Δευτέρα 08 Αυγούστου 2022

Γεννηματά: Φτωχό σε αξιακό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο το νομοσχέδιο για την Παιδεία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γεννηματά: Φτωχό σε αξιακό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο το νομοσχέδιο για την Παιδεία

«Φτωχό σε αξιακό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο» χαρακτήρισε το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

«Δεν συζητούμε το σχολείο που θέλουμε που θα στηρίζει αξίες, αρχές και πρότυπα. Που δεν θα επιτρέπει το γόνατο της βίας και του ρατσισμού στον λαιμό των ανθρώπων», τόνισε η κυρία Γεννηματά, σημειώνοντας ότι η χώρα πρέπει να ανοίξει διάλογο για στρατηγικά ζητήματα. «Ποια εκπαίδευση θέλουμε, ποιά σχολεία και πανεπιστήμια, σε αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον. Αν δεν το κάνουμε θα συνεχιστεί αυτό το ράβε ξήλωνε στην πλάτη της νέας γενιάς», σημείωσε.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό σχολείο, με την ίδια να προτάσσει την ανάγκη συζήτησης του σχεδίου αντιμετώπισης εκπαιδευτικής κρίσης. «Το 2018 οι επιδόσεις των μαθητών της χώρας μας υπολείπονται των άλλων παιδιών όμορων χωρών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι άριστοι μειώνονται.

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά σχέδιο για να βοηθηθούν οι μαθητές παντού και να ενσωματώνονται οι βέλτιστες πρακτικές. Στόχος να υπάρξει ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους μαθητές και μείωση του μαθησιακού χάσματους με μετρήσιμους στόχους μέσα απο την αναβάθμιση του σχολείου.

«Κάνετε μπαλώματα πάνω στα νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ»

«Αυτόν το στόχο εξυπηρετούσε η μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ το 2011 που δυστυχώς δεν τις προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την πολιτική συνεχίζετε και εσείς. Διατηρείτε τα νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ και έρχεστε και κάνετε απλά μπαλώματα πάνω σε αυτά», ανέφερε.

Μάλιστα επέκρινε την κυβέρνηση ότι αντί να επαναφέρει το ολοήμερο δημοτικό με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, διατηρεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που το υποβάθμισε κάνοντας προσχηματικές αλλαγές. «Αντί να καταργήσετε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις η ΝΔ τον διατηρεί και ανανεώνεται την θητεία των αντισυνταγματικά εκλεγμένων διευθυντών εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

«Ναι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όχι στην τάξη στούντιο»

Για τις κάμερες, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για συντηρητική στροφή, συμβατή με την αντίληψη που βλέπει τον υπολογιστή ως δάσκαλο, που αξιοποιεί τα ψηφιακά εργαλεία ως μέσα εποπτείας και ελέγχου. «Επιλέξατε την ζωντανή εκτέλεση της διδακτικής δράσης που καταδικάστηκε απο την εκπαιδευτική κοινότητα. Εμείς λέμε ναι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση όχι όμως στην τάξη στούντιο», υπογράμμισε.

Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί αυτονόητη πράξη συνέπειας την καταψήφιση του νομοσχεδίου, γιατί όπως εκτιμά οξύνει τις ανισότητες αντί να τις καταργεί.

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν στόχο την μείωση των ανισοτήτων. Για να βγούμε απο την κρίση πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση κα την νέα γενιά», τόνισε. Αντίθετα, σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, τα μέτρα της κυβέρνησης διευρύνουν τις ανισότητες και καταδικάζουν τη νέα γενιά να βρει διέξοδο στο εξωτερικό.

«Για εμάς η εκπαίδευση το βασικό εργαλείο για την κοινωνική ισότητα. Το πιο σημαντικό κεφάλαιο του νέου κοινωνικού συμβολαίου να προχωρήσουμε χωρίς στερεότυπα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ