Πέμπτη 16 Μαϊου 2024

Γ. Φλωρίδης για Μάτι: “Η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν αν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για πλημμέλειες” ανέφερε – ΒΙΝΤΕΟ

Η δίκη έγινε με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους με βάση νομοθεσία επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, ένα χρόνο μετά από τη φοβερή τραγωδία” είπε ο υπουργός.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γ. Φλωρίδης για Μάτι: “Η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν αν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για πλημμέλειες” ανέφερε – ΒΙΝΤΕΟ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Έμμεση, αλλά σφοδρή κριτική άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, για την απόφαση στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, αναφέροντας πως οι δικαστές αποφάσισαν με βάση τις ευμενέστερες διατάξεις που ψηφίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019, σε αντίθεση με τους νέους Ποινικούς Κώδικες που ορίζουν φυλάκιση για συγκεκριμένες ποινές.

«Από 10 έως 20 χρόνια όμως κάθειρξη σημαίνει υποχρεωτικά φυλακή. Άρα λοιπόν, για να συνεννοούμαστε, αυτή την διάταξη για την οποία σας μιλάω την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Άρα λοιπόν εδώ η δίκη έγινε με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία. Αυτές οι διατάξεις ήταν ευγενέστερες για τους κατηγορούμενους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις. Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασετότε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν αν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές για τις οποίες ενδεχομένως μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας Εφετών ή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη Δικαιοσύνη» σημείωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

«Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους, Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη[…] Εκτός εάν εντωμεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν. Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενουςΆρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».

Γ. Φλωρίδης για Μάτι: «Όταν έχουμε θανάτους, η ποινή είναι 20 χρόνια κάθειρξης»

Στην ερώτηση πως και ο νέος ποινικός κώδικας να ίσχυε εφόσον η ποινή βάσης είναι τα τρία χρόνια και πάλι θα μιλάγαμε για εξαγοράσιμες ποινές, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι «αν είναι τρία χρόνια όχι. Σύμφωνα με τον νέο κώδικα αν είναι πάνω από δύο χρόνια η ποινή εκτελείται οπωσδήποτε κατά ένα μέρος, πάνω από τρία χρόνια, κατά ένα μεγαλύτερο μέρος[…] Στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία, ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη».

Όπως εξήγησε ο υπουργός το τι θα αποφασίσει ο δικαστής δεν το ορίζει ο ποινικός κώδικας, επισημαίνοντας ωστόσο πως «από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξη σημαίνει υποχρεωτικά φυλακή. Άρα λοιπόν, για να συνεννοούμαστε, αυτή την διάταξη για την οποία σας μιλάω την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης «τρία πράγματα είναι πρώτον, ότι αυτή η δίκη έγινε με βάση αυτές τις διατάξεις που σας περιέγραψα. Δεύτερον, ότι οι καινούργιες διατάξεις που ισχύουν από την Πρωτομαγιά δεν ψηφίστηκαν δυστυχώς από τα άλλα κόμματα. Τα ψήφισε μόνο η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και τρίτον προβλέπουν αυτά που σας είπα, δηλαδή ποινή κάθειρξης έως 20 χρόνια, ποινή χρηματική 200.000 και ενδεχόμενη δήμευση της περιουσίας τους. Και εδώ τώρα είναι σαν να μη συνέβη τίποτα αυτό που γίνεται[…]».

Σχολιάζοντας το γεγονός πως οι περισσότεροι αθωώθηκαν, όπως επεσήμανε ο Γιώργος Κουβαράς, ο υπουργός απάντησε «γι’ αυτό λέω ότι αν τα ανώτερα όργανα της δικαιοσύνης στην κανονική τους ιεραρχία και με βάση τη νομοθεσία διαπιστώσουν πλημμέλειες, δηλαδή ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα να ασκήσουν μια έφεση».

Σχετικά με ότι τον Ιούνιο του 2026 πάμε σε παραγραφή κι αν ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί το ότι αυτά τα δύο χρόνια θα τελεσιδικήσει η υπόθεση πριν παραγραφεί γιατί τώρα πήρε έξι χρόνια ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε «δυστυχώς, δυστυχώς. Και βλέπετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην υπόθεση αυτή που κράτησε τόσα χρόνια από την υπόθεση των Τεμπών με βάση τις ρυθμίσεις που κάναμε. Με τις ρυθμίσεις που κάναμε αφαιρέσαμε τα βουλεύματα για να μην καθυστερούμε, διαμορφώνουμε τον χώρο και η δίκη αυτή αντί για έξι χρόνια μπορεί να ξεκινήσει στον ενάμιση χρόνο και δεν έχει ξαναγίνει ποτέ[…] Πριν από λίγο, πριν έρθω εδώ, είδα ότι έγινε μια παρέμβαση από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία ζήτησε να καθαρογραφεί γρήγορα η απόφαση, έτσι ώστε αν ασκηθεί έφεση αυτή να οδηγηθεί τάχιστα στο ακροατήριο, έτσι ώστε αν ασκηθεί έφεση και διεξαχθεί το Εφετείο να ξεκινήσει πάρα πολύ σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα ανώτερο δικαστήριο με μεγαλύτερη εμπειρία και έχοντας εξελιχθεί όλη η δίκη, ότι αυτή μπορεί να γίνει πριν την παραγραφή».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων για το Μάτι που εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια ο κ. Φλωρίδης απάντησε « στα διοικητικά δικαστήρια οι διαδικασίες δεν έχουν καμία σχέση με την ποινική δίκη. Αυτά ακολουθούν το δικό τους ρυθμό και προφανώς οι προσφυγές που έχουν γίνει εξετάζονται όπως πρέπει να εξεταστούν».

Η υπόθεση των Τεμπών και η προαναγγελία ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική

Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για τα Τέμπη στη Βουλή από την εισαγγελέα Εφετών Λάρισας ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει αίτημα για προανακριτική είπε ο Γιώργος Κουβαράς με τον Γιώργο Φλωρίδη να απαντάει σχετικά πως «καταρχάς είχαμε μια αναγγελία από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κατατεθεί αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής χωρίς η δικογραφία να έχει πάει εκεί. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: ένα κόμμα που θέλει να λέγεται στοιχειωδώς σοβαρό μπορεί να λέει ότι θα καταθέσω πρόταση χωρίς να έχει δει το φάκελο; χωρίς να έχει δει τι διαβιβάζεται εκεί; Δεύτερον, επειδή πριν λίγο καιρό υπήρχε πάλι μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι φτιάξανε ένα κατηγορητήριο το οποίο το περιέφεραν εδώ κι εκεί για να ρωτήσουν “τι λέτε θα το ψηφίσετε; δεν θα το ψηφίσετε; “ Και τότε τους είπαμε ότι αν επιτέλους θέλετε να οδηγηθεί η Βουλή κάπου, σε μια συζήτηση τουλάχιστον βάλτε 30 υπογραφές. Τις έχετε[…]». Σε άλλο σημείο εξήγησε «για να μπορέσει η Βουλή να ξεκινήσει τη διαδικασία ως μόνη κατά το Σύνταγμα, αρμόδια να ασκήσει δίωξη, πρέπει να κατατεθεί ενώπιόν της μια πρόταση συγκεκριμένη, με κατηγορητήριο που να λέει ότι ο Φλωρίδης έκανε μια, δυο, τρεις, τέσσερις, πέντε πράξεις, οι οποίες συνιστούν αυτά τα ποινικά αδικήματα[…]».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ