Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Google: 1 στους 10 Έλληνες έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Google: 1 στους 10 Έλληνες έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης

Μπορεί η χρήση των νέων τεχνολογιών να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Google με αφορμή τη φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, οι Έλληνες δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά την πλοήγησή τους στον Κυβερνοχώρο.

Ειδικότερα, ένας στους στους δέκα συμπατριώτες μας έχει υπάρξει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, ενώ δεν αλλάζει ποτέ τον κωδικό πρόσβασής του. Επιπλέον, το 49% έχει λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, το 23% έχει εκτεθεί σε κακόβουλο λογισμικό και το 13% έχει πέσει θύμα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα προφίλ που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσον αφορά τις διαδικτυακές ρυθμίσεις, το 34% χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για μερικές ή και όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που χρησιμοποιεί, ενώ το 11% δεν τον αλλάζει ποτέ. Τέλος,το 20% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ένα δεύτερο επίπεδο προστασίας στον λογαριασμό του ενώ το 38% τη χρησιμοποιεί μόνο σε μερικούς λογαριασμούς αλλά όχι σε όλους.

Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση

Στο πλαίσιο αυτό, η Google συμβουλεύει τους χρήστες να ακολουθήσουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας ώστε να σερφάρουν χωρίς κίνδυνο στο ίντερνετ. Η χρήση της πιο πρόσφατης έκδοσης λογισμικού, η δημιουργία ισχυρών και διαφορετικών για κάθε υπηρεσία κωδικών πρόσβασης, η εφαρμογή του ελέγχου ασφαλείας της Google αλλά και η προσθήκη πληροφοριών -όπως  ο αριθμός τηλεφώνου ή το e-mail-  σε περίπτωση που χαθεί η πρόσβαση σε αυτόν, είναι τα απαραίτητα βήματα που προτείνει ο τεχνολογικός κολοσσός. Τέλος, συμβουλεύει τους γονείς να μιλήσουν από νωρίς στα παιδιά τους για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, ενώ τους δίνει τη δυνατότητα μέσω της εφαρμογής Family Link να εγκρίνουν ή να αποκλείουν εφαρμογές και ιστοτόπους που μπορούν να χρησιμοποιούν οι ανήλικοι χρήστες καθώς και να ορίσουν τα χρονικά όρια οθόνης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ