Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Γηροκομείο στα Χανιά: Απολογούνται οι 7 συλληφθέντες για το κολαστήριο ηλικιωμένων

Το κατηγορητήριο- καταπέλτης για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στο ίδρυμα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γηροκομείο στα Χανιά: Απολογούνται οι 7 συλληφθέντες για το κολαστήριο ηλικιωμένων neakriti.gr

Σοκ έχει προκαλέσει η υπόθεση για το γηροκομείο-κολαστήριο ηλικιωμένων στα Χανιά. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές, μετά τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος 29 ατόμων οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στα βασανιστήρια που καταγγέλλονται στους τρόφιμους ηλικιωμένους.

Οι κατηγορούμενοι είχαν οδηγηθεί την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, ενώπιον των δικαστικών Αρχών και μετά την απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος τους είχαν πάρει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, τέσσερεις από αυτούς και το Σάββατο οι υπόλοιποι τρεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, όλοι θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή σήμερα Σάββατο.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί η 67χρονη ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, η 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, ένας 50χρονος γενικός γιατρός-υπεύθυνος της μονάδας, ένας 70χρονος ψυχίατρος, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένας 42χρονος νοσηλευτής.

Γηροκομείο στα Χανιά

zarpanews.gr

Κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Γηροκομείο στα Χανιά: Το κατηγορητήριο – καταπέλτης

Όπως έγραψε το dikastiko.gr καταπέλτης είναι το κατηγορητήριο για το γηροκομείο στα Χανιά, καθώς σε αυτό περιγράφονται οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων, οι σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι υποβάλλονταν σε μηχανική και χημική καθήλωση.

Σύμφωνα με το in.gr, στο κατηγορητήριο αναφέρονται οι κατηγορούμενοι και ο ρόλος τους, ενώ περιγράφονται και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων.

Γηροκομείο στα Χανιά

Freepik

Μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Ειδικότερα, αυτή, μαζί με τους ως άνω συγκατηγορούμενούς της, ως μέλη του προσωπικού της Μ.Φ.Η., στα πλαίσια της συσταθείσας από μέρους τους εγκληματικής οργάνωσης και σύμφωνα με τους ρόλους που έκαστος από αυτούς είχε – κατόπιν εντολών της συγκατηγορούμενης της Λ.Γ. ως διευθύντριας της εγκληματικής οργάνωσης – σε αυτή».

Παράλληλα, αναφέρεται: «Αποτέλεσμα να δημιουργούνται για τους ηλικιωμένους σε μόνιμη βάση κάκιστες συνθήκες υγιεινής τόσο για τους ίδιους όσο και για το ίδιο το προσωπικό της Μ.Φ.Η. και να υφίστανται διάχυτη και έντονη δυσοσμία από τις ακαθαρσίες και συνεπεία τούτου να δημιουργείται αποπνικτική ατμόσφαιρα και να υπάρχουν συχνά εξάρσεις μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων, όπως δερματικών παθήσεων (π.χ. ψώρα) και συχνές λοιμώξεις από μικρόβια όπως ουρολοιμώξεις κ.λ.π στους φιλοξενούμενους ηλικιωμένους όσο και στο προσωπικό, καθώς και να προκαλείται μόλυνση στους ηλικιωμένους από παθογόνους μικροοργανισμούς των δερματικών ελκών από πίεση (κατακλίσεις), από τα οποία ήδη υπέφεραν λόγο της ακινησίας τους οι ηλικιωμένοι».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ