Σάββατο 04 Φεβρουαρίου 2023

Γνωμοδότηση Ντογιάκου: Αντίθετος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης – “Εγείρει προβληματισμούς συνταγματικότητας”

«Ο νομικός κόσμος της χώρας καλείται και οφείλει να περιφρουρεί και να προάγει την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», αναφέρει.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γνωμοδότηση Ντογιάκου: Αντίθετος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης – “Εγείρει προβληματισμούς συνταγματικότητας” eurokinissi

Ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία τόσο για την έκδοση όσο και για το περιεχόμενο στη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου αναφορικά με τα νόμιμα όρια λειτουργίας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).

«Η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εγείρει προβληματισμούς συνταγματικότητας αλλά και συμβατότητας τόσο με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 7 του νόμου 5002/2022 αναφορικά με το δικαίωμα της Αρχής να ενημερώνει τον παρακολουθούμενο για λόγους εθνικής ασφάλειας», τονίζεται στο ψήφισμα.

Ασέλγεια ανήλικης

freepik

ΔΣΘ για γνωμοδότηση Ντογιάκου: “Καμία εξουσία δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ΑΔΑΕ”

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι καμία άλλη εξουσία δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των καθηκόντων της, πολλώ δε μάλλον κατά την άσκηση των ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων. Υπογραμμίζεται δε, ότι ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να περιορίσει τις συνταγματικά αναγνωρισμένες αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και κανένα κρατικό ή δικαστικό όργανο δεν μπορεί να ασκεί προληπτικό έλεγχο ή εποπτεία στην Αρχή.

«Ο νομικός κόσμος της χώρας καλείται και οφείλει να περιφρουρεί και να προάγει την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του πολίτη σε ένα Κράτος Δικαίου», υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- το ψήφισμα του ΔΣΘ.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε το dikastiko.gr, την αντίθεσή του με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει ήδη εκφράσει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, όπως και αρκετοί ακαδημαϊκοί και συνταγματολόγοι.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ