Γιατί θα απέχουν οι δικηγόροι στις 16/9 με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους – Τι θέματα θέτουν στην κυβέρνηση
Τα φορολογικά και οικονομικά “αγκάθια” ενόψει και της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Οι ενστάσεις για εξετάσεις- προαγωγές, ιδιωτικές Νομικές Σχολές και κράτηση κινητών στην ανάκριση.

Μέτωπο στήνουν οι δικηγόροι, κάνοντας λόγο για κυβερνητικό εμπαιγμό σε σχέση με την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων τους. Πρώτο δείγμα γραφής αποτελεί η αποχή στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους, όπως αναφέρει και ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) με την οποία επικυρώνεται σχετική απόφαση της Ολομέλειας των Συλλόγων της χώρας.
Οι δικηγόροι δεν αποκλείουν και περαιτέρω κινητοποιήσεις ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων, οι οποίες θα εξεταστούν κατά τη σύγκληση της Ολομέλειας στις 12- 14 Σεπτεμβρίου 2025.
Καίριο ζήτημα αποτελεί σύμφωνα με τον ΔΣΑ η μη αύξηση του ορίου της απαλλαγής ΦΠΑ για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, τη στιγμή που σε όλες σχεδόν τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το όριο αυτό υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
Πρόκειται για πάγιο αίτημα του δικηγορικού κλάδου, που δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί ενώ κυρίαρχα ζητήματα για τα οποία ζητούν να δοθεί λύση αποτελούν η κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης καθώς και η θέσπιση υποχρεωτικής παράστασης των δικηγόρων σε εμπράγματες και ενοχικές δικαιοπραξίες.
Αγκάθι οι αλλαγές σε προαγωγές και εξετάσεις δικηγόρων
Έντονη διαφωνία εκφράζει ο ΔΣΑ στις εξαγγελίες για αναθεώρηση του καθεστώτος της άσκησης και της προαγωγικής εξέλιξης των δικηγόρων, επισημαίνοντας πως προωθούνται αλλαγές για θέματα που άπτονται της αυτορρύθμισης του δικηγορικού επαγγέλματος και μάλιστα χωρίς προηγούμενο διάλογο.
«Ο ΔΣΑ θεωρεί ότι τα άνω ζητήματα απαιτούν συνολική και ουχί αποσπασματική αντιμετώπιση και ότι η σχετική φιλολογία μετακύλισης των ευθυνών για την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης στον πληθωρισμό των δικηγόρων είναι άκρως αποπροσανατολιστική, παντελώς αβάσιμη βάσει των στοιχείων που έχει στα χέρια του το Υπουργείο και συνεπώς λαϊκιστικού χαρακτήρα» τονίζεται χαρακτηριστικά.
«Κόκκινο πανί» η απαγόρευση κινητών – Ενστάσεις για ιδιωτικές Νομικές Σχολές
Με αποχή προειδοποιεί όμως ο ΔΣΑ και για την αφαίρεση κινητών τηλεφώνων δικηγόρων στην κύρια ανάκριση, όπως προβλέφθηκε με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου.
Όπως αναφέρεται ο ΔΣΑ, «αποφάσισε ομόφωνα έτι περαιτέρω την αποχή των πληρεξουσίων δικηγόρων καθώς και των δικηγόρων του καταλόγου της Νομικής Βοήθειας από το συγκεκριμένο στάδιο της ποινικής προδικασίας σε περίπτωση που τύχει εφαρμογής τέτοιο μέτρο σε διαδικασία κύριας ανάκρισης».
Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα προγράμματα σπουδών κάποιων Ιδιωτικών Νομικών Σχολών με τον ΔΣΑ να εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεση στην υποβάθμιση των Νομικών Σπουδών, μέσω τέτοιων προγραμμάτων ελλιπούς νομικής πληρότητας.
Για το λόγο αυτό αποφάσισε να ζητήσει αντίγραφα του φακέλου αδειοδότησης, για να ελέγξει το σύνολο των κατά νόμο απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγγράφων καθώς και των εγκριθέντων προγραμμάτων ενώπιον των τριών νέων Ιδιωτικών Νομικών Σχολών της Χώρας.
Δεν αποκλείει δε δικαστική προσφυγή κατά των εγκριτικών διοικητικών πράξεων και των εκδοθησόμενων τυχών Υπουργικών Αποφάσεων σε περίπτωση που διαπιστωθεί η βασιμότητα των αναρτήσεων για Προγράμματα Σπουδών που έχουν τυχόν εγκριθεί ή η έλλειψη απαιτούμενων, εν μέρει ή εν όλω, δικαιολογητικών.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΣΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εγκληματική οργάνωση Κρήτης: Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί των κατηγορούμενων – Υπόνοιες διασύνδεσης με τη Δικαιοσύνη Τέμπη: Στη Δικαιοσύνη η κατάθεση του Χρ. Παπαδημητρίου για «μεθοδεύσεις» στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Αποζημιώσεις λόγω δικαστικών καθυστερήσεων: Απόφαση – ράπισμα του ΕΔΔΑ κατά της Ελλάδας – Στα 4/5 είναι χαμηλότερες από εκείνες του Ευρ. Δικαστηρίου Κακοκαιρία Daniel: Νέος εισαγγελέας αναλαμβάνει τη δικογραφία για τα αντιπλημμυρικά έργα στη ΘεσσαλίαΑκολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr