Σάββατο 28 Μαϊου 2022

Γιώργος Κουτσούκος: Βεβιασμένη και πρόχειρη λύση στο ζήτημα της επιστροφής των αναδρομικών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιώργος Κουτσούκος: Βεβιασμένη και πρόχειρη λύση στο ζήτημα της επιστροφής των αναδρομικών

Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για τον τρόπο διευθέτησης της επιστροφής των αναδρομικών, μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε πλέον οριστικά και αμετάκλητα ότι για το εν λόγω διάστημα 11 μηνών, οι μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις θα πρέπει να επιστραφούν, δεν θα μπορούσε παρά να δεχθεί σφοδρή κριτική για τους κάτωθι λόγους:

1. Η λύση της εφάπαξ χορήγησης ποσών, αντί της επιστροφής τους σε ετήσιες δόσεις σε βάθος χρόνου, όπως ήταν το αρχικό πλάνο, πλην του ότι διέψευσε οικτρά καλλιεργημένες προσδοκίες, υποδηλώνει μάλλον την εναγώνια προσπάθεια του Υπουργείου να κλείσει άρον άρον οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα των αναδρομικών που “μονοπωλεί” την επικαιρότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, δίχως να υπάρξει στοιχειώδης μέριμνα και φροντίδα για την πιστή και λεπτομερή συμμόρφωση στο περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ. Επιπροσθέτως, για άλλη μια φορά επιστρατεύεται από πλευράς Υπουργείου και “παρελαύνει” το επιχείρημα των περιορισμένων “δημοσιονομικών αντοχών”, σε βάρος της ικανοποίησης της αρχής της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.

2. Η εξαίρεση των περικοπών των επικουρικών συντάξεων από το πλάνο ικανοποίησης των συνταξιούχων παραγνωρίζει παντελώς και αδικαιολογήτως το αναμφισβήτητο δικονομικό γεγονός ότι το ΕΤΕΑΕΠ είχε ασκήσει αυτοτελή πρόσθετη παρέμβαση στην πιλοτική δίκη, οπότε κατέστη κανονικά διάδικος. Οι διαρκώς επαναλαμβανόμενοι ισχυρισμοί ότι εκτός απόφασης είναι οι επικουρικές συντάξεις κρίνονται διάτρητοι και αβάσιμοι, αφού δεν προκύπτει απολύτως καμία αντίθεση ή διαφοροποίηση της απόφασης του ΣτΕ σε σχέση με τις προγενέστερες υπ’ αριθμ. 2287 και 2288 αποφάσεις του.

3. Ο στόχος που θέτει το Υπουργείο να καταργηθούν οι εκκρεμείς δίκες και να κλείσει οριστικά το ζήτημα των αναδρομικών προφανώς και προσκρούει στο γεγονός ότι με το να αφήσει απροκάλυπτα εκτός πλαισίου ικανοποίησης τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα εορτών, ανοίγει η “κερκόπορτα” για νέες δικαστικές διεκδικήσεις από την πλευρά των συνταξιούχων που δεν έχουν ακόμη προσφύγει ενώπιον της δικαιοσύνης. Οικονομική εκκρεμότητα εξακολουθεί να υφίσταται και ως προς τους συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι παρακολουθούν ανήσυχοι τα νέα που αφορούν όμως τους συνταξιούχους του…….ιδιωτικού τομέα. Σημειώνουμε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν αφορούν τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους, για τους οποίους αναμένονται σχετικές δικαστικές κρίσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς το Δημόσιο δεν είχε ενταχθεί τότε στον ΕΦΚΑ.

4. Η απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά υπέδειξε στην κυβέρνηση την υποχρέωση καταβολής 3,9 δισ. Ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δώρων και των επικουρικών. Από την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την πληρωμή μόνο αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις, συνάγεται ότι περίπου 500.000 συνταξιούχοι αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ, εφόσον δεν υπέστησαν περικοπές στις κύριες συντάξεις, όπερ δημιουργεί ένα τεράστιο θέμα ασφαλιστικού και κοινωνικού αποκλεισμού τους. Τα αναδρομικά που τελικά προβλέπεται ότι θα δοθούν στους συνταξιούχους δεν είναι 1,4 δις, αλλά 900 εκατομμύρια, όπερ επιτείνει την κατήφεια και τη δυσφορία της κοινότητας των συνταξιούχων, εφόσον και το ΣτΕ περιόρισε σημαντικά το χρονικό εύρος των διεκδικήσεων.

5. Παντελώς “προβληματική” από πλευράς νομιμότητας και συνταγματικής κατοχύρωσης φαντάζει η πρόβλεψη ότι οι αξιώσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά στις επικουρικές και τα δώρα καταργούνται δια νόμου. Πρόκειται ξεκάθαρα για μονομερή ενέργεια, η απολυτότητα της οποίας θα ελεγχθεί μετά βεβαιότητας.

6. Τα αναδρομικά που θα έπρεπε να δοθούν από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012, θα κυμαίνονταν από 660 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ. Βάσει του εξαγγελθέντος σχεδίου επιστροφής των αναδρομικών, το “κούρεμα” φαίνεται πως αγγίζει το 60%-70%, γεγονός που αναιρεί πλήρως τις προηγούμενες ανακοινώσεις και υποσχέσεις του Υπουργείου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι διεκδικήσεις των αναδρομικών, οι οποίες υπόκεινται στο ανωτέρω “κούρεμα”, ποικίλουν, αναλόγως της κατηγορίας των συνταξιούχων.

Ειδικότερα,

-Μεταξύ 1.300 ευρώ ως 4.000 ευρώ για τις μεσαίες κατηγορίες συνταξιούχων που λαμβάνουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρώ ως 1.500 ευρώ μικτά.

Μεταξύ 4.000 ευρώ ως 10.800 ευρώ για συνταξιούχους με άθροισμα από κύριες και επικουρικές ή και μερίσματα πάνω από τα 1.500 ευρώ.

(Ο Γιώργος Κουτσούκος είναι Δικηγόρος – LL.M, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ