Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Γιατί ο γιατρός ενημέρωσε την αστυνομία για “ενδοοικογενειακή βία” του πασίγνωστου δικηγόρου κατά της δικηγόρου συζύγου του – Η υποχρέωση που θέσπισε ο νόμος Φλωρίδη

Ο δικηγόρος διώκεται για ενδοοικογενειακή βία και θα απολογηθεί αύριο στον ανακριτή παρότι και αυτός και σύζυγός του αναφέρθηκαν “σε πτώση από σκάλα”. Μέχρι τότε κρατείται . Τι αναφέρει ο νόμος Φλωρίδη που άλλαξε τα δεδομένα όσον αφορά τέτοιες περιπτώσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί ο γιατρός ενημέρωσε την αστυνομία για “ενδοοικογενειακή βία” του πασίγνωστου δικηγόρου κατά της δικηγόρου συζύγου του – Η υποχρέωση που θέσπισε ο νόμος Φλωρίδη Pixabay

Σοκ στον δικηγορικό κόσμο της χώρας έχει προκαλέσει η είδηση της σύλληψης και δίωξης πασίγνωστου (ενός από τα πιο γνωστά ονόματα της ποινικής δικηγορίας) δικηγόρου για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου του. Όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr, για το επεισόδιο σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του πασίγνωστου δικηγόρου από το τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας της Ομόνοιας. Η 37χρονη σύζυγός του ωστόσο η οποία είναι επίσης δικηγόρος, δεν κατέθεσε μήνυση καθώς τόσο η ίδια όσο και ο φερόμενος ως θύτης ανέφεραν στις καταθέσεις τους πως τα τραύματά της προέρχονται από πτώση σε σκάλα. Ο γιατρός ωστόσο που την εξέτασε διαπίστωσε πως τα τραύματα προέρχονται από χτυπήματα και αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία. Η 37χρονη δικηγόρος φέρεται αρχικά μάλιστα να είπε στον γιατρό πως τη χτύπησε ο σύζυγός της, αλλά στην κατάθεσή της εν συνεχεία μίλησε κι αυτή για πτώση από σκάλα. O δικηγόρος θα βρεθεί αύριο (πήρε προθεσμία) ενώπιον ανακριτή καθώς σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον αρμόδιο εισαγγελέα για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Μέχρι αύριο κρατείται στην αστυνομία, ενώ θα υπάρξει και ιατροδικαστική εξέταση.

Πως έγινε η καταγγελία

Για να φτάσουμε όμως στην καταγγελία , το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε φροντίσει να εφοδιάσει τους γιατρούς (και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες που απασχολούνται σε ευαίσθητους τομείς) με μια ειδική διάταξη η οποία καθιστά υποχρεωτική την ενημέρωση των αρχών σε περιπτώσεις ακόμα και υποψίας ενδοοικογενειακής βίας. Έτσι με την εφαρμογή ειδικής διάταξης του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη που αντικατέστησε το άρθρο 23 του Νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας» και ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία ο γνωστός δικηγόρος που έσπευσε στα επείγοντα μαζί με τη σύζυγό του που έφερε τραύματα οφειλόμενα κατά δήλωσή της σε «οικιακό ατύχημα» (πτώση από σκάλα).

Η νεοπαγής διάταξη υποχρεώνει του γιατρούς να ειδοποιούν τις αρχές όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα.

Παράλληλα με την θέσπιση υποχρέωσης καταγγελίας ο νόμος θωρακίζει τους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες (π.χ παιδαγωγούς, ψυχολόγους) που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, με σχετικό (εκτός αν αποδειχθεί πως ενήργησαν δολίως) ακαταδίωκτο σε εκδικητικές σε βάρος μηνύσεις των δραστών, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. (εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απολύτως αναγκαία τη κατάθεση τους με φυσική παρουσία και δεν αρκεί η ανάγνωση της αναφοράς τους).

Το νέο άρθρο 23 του ν.3500/2006 όπως διαμορφώθηκε με το νόμο Φλωρίδη 5090/2024 και η αντίστοιχη αιτιολογική του έχουν ως εξής:

Άρθρο 130

« Υποχρεώσεις των επαγγελματιών

1. Παιδαγωγός, εκπαιδευτικός, μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ή του ειδικού βοηθητικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, επιμελητής, προπονητής ή γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ανήλικο, ο οποίος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του πληροφορείται ή διαπιστώνει με οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ανηλίκου έγκλημα ενδο-οικογενειακής βίας, υποχρεούται να το αναφέρει αμελλητί στις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Την ίδια υποχρέωση έχει ιατρός που με βάση σοβαρά αντικειμενικά ευρήματα της ιατρικής εξέτασης διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ενηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας.

2. Τα πρόσωπα της παρ. 1, που προβαίνουν σε αναφορά εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας δεν εγκαλούνται, δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή μεταχείριση, για το περιστατικό που ανέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά μόνο εάν προέβη-σαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά.

2. Α. Τα πρόσωπα της παρ. 1 καλούνται να εξετασθούν ως μάρτυρες κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, μόνο αν το έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο.

3. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και για τα μέλη του προσωπικού και τους Προϊσταμένους των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) του άρθρου 6 και της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 4547/2018 (Α’ 102).»

Η αιτιολογική έκθεση

Όπως αναφέρεται:

“Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στο άρθρο 23 του ν. 3500/2006 αποσκοπείται να διευρυνθούν οι κατηγορίες των επαγγελματιών που υποχρεούνται, όταν υποπίπτει στην αντίληψή τους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που στρέφεται κατά ανηλίκου, να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές. Την ειδική αυτή υποχρέωση προβλέπει η διάταξη και για τους ιατρούς, σε περίπτωση που διαπιστώνουν κατά την ιατρική εξέταση σοβαρά ιατρικά ευρήματα που συνηγορούν στη πιθαναλόγηση προέλευσης από περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, μέσω της θέσπισης ειδικού ακαταδίωκτου για το αναφερόμενο περιστατικό (με εξαίρεση την εν γνώσει αναληθή αναφορά) και μερικής απαλλαγής από την υποχρέωση εμφάνισης στην ακροαματική διαδικασία, αποσκοπείται η ενθάρρυνση των ανωτέρω επαγγελματιών να αναφέρουν τα περιστατικά και η κάμψη κάθε αναστολής λόγω της στάθμισης ενδεχόμενου κινδύνου εμπλοκής τους σε χρονοβόρες, δαπανηρές και ψυχοφθόρες δικαστικές διαμάχες”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ