και εφόσον υπάρχουν όλα τα επιστημονικά εχέγγυα και τεκμήρια της δώσουν τις λύσεις, για τις οποίες έχει δικαίωμα να ενημερωθεί.

Η πρώτη απόλυση – Τι αποκάλυπτε το dikastiko.gr

Τον περασμένο Μάρτιο έγινε η πρώτη απόλυση εργαζόμενου επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί. Όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr επρόκειτο για εργαζόμενο στο γηροκομείο της Μητρόπολης Ηλείας ().

Επρόκειτο για απόλυση που έγινε και αυτή πολύ πριν ισχύσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός βάσει νόμου για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος είχε αναλάβει τον χειρισμό “της πρώτης απόλυσης εργαζόμενου, που απολύθηκε από την εργασία του επειδή αρνήθηκε, για δικούς του προσωπικούς λόγους, να εμβολιαστεί”.

Όπως ανέφερε “ανεξαρτήτως της αναγκαιότητας, κυρίως ηθικής, οι εργαζόμενοι, που παρέχουν υπηρεσία έναντι ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, ασθενείς κ.τ.λ.) να εμβολιάζονται και να συμμετέχουν θετικά στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιασμού για τη νόσο covid-19, η διενέργεια του σχετικού εμβολιασμού δεν είναι υποχρεωτική νομοθετικά”.

Συνεπώς τόνισε ο κ. Καρούζος, “εφόσον δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού κατά της μετάδοσης του COVID-19, δεν μπορεί η άρνηση του εργαζόμενου, οποιασδήποτε ειδικότητας και κατηγορίας να καταλήγει αυτόματα στην απόλυσή του και μάλιστα, κατόπιν εκδικητικής, προειδοποιητικής, εξαναγκαστικής λήψης άδειας αναψυχής, χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου”.

Α. Γεωργιάδης: Θα υπάρξουν απολύσεις ανεμβολίαστων

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα άφησε ανοικτό ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί», και σχολιάζοντας τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, είπε ότι οι 251 διασωληνώσεις τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τις λιγότερες από 100 τον Αύγουστο του 2020 δείχνουν ότι πάμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και κατά συνέπεια όταν από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει να μεγαλώνει ο φόβος για την εξέλιξη της πανδημίας θα υπάρξουν και απολύσεις ανεμβολίαστων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η μόνη λύση για να ξεφύγουμε από αυτό τον εφιάλτη είναι ο εμβολιασμός, αλλά δυστυχώς ένα μέρος της κοινωνίας, είτε από φόβο, είτε γιατί θεωρεί ότι κάνει αντίσταση στην Κυβέρνηση, είτε γιατί υιοθετεί θεωρίες συνομωσίας, έχει συνασπιστεί σε ένα κίνημα ανεύθυνων που βάζουν σε κίνδυνο τόσο τη δική τους ζωή, όσο και των γύρω τους.

Επανέλαβε δε ότι οι προβλέψεις για τον χειμώνα που έρχεται είναι ζοφερές λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα και έφερε σαν παράδειγμα και τη δική του περιπέτεια που παρότι εμβολιασμένος κόλλησε κορονοϊό και τον πέρασε σχετικά βαριά, με τους γιατρούς να του λένε ότι αν δεν ήταν εμβολιασμένος τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Συμπλήρωσε όμως πως βούληση της Κυβέρνησης είναι οι εμβολιασμένοι να μην ξαναμπούν για κανένα λόγο σε καραντίνα και να μην υποστούν περιορισμούς, ενώ προέβλεψε ότι το φθινόπωρο και τον χειμώνα η είσοδός σε κλειστούς χώρους στην εστίαση και αλλού, θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.

Οι αναστολές σε δομές υγείας

Ήδη, από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου αναστολής εργασίας για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν και υπηρετούν σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους σε τέτοιες μονάδες δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί, ενώ εκπνέει η προθεσμία για όσους βάσει των νομοθετικών προθεσμιών μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εξαίρεση από τον εμβολιασμό για ιδιαίτερους λόγους υγείας.

Όπως τόνισε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, από τις 16 έχουν ξεκινήσει να προχωρούν οι αρμόδιες μονάδες σε αναστολές εργασίας. Σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων εξήγησε πως ο νόμος που πέρασε και είναι σε ισχύ εδώ και λίγες ημέρες προβλέπει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να επεκτείνεται και σε άλλους εργαζόμενους με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Πρόσθεσε ότι το πώς θα προχωρήσει η κατάσταση δεν το ξέρουμε και πως εάν κριθεί απαραίτητο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα. Έλεγχοι διενεργούνται τις ημέρες αυτές υπό την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ενώ σημειώνεται ότι ο νόμος ορίζει πως από την αρχή Σεπτεμβρίου ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει σε όλο το φάσμα των υπηρετούν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ