Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Γιατί η κυβέρνηση «πάτησε» το κουμπί της προανακριτικής για τον Παππά και την υπόθεση Καλογρίτσα 

 Για δωροληψία και παράβαση καθήκοντος θα διερευνηθεί ο πρώην υπουργός Επικρατείας μετά την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί η κυβέρνηση «πάτησε» το κουμπί της προανακριτικής για τον Παππά και την υπόθεση Καλογρίτσα 

Ο φάκελος της δικογραφίας για τις τηλεοπτικές άδειες εισέρχεται και επισήμως στη Βουλή, μετά και την απόφαση να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή για να διερευνήσει τις καταγγελίες του λεγόμενου «κόκκινου εργολάβου» Χρ. Καλογρίτσα κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Η διαδικασία είναι κρίσιμο να εκκινήσει καθώς – όπως επισημαίνεται – σε λίγους μήνες θα επέλθει παραγραφή των όποιων αδικημάτων.

Η δικογραφία είχε αποσταλεί στις αρχές Φεβρουαρίου από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών για αναζήτηση τυχόν ευθυνών του πρώην υπουργού. Όπως ανέφερε τότε ο εισαγγελέας «…από τη μήνυση της εταιρείας Τοξότης του Χρ. Καλογρίτσα προκύπτουν στοιχεία τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων φερομένων ως τελεσθέντων κατά την περίοδο που ο συγκεκριμένος είχε την ιδιότητα του υπουργού». Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η δικογραφία πήρε το δρόμο για τη Βουλή.

Την Τρίτη, 30 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα, που βάσει της δικογραφίας φέρεται να τέλεσε ο Νίκος Παππάς. «Μετά από μελέτη της δικογραφίας και αξιολόγηση του υφιστάμενου αποδεικτικού υλικού, κρίνουμε ότι εις βάρος του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Παππά, προκύπτουν ικανές ενδείξεις που επιβάλλουν την άσκηση ποινικής δίωξης» ανέφερε στη δήλωσή ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Ι. Μπούγας.

Και προσέθεσε: «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. υποβάλλει προς τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, πρόταση υπογεγραμμένη από τριάντα Βουλευτές, με σκοπό την συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των εξής εγκλημάτων, που ο πρώην Υπουργός φέρεται ότι τέλεσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

α) του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και

β) του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.

Τα αδικήματα αυτά στοιχειοθετούνται στην πρότασή μας, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας».

Η πρόταση αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη στην Ολομέλεια ενώ μετά από 10 μέρες θα εγγραφεί ημερήσια διάταξη, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ψηφοφορία και απαιτείται η υπερψήφιση της από 151 βουλευτές για τη συγκρότηση της.

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Σωσίβιο σε προανακριτικές επιτροπές αναζητάει η κυβέρνηση δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφού απέτυχε παταγωδώς στα κρίσιμα μέτωπα της πανδημίας και της οικονομίας, αναζητά σωσίβιο σε προανακριτικές επιτροπές. Πρόκειται για κίνηση πολιτικής απελπισίας» αναφέρεται.

«Η κυβέρνηση που έχει χειραγωγήσει σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ με κρατικές διαφημιστικές δαπάνες και έχει απαλλάξει τους ιδιοκτήτες καναλιών από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας δόσης, στήνει προανακριτική για να δικάσει τον ΣΥΡΙΖΑ που για πρώτη φορά εφάρμοσε το Σύνταγμα και υποχρέωσε τους καναλάρχες να βάλουν το χέρι στη τσέπη» προσθέτει και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση ο κος Μητσοτάκης καλό είναι να γνωρίζει ότι κανένας αντιπερισπασμός δε θα καταφέρει να σταματήσει τη κατάρρευση της κυβέρνησής του».

Το ιστορικό

Κεντρικό ρόλο όπως είχε γράψει το dikastiko.gr στην πορεία της υπόθεσης προς τη Βουλή διαδραμάτισε ο αποκαλούμενος τότε κόκκινος εργολάβος, Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος με 18σελιδο υπόμνημα του απάντησε συγκεκριμένα ποια είναι τα αδικήματα για τα οποία θεωρεί πως πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος του Νίκου Παππά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μεταξύ αυτών ανέφερε έξι πράξεις: δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Όπως έχει καταγγείλει ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που μετείχε στον διαγωνισμό, το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο τον έβαλε ως «μπροστάρη». Ειδικότερα, είχε αναφέρει πως το πολιτικό πρόσωπο ήταν εκείνο που «οργάνωσε μαζί με την εταιρεία CCC τη σύσταση αφανούς εταιρείας, βάζοντας άλλη εταιρεία ως “μπροστάρη” ενώ στην πραγματικότητα άλλοι θα ήταν οι πραγματικοί δικαιούχοι της άδειας του καναλιού.

Όταν θα ολοκληρωνόταν ο διαγωνισμός και θα αποκτούσαν την πολυπόθητη άδεια, αυτός (σ.σ.: ο πρώην υπουργός) θα είχε δικούς του ανθρώπους στο τιμόνι ενός καναλιού, με όλες τις εξ αυτού του λόγου συνέπειες».

Το «σχέδιο που οργάνωσε ο Νίκος Παππάς», κατά τον Χρήστο Καλογρίτσα, είχε ως στόχο «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού». Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου τού αποδίδει ότι «επιχείρησε να κατοχυρώσει μία από τις τηλεοπτικές άδειες σε πρόσωπα της επιρροής του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπούσε».

Οι μηνυτήριες αναφορές Καλογρίτσα

Η υπόθεση εξελίσσεται και σε δικαστικό επίπεδο. Με μηνυτήρια αναφορά του ο Καλογρίτσας από τον περασμένο Ιούλιο έχει στραφεί κατά των νόμιμων εκπροσώπων λιβανέζικης εταιρείας CCC , υποστηρίζοντας ότι η μεταξύ τους σύμβαση ήταν εικονική και επί της ουσίας αφορούσε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως την υπερασπιστική γραμμή του πρώην υπουργού Επικρατείας έχει αναλάβει ο γνωστός ποινικολόγος Γιαννης Μαντζουράνης, ο οποίος θεωρείται πως βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπήρξε, εξάλλου, ο άνθρωπος που ανέλαβε την υπεράσπιση του Αλέξη Τσίπρα, όταν προσφάτως κατέθεσε αγωγές κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ.

Η υπόθεση Folli– Follie

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση «Folli – Follie», κατά το σκέλος των ενδεχόμενων ευθυνών των πρώην υπουργών Αλέκου Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση η ΝΔ αποφάσισε να μην προχωρήσει στην άσκηση δίωξης.

«Ως προς τις ευθύνες του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα και των μελών της τότε Διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έχει ήδη επιληφθεί η Δικαιοσύνη ενώ η Βουλή θα αποφανθεί για την αίτηση ασυλίας του βουλευτή Σταύρου Αραχωβίτη», σημείωσε ο κ. Μπούγας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε με πληρότητα και αντικειμενικότητα μια ακόμη υπόθεση που φέρεται ότι εκπορεύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σκοπό -αυτή τη φορά- τον έλεγχο του Τύπου» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ