Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Γ.Φλωρίδης: “Η Κυβέρνηση νομοθετεί για την κοινωνία όχι για μία δύο υποθέσεις” – Έρχεται το “βραχιολάκι” ως μέσο επιτήρησης”

«Φτιάξαμε ένα καινούριο ποινικό σύστημα, που θα αντιμετωπίζει το αίσθημα ατιμωρησίας με ουσιαστικό τρόπο »

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γ.Φλωρίδης: “Η Κυβέρνηση νομοθετεί για την κοινωνία όχι για μία δύο υποθέσεις” – Έρχεται το “βραχιολάκι” ως μέσο επιτήρησης” (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Για τις νέες διατάξεις, ενισχυτικές στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Φλωρίδης.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, αναμένεται να ανακοινωθεί από το Υπουργείο η δυνατότητα να κρατηθεί προσωρινά ο κατηγορούμενος για ενδοοικογενειακή βία, ακόμα κι αν το αδίκημα για το οποίο διώκεται είναι πλημμέλημα. Ουσιαστικά η προσωρινή κράτηση εισάγεται ως γενικός κανόνας, κυρίως για τα κακουργήματα αυτού του τύπου, με την αιτιολόγηση πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει ενταθεί και η πολιτική και νομική στόχευση, όπως αναφέρεται, δεν έχει τιμωρητική διάσταση, αλλά αποτρεπτική. Να στείλει το μήνυμα μηδενικής ανοχής προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως να δώσει ένα ξεκάθαρο οδικό χάρτη στους δικαστές που θα χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις.

“Η Κυβέρνηση νομοθετεί με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας”

Ο Γιώργος Φλωρίδης, ερωτηθείς για την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, είπε ότι «η Κυβέρνηση νομοθετεί με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας όπως διαμορφώνονται σε μακρό χρονικό διάστημα και όχι απο μία περίπτωση ή δύο περιπτώσεις. Όταν ανέλαβα πέρσι το καλοκαίρι συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό για την κατεύθυνση που θα πρέπει να υπάρξει σε αλλαγές στο ποινικό δίκαιο. Η ερώτηση ήταν αν θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο ή αν θα κοιτάξουμε πια και προς την μεριά των αναγκών που έχουν τα θύματα».

Συνέχισε λέγοντας ότι «Προφανώς η εντολή ήταν πάμε να δούμε έμπρακτα και με ποιον τρόπο θα φτιαχτεί καινούριο ποινικό σύστημα, που θα αντιμετωπίζει το αίσθημα ατιμωρησίας με ουσιαστιικό τρόπο και έτσι κάναμε. Τι επίθεση φάγαμε από την αντιπολίτευση, όταν φέραμε το νομοσχέδιο για τον ποινικό κώδικα; Εγώ ήμουν ακροδεξιός και η κυβέρνηση ήταν ακροδεξιά».

Αναφερόμενος στον γιατρό, χάρη στην συμβολή του οποίου αποκαλύφθηκε και δόθηκε μεγάλη έκταση στην υπόθεση του ξυλοδαρμού της συζύγου του Απόστολου Λύτρα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε «να πούμε για την μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευή καταμήνυση. Αν δεν υπήρχε η προστατευτική διάταξη για τον γιατρό, θα είχε φάει μήνυση ο γιατρός και τις χειροπέδες τώρα θα τις φορούσαν στον γιατρό».

Γιώργος Φλωρίδης: Το “βραχιολάκι” ως αξιόπιστος τρόπος επιτήρησης

«Το θέμα δεν ειναι ότι τώρα τα αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, αυτά υπήρχαν και υπάρχουν δεν γίναμε ξαφνικά όλοι βίαιοι. Έπρεπε να μπορούν τα περιστατικά αυτά να φανερώνονται, να οδηγούνται στην Δικαιοσύνη, να παρέχετε δυνατότητα στήριξης στο θύμα όσο ειναι δυνατόν», είπε ο κ. Φλωρίδης, σημειώνοντας, αναφερόμενος έμμεσα στην υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, ότι «δεν έγινε ένα περιστατικό και σπεύδουμε τώρα. Είναι επί μήνες η προετοιμασία, διάστημα στο οποίο έχουν γίνει άλλα σοβαρά περιστατικά. Δεν θέλουμε να το αφήσουμε το θέμα, θα είμαστε συνέχεια από πάνω για το πως μπορούμε να το βελτιώσουμε».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε στον ΑΝΤ1 ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι «ελέγχου» κατηγορούμενων για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «θα προβλέπεται επιβολή ηλεκτρονικής παρακολούθησης αυτού που είναι υπό επιτήρηση. Υπάρχουν ήδη τρόποι σύγχρονοι και αξιόπιστοι, όπως το «βραχιολάκι», ενώ υπάρχουν και πιο εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης, πχ. με χρήση κινητών τηλεφώνων και δορυφόρων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ