Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Greek statistics: Πρεμιέρα για την αναψηλάφιση δίκης μετά από αποφάσεις του ΕΔΔΑ με την υπόθεση Γεωργίου

Συζητείται στον Άρειο Πάγο το αίτημα του Ανδρέα Γεωργίου για επανάληψη της δικαστικής διαδικασίας, ο οποίος κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος και δικαιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Greek statistics: Πρεμιέρα για την αναψηλάφιση δίκης μετά από αποφάσεις του ΕΔΔΑ με την υπόθεση Γεωργίου (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τα greek statistics και η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου θα βρεθεί στον Άρειο Πάγο, μετά τη δικαίωσή του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρεμιέρα στις αιτήσεις αναψηλάφισης δίκης λίγα 24ωρα μετά την αποκάλυψη του dikastiko.gr,  πως ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης προωθεί διάταξη ώστε δικαίωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να οδηγεί σε αναψηλάφηση, δηλαδή σε επανάληψη της κατ’ ουσίαν διαδικασίας ενώπιον των ελληνικών- εθνικών δικαστηρίων.

Σημειώνεται πως η δικαίωση για τον Ανδρέα Γεωργίου ήρθε έξι χρόνια μετά την καταδίκη του και την άσκηση έφεσης, με το ΕΔΔΑ να χαρακτηρίζει «παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη» την υπόθεσή του.

Ο Ανδρέας Γεωργίου σύμφωνα με το dikastiko.gr, είχε προσφύγει στο ΕΔΔΑ το 2018, υποστηρίζοντας ότι στην περίπτωσή του παραβιάστηκε το άρθρο 6 παράγραφος 1 (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Είχε μάλιστα καταγγείλει πως το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε απορρίψει το αίτημά του για προδικαστική παραπομπή, ενός νομικού ερωτήματος προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Πρωτοδίκως είχε αθωωθεί για τις κατηγορίες σε βάρος του, αλλά στο δεύτερο βαθμό καταδικάστηκε. Ο κ. Γεωργίου είχε κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος: επειδή φερόταν να κατέχει θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενώ ήταν στην ΕΛΣΤΑΤ, επειδή δεν είχε συγκαλέσει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ για ένα διάστημα δέκα μηνών, και επειδή δημοσιοποίησε εθνικά δημοσιονομικά στοιχεία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Παρ’ ότι αθωώθηκε πρωτοδίκως, το 2017 καταδικάστηκε κατόπιν έφεσης για την τρίτη από αυτές τις κατηγορίες, δηλαδή τη δημοσιοποίηση των εθνικών δημοσιονομικών στοιχείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ.

Εγκύκλιος Αρείου Πάγου για τα greek statistics

Η υπόθεση έφερε μάλιστα ντόμινο εξελίξεων φέρνει η περιβόητη υπόθεση των greek statistics, μετά και την δικαίωση του τότε προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου από το ΕΔΔΑ, με τον Άρειο Πάγο να στέλνει τον περασμένο Φεβρουάριο εγκύκλιο-οδηγία στους εισαγγελείς μετά την ευρωκαμπάνα για την πρωτοφανή αντιμετώπιση του.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργίου Δ. Σκιαδαρέση «η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την υπ’ αρ. 1475 Σύνοδο του Σεπτ. 2023 χαρακτήρισε το ανωτέρω ζήτημα “υπόθεση αναφοράς”, την οποία αποφάσισε να παρακολουθήσει με την “απλή διαδικασία επιτήρησης”, στα πλαίσια της οποίας ως γενικό μέτρο συμμόρφωσης της χώρας μας εκδόθηκε η παρούσα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ