Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

Γιατί οι εξωτερικοί φρουροί κατεβάζουν ρολά στις φυλακές – Τι θα γίνει με τις μεταγωγές κρατουμένων

 Στα «αζήτητα» παραμένουν τα αιτήματα των εξωτερικών φρουρών, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία τους. Κλείνουν τις φυλακές και οι μεταγωγές θα γίνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί οι εξωτερικοί φρουροί κατεβάζουν ρολά στις φυλακές – Τι θα γίνει με τις μεταγωγές κρατουμένων

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από τη ερχόμενη Δευτέρα και έως την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου οι εξωτερικοί φρουροί στα σωφρονιστικά καταστήματα.

«Δίνοντας ουσιαστικά ένα τέλος στην «υπομονή» και το παράθυρο χρόνου προς την πολιτική ηγεσία για την ευόδωση των εξόχως σημαντικών διεκδικήσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (ΠΟΥΕΦ).

«Η Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας τόσο για τις εξαιρετικά δύσκολες εργασιακές συνθήκες όσο και για τα θεσμικά, οικονομικά και υλικοτεχνικά προβλήματα της Υπηρεσίας μας, όπως την τραγική έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού  σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας, την αδήριτη ανάγκη της αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων υπηρεσιακών μας οχημάτων, την ανάδειξη της ιεραρχίας μας, την υγειονομική μας ένταξη μας στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, την αποζημίωση του συνόλου των οφειλομένων ρεπό κ.α.» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΠΟΥΕΦ.

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, όπως επισημαίνεται, θα εκτελούνται μόνο μεταγωγές κρατουμένων στα δικαστήρια, για τους οποίους τίθεται ζήτημα παρέλευσης της προσωρινής κράτησης, θα εκτελούνται μόνο μεταγωγές κρατουμένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα για τους οποίους συνεπάγεται κίνδυνος ζωής και μετάγονται με ασθενοφόρα οχήματα, ενώ δεν θα επιτρέπονται επισκεπτήρια συγγενών στα καταστήματα κράτησης και στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

«Τα αναγκαία θεσμικά και οικονομοτεχνικά βήματα για την εξέλιξη της Υπηρεσίας της Εξωτερικής Φρουράς και την ασφάλεια των καταστημάτων κράτησης, παραμένουν στα αζήτητα.

Έτσι, σε διάστημα 2 ετών παρακολουθούμε, την πρόσληψη χιλιάδων ατόμων στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας , την χορήγηση σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, την μερική αντικατάσταση των υπηρεσιακών τους οχημάτων με την αγορά και διάθεση εκατοντάδων καινούργιων αυτοκινήτων κάθε τύπου, κοκ.» τονίζει η Ομοσπονδία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

ΠΡΟΣ:

 • Πρωθυπουργό της Ελλάδος
 • Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
 • Υπουργό Εσωτερικών
 • Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη
 • Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

 • Γενική Δ/νση Διαχείρισης Καταστημάτων Κράτησης & Διαχείρισης Κρίσεων
 • Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικής & Αντεγκληματικής Πολιτικής
 • Διευθυντή Τ.Ε.Φ.Κ.Κ.
 • Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
 • Πρωτοβάθμιες Ενώσεις (Μέλη Π.Ο.Υ.Ε.Φ.)
 • Μ.Μ.Ε.

Κάναμε υπομονή… αυτή είναι η αλήθεια. Δείξαμε συγκατάβαση, ανοχή, εμπιστοσύνη. Ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και υπηρεσιακά ανεκτό, το πράξαμε.  Ίσως ακόμα και πέρα από αυτό.

Μα διαψευστήκαμε οικτρά.

Δεν είμαστε όμως εμείς αυτοί που πρέπει να απολογηθούν. Απεναντίας…

Η εξέλιξη της πανδημίας και η διασπορά της στο σύνολο της χώρας, ουσιαστικά από τις αρχές του 2020, φυσικά και δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίσει κανένα.

Το κράτος συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα ως οφείλει και μάλιστα συνεχίζει να ψηφίζει νομοθετικές διατάξεις και νόμους που ρυθμίζουν ή εξασφαλίζουν την συνέχιση όλου του κυβερνητικού έργου στο σύνολο των υπουργείων.

Δυστυχώς όμως, τα αναγκαία θεσμικά και οικονομοτεχνικά βήματα για την εξέλιξη της Υπηρεσίας της Εξωτερικής Φρουράς και την ασφάλεια των καταστημάτων κράτησης, παραμένουν στα αζήτητα.

Έτσι, σε διάστημα 2 ετών παρακολουθούμε, την πρόσληψη χιλιάδων ατόμων στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας , την χορήγηση σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, την μερική αντικατάσταση των υπηρεσιακών τους οχημάτων με την αγορά και διάθεση εκατοντάδων καινούργιων αυτοκινήτων κάθε τύπου, κοκ.

Το ίδιο χρονικό διάστημα είδαμε για την συστεγαζόμενη εντός του ιδίου Υπουργείου Υπηρεσία μας, την αδιαφορία υιοθέτησης προτάσεων μας ακόμα και για ζητήματα που κανένα κόστος δεν θα επέφεραν για τον κρατικό προϋπολογισμό, τον παραγκωνισμό μας από το σύνολο των προκηρύξεων των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, την αναλγησία για την υπηρεσιακή εξαθλίωση του συνόλου των συναδέλφων μας, εν μέσω πανδημίας, τις τραγικές ελλείψεις στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό  κ.α.

Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους. Ειπώθηκαν, γράφηκαν, συζητήθηκαν και κατατέθηκαν προτάσεις επί αυτών. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία δικαιολογία για αναίτιες καθυστερήσεις και αναβολές.

Μετά από σχεδόν 2 χρόνια υπομονής και κατάθεσης από το σύνολο των συναδέλφων μας κάθε ικμάδας υπηρεσιακής αυταπάρνησης και εργασιακής ευσυνειδησίας, μετά από μια παντελώς απροετοίμαστη αλλαγή πολιτικού φορέα,  χωρίς σαφές σχέδιο και χωρίς όραμα για την Υπηρεσία μας, «πάρεργο» στην «καθεστηκυία τάξη» ενός Υπουργείου που μας αντιμετωπίζει σαν «υιοθετημένο παιδί που αφέθηκε στην πόρτα του», δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως για το σύνολο των  εργαζόμενων στην Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και δη για τους συναδέλφους μας Εξωτερικούς Φρουρούς.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ πια να ανεχόμαστε την παρανομία της πολιτείας που συναινεί με την απραξία της στην εκμετάλλευση των συναδέλφων μας, υιοθετώντας ουσιαστικά συνθήκες εργασίας «γαλέρας» χωρίς να λαμβάνουν τις οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις (ρεπό) που δικαιούνται και ούτε καν να αποζημιώνονται για την υπερεργασία που παρέχουν κατά παράβαση κάθε σχετικής νομοθεσίας. 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να συνεχίσουμε άλλο έτσι. Καλούμε όλους να  αντιμετωπίσουν κατάματα την ζοφερή πραγματικότητα, απαιτώντας να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις.

Mε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας προχωρούμε σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από 15 έως και 19 Φεβρουαρίου 2021 ζητώντας την οριστική επίλυση των επί σειρά ετών θεσμικών και οικονομικών διεκδικήσεων μας όπως:

 1. Ολοκλήρωση της προκήρυξης 6Κ/2018, με τμηματική οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων και αύξηση των θέσεων επιτυχόντων της,
 2. Κάλυψη των εκατοντάδων κενών οργανικών θέσεων της Υπηρεσίας μας (τελευταίος αμιγής διαγωνισμός προσλήψεων το 2008),
 3. Άμεση αποζημίωση των χιλιάδων οφειλόμενων δεδουλευμένων ημερησίων αναπαύσεων (ρεπό) καθώς και όλων των νυχτερινών ωρών, εξαιρεσίμων και αργιών των παρελθόντων ετών,
 4. Αύξηση των κονδυλίων για την αποζημίωση της πέρα του πενθημέρου εργασίας, ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της απλήρωτης παρεχόμενης εργασίας,
 5. Άμεση αντικατάσταση του συνόλου των υπηρεσιακών οχημάτων της Υπηρεσίας μας, που πολλά από αυτά είναι πλέον επικίνδυνα λόγω της 20ετούς επιβεβαρυμμένης λειτουργικής τους κατάστασης,
 6. Δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης του προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης καταστημάτων κράτησης στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία,
 7. Επαναφορά της Υ.Ε.Φ.Κ.Κ. από Τμήμα σε Διεύθυνση και υπαγωγή της κατευθείαν στην Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής,
 8. Ανάδειξη της ιεραρχίας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης των καταστημάτων κράτησης,
 9. Οικονομική αποζημίωση για την αγορά στολής και εξοπλισμού, που (παρότι η χορήγηση τους προβλέπεται από Π.Δ.) έχουν να χορηγηθούν στους Εξωτερικούς Φρουρούς επί σειρά ετών,
 10. Θεσμοθέτηση και ορισμός των αρμοδιοτήτων των Ομάδων Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών (Ο.Α.Ε.Ε.), του τρόπου συγκρότησης, της λειτουργίας, της διοικητικής υπαγωγής, της συνεχούς μετεκπαίδευσης, της χορήγησης επιχειρησιακού εξοπλισμού καθώς και της απόδοσης οικονομικών κινήτρων συμμετοχής και παραμονής των στελεχών της σε αυτήν.

  Το ελάχιστο λοιπόν καθήκον μας απέναντι στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ και ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΣΕΒΑΣΜΟ ΜΑΣ την ώρα αυτή, με το ίδιο υψηλό αίσθημα ευθύνης επί 21 συναπτά έτη που καθημερινώς επιδεικνύουμε στην εκτέλεση της υπηρεσίας μας, μας επιτάσσει να δώσουμε ΑΓΩΝΑ για την αξιοπρέπεια μας και για την απρόσκοπτη διατήρηση της ομαλότητας και της ασφάλειας εντός των καταστημάτων κράτησης και κατά επέκταση όλης της κοινωνίας. 

Για όλα αυτά και για ακόμα περισσότερα…

Α Π Ε Ρ Γ Ο Υ Μ Ε

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΟ   Δ. Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                     Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κωστίκας Γεώργιος                                                                           Στιβακτάκης Γεώργιος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ