Σάββατο 04 Μαϊου 2024

Γιώργος Σταυρόπουλος: Η πολύπαθη πορεία του Δικαίου και της Δικαιοσύνης μέσα στο χρόνο

Ο δικαστής οφείλει πάντα να διαψεύδει την απαισιόδοξη προεπαναστατική διαπίστωση του Ρουσσώ: « Ο άνθρωπος γεννήθηκε ελεύθερος και παντού βρίσκεται αλυσοδεμένος».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιώργος Σταυρόπουλος: Η πολύπαθη πορεία του Δικαίου και της Δικαιοσύνης μέσα στο χρόνο dikastiko.gr

Γιώργος Σταυρόπουλος: Το ενδιαφέρον για μια συνολική μελέτη της ιστορίας του δικαίου υπήρξε μάλλον περιορισμένο στη χώρα μας. Η υστέρηση μάλιστα στη μελέτη της ιστορίας της δικαιοσύνης στην Ελλάδα, αλλά και στις ξένες χώρες υπήρξε χαρακτηριστική.

Με το βιβλίο του Γιώργου Σταυρόπουλου επιχειρείται μια συνοπτική προσέγγιση της γένεσης και της εν γένει εξέλιξης του δικαίου και της δικαιοσύνης σε διεθνές αλλά και εθνικό πλαίσιο. Περισσότερη έμφαση δίνεται στην απονομή της δικαιοσύνης σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αρχαία Ελλάδα, τους μεσαιωνικούς χρόνους, αλλά και την περίοδο μετά τη σύσταση του νεότερου ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας. Η έρευνα της ιστορίας του δικαίου και της δικαιοσύνης αποτελεί μια συναρπαστική απασχόληση, τα διδάγματα μάλιστα της σχετικής μελέτης αποκτούν συχνά μια απροσδόκητη επικαιρότητα.

Η συγκυρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για την καλύτερη συνειδητοποίηση της περιπετειώδους πορείας του δικαίου και της δικαιοσύνης τα χρόνια που πέρασαν στον ελληνικό χώρο. Η ιστορική τους διαδρομή υπήρξε γεμάτη αντιφάσεις, σημαντικές εξάρσεις, αλλά κυρίως από συνειδητές ή όχι επιθέσεις της εκάστοτε επικρατούσας πολιτικής εξουσίας κατά της σταθερότητας και ασφάλειας του δικαίου, αλλά και κατά της ανεξαρτησίας και τελικά του ίδιου του κύρους της δικαιοσύνης. Γιώργος Σταυρόπουλος:

Ο συγγραφέας δεν συμπυκνώνει στο βιβλίο αυτό μόνο εμπειρίες του από τη μακρά δικαστική και όχι μόνο σταδιοδρομία του, αλλά κυρίως χρησιμοποιεί τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει λόγω της διδασκαλίας από μέρους του του μαθήματος της Ιστορίας της Δικαιοσύνης στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Η πολύπαθη πορεία του δικαίου και της δικαιοσύνης μέσα στο χρόνο προκαλεί πολλές σκέψεις και προβληματισμούς, αλλά είναι και αφορμή για μια αλλαγή κατεύθυνσης σε πολλά επίπεδα. Ειδικά ο δικαστής οφείλει πάντα να διαψεύδει την απαισιόδοξη προεπαναστατική διαπίστωση του Ρουσσώ: « Ο άνθρωπος γεννήθηκε ελεύθερος και παντού βρίσκεται αλυσοδεμένος».

Γιώργος Σταυρόπουλος: Ποιος είναι

Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, το Παρίσι και το Λουξεμβούργο. Είναι Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Προήδρευσε στο Α.Ε.Δ., την Ολομέλεια του Σ.τ.Ε. κλπ. Διετέλεσε Προϊστάμενος της Επιθεώρησης των διοικητικών δικαστηρίων. Υπήρξε δικαστής ad hoc στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών UIM και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών MEDEL. Γιώργος Σταυρόπουλος

Εξελέγη επανειλημμένα Πρόεδρος της Ένωσης των Δικαστών του Σ.τ.Ε. και υπήρξε ο ιδρυτής της Εταιρίας Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες. Δίδαξε, μεταξύ άλλων, θέματα ιστορίας της δικαιοσύνης στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Προήδρευσε σε συνέδρια και συνέγραψε πολλές μελέτες και άρθρα. Διετέλεσε πρόεδρος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Μετά την αποχώρησή του από το Σ.τ.Ε. άσκησε καθήκοντα Προϊσταμένου στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Εξελέγη Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Υπουργός Επικρατείας στην Κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου.

Σήμερα είναι Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ