Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Γιατρός Παραπέμπεται για “αχρείαστη επέμβαση” – Είχε προηγηθεί ΕΔΕ στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο

Η διοίκηση, κρίνοντας την υπόθεση ως ιδιαιτέρως σοβαρή, αποφάσισε να παραπέμψει τον γιατρό στο πειθαρχικό συμβούλιο της 5ης ΥΠΕ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατρός Παραπέμπεται για “αχρείαστη επέμβαση” – Είχε προηγηθεί ΕΔΕ στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Freepik

Με σοβαρές πειθαρχικές κυρώσεις βρίσκεται αντιμέτωπος ένας γιατρός στο Νοσοκομείο Βόλου ο οποίος πραγματοποίησε χειρουργική επέμβαση σε ασθενή, η οποία δεν χρειαζόταν να γίνει σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ορθοπεδικής.

Ο γιατρός ελέγχεται για “αχρείαστη” χειρουργική επέμβαση σε ασθενή, που προσήλθε στο Νοσοκομείο με πρόβλημα στο χέρι. Οι υπεύθυνοι της ορθοπεδικής εκτίμησαν ότι για την αποκατάσταση πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη θεραπευτική διαδικασία και να αποφευχθεί το χειρουργείο. Δεν εισακούστηκαν. Ο γιατρός αδιαφόρησε για τις οδηγίες που είχε και προχώρησε σε χειρουργική επέμβαση.

Επειδή ο γιατρός δεν ακολούθησε τις οδηγίες που είχε, έγινε αναφορά στη διοίκηση και θεωρήθηκε “αυθαιρεσία” η επέμβαση, για αυτό και ξεκίνησε Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος του.

Στο πόρισμα, το οποίο στάλθηκε στη διοίκηση, περιλαμβάνεται η έκθεση διακεκριμένου χειρουργού – ορθοπεδικού από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, ο οποίος φέρεται να συμφωνεί με τους υπεύθυνους της ορθοπεδικής που εξαρχής είχαν εκτιμήσει ότι πρέπει να αποφευχθεί το χειρουργείο.

Απόφαση της διοίκησης ήταν να παραπέμψει τον γιατρό στο πειθαρχικό συμβούλιο της 5ης ΥΠΕ, που είναι το αρμόδιο όργανο για να λάβει την απόφαση, σε μια τέτοια περίπτωση.

Βόλος

unsplash

Νοσοκομείο Βόλου: “Ξέρω ότι έσωσα πολλούς ασθενείς, επειδή επέμεινα να μη χειρουργηθούν”, δήλωσε ο γιατρός

“Δεν ξέρω πόσους ασθενείς έκανα να νιώσουν καλύτερα, επειδή τους χειρούργησα, ξέρω όμως ότι έσωσα πολλούς, επειδή επέμεινα να μη χειρουργηθούν”.

Αυτό ήταν το λακωνικό σχόλιο του γιατρού του Νοσοκομείου Βόλου, ο οποίος με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση σχολίασε την ευκολία με την οποία αποφασίζεται το νυστέρι, ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες ενδείξεις.

Δεν υπάρχουν πάντα οι σωστές ενδείξεις και αυτό βεβαίως οδηγεί σε εγχειρήσεις οι οποίες δεν είναι ενδεδειγμένες. Εφόσον γίνονται οι μη ενδεδειγμένες επεμβάσεις, είναι πολύ πιθανό να μην έχει πρόσβαση στο χειρουργείο κάποιος που χρειάζεται επέμβαση. Ετσι στην πράξη το επείγον περιστατικό, το οποίο είναι αυτό που κατ’ εξοχήν ωφελείται από την εγχείρηση, δεν μπορεί να χειρουργηθεί όταν τα χειρουργεία καταλαμβάνονται από χρόνια περιστατικά. Σε ασθενείς που δεν ενδείκνυται επέμβαση είναι προτιμότερη η φαρμακευτική αγωγή”, ανέφερε επίσης ο συνομιλητής μας.

“Η επιλογή της θεραπείας από τον γιατρό, εφόσον είναι σωστά ενημερωμένος από τη βιβλιογραφία και την εμπειρία του, είναι σχεδόν απόλυτα καθορισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς όμως αυτές οι αυστηρές ενδείξεις, δηλαδή το αν θα πρέπει ο ασθενής να προχωρήσει συντηρητικά ή επεμβατικά, δεν τηρούνται πολλές φορές και γίνονται και μη αναγκαίες επεμβάσεις”, συμπλήρωσε.

Βόλος

unsplash

“Για παράδειγμα, περιττή και αχρείαστη αποδεικνύεται η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση κατάγματος στον ώμο, εν αντιθέσει με την απλή συντηρητική μέθοδο υποστήριξης του ώμου υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα ερευνητές”, είπε.

“Δηλαδή η συντηρητική αγωγή με φάκελο-νάρθηκα ακινητοποίησης του ώμου σε περίπτωση κατάγματος μπορεί να αντικαταστήσει τη χειρουργική επέμβαση στον ώμο σε περίπτωση κατάγματος. Δεν είναι ένα θέμα αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει;”, αναρωτιέται ο ίδιος.

Πηγή: taxydromos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ