Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Guardian: Η Ελλάδα ετοιμάζει νέους κανόνες για διακοπές και τουρισμό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Guardian: Η Ελλάδα ετοιμάζει νέους κανόνες για διακοπές και τουρισμό

Χρειάζονται “νέοι ειδικοί κανόνες” για τα ταξίδια, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν νέα εξάπλωση του ιού ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στον Guardian, ενώ αποκάλυψε μέρος του πλαισίου που έχει τεθεί σε συζήτηση.

“Αν σκεφτόμαστε να κάνουμε διακοπές φέτος, αυτό θα πρέπει να γίνει υπό νέους ειδικούς κανόνες. Πρέπει να εφαρμόσουμε νέους κανόνες για τα ξενοδοχεία, τις παραλίες, τις πισίνες, ακόμη και τους μπουφέδες πρωινού στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά λεωφορεία”, αναφέρει ο υπουργός Τουρισμού.

Όπως υπενθυμίζει μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα ο Χ. Θεοχάρης, οι υπουργοί Τουρισμού, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συζητήσουν για το νέο πλαίσιο κανονισμών που θα πρέπει να εφαρμοστεί, ώστε να επανεκκινήσει ο κλάδος, με όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας.

Το άρθρο αναφέρει πως στην ατζέντα των συζητήσεων είναι πέραν της μέτρηση της θερμοκρασίας των ταξιδιωτών και τα “πιστοποιητικά ανοσίας”, που σκέφτονται να λάβουν ως ένα μέτρο προφύλαξης.

“Χρειαζόμαστε νέους κανόνες για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε την μετακίνηση ανθρώπων από μία χώρα σε άλλη, είτε οδικώς, είτε αεροπορικώς ή μέσω θαλάσσης. Προσωρινούς κανόνες που θα έχουν μία λογική από οικονομικής σκοπιάς. Εάν για παράδειγμα, μπορείς να έχεις μόνο 10 άτομα σε ένα αεροπλάνο για να θεωρηθεί μια πτήση ασφαλής, τότε προφανώς δεν θα μπορεί να υπάρξει πτήση”, ανέφερε ο Χ. Θεοχάρης.

Ένας κλάδος που απασχολεί 75 εκ. ανθρώπους παγκοσμίως, ο τουρισμός, έχει επί του παρόντος ‘παγώσει” λόγω των περιορισμών στα ταξίδια. Στην Ελλάδα, όπου το 20% των εσόδων της εξαρτάται από αυτόν τον κλάδο, οι επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού αναμένεται να είναι πολύ σοβαρές.

“Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα, που είναι έτοιμη να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα, εφάρμοσε από πολύ νωρίς αυστηρούς κανόνες”, σημειώνεται στο Guardian.

“Η Ελλάδα έχει δώσει πολύ καλύτερα τη μάχη κατά του Covid-19 από ό, τι αναμενόταν”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πρωινό στο δωμάτιο και γεύματα «a la cart» για τους πελάτες στα ξενοδοχεία στην εποχή του κορονοϊού

Πρωινό στο δωμάτιο και γεύματα “a la cart” (επιλογή από κατάλογο) περιμένουν τους πελάτες των ξενοδοχείων στην εποχή του κορονοϊού. Τα Check in & Check out θα γίνονται από απόσταση μέσω “έξυπνων συσκευών” και για όσους θελήσουν να επισκεφτούν τη Reception, την επικοινωνία με τους εργαζόμενους θα τους χωρίζει μια γυάλινη επιφάνεια.

Αυτές και πολλές άλλες αναμένεται να είναι οι αλλαγές στην καθημερινότητα των ξενοδοχείων που θα επιλέξουν να ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους μελλοντικούς πελάτες τους.

Για αυτή την επόμενη ημέρα ετοιμάζονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, περνώντας από το μικροσκόπιο τόσο την προστασία των εργαζομένων αλλά και τη βιωσιμότητα των οργανισμών. Στην Κρήτη, την ναυαρχίδα του τουρισμού για την Ελλάδα, όπως πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, η ένωση συνεργάζεται με την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον ΕΟΔΥ. Μάλιστα έχει αναθέσει στην Howarth International μελέτη για την “επόμενη μέρα” στα ξενοδοχεία, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν σε δυο εβδομάδες, όπως αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου στην παρέμβασή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζει την αγωνία του για το αν θα πρέπει ή ακόμα ακόμα, αν μπορούν να ανοίξουν τις ξενοδοχειακές μονάδες, χωρίς τη στήριξη της πολιτείας όπως τονίζει. «Αν δεν βοηθήσει το κράτος, θα έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Θέλουμε να ανοίξουμε με όρους βιωσιμότητας και αν δεν συμβεί αυτό, ο κ. Χαλκιαδάκης επισημαίνει ότι «μπορεί και να μην ανοίξουν ξενοδοχεία». Προσθέτει, επίσης, ότι οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στα ξενοδοχεία, για υγειονομικούς λόγους, είναι σημαντικά κοστοβόρες και σε πολλές των περιπτώσεων θα είναι και αδύνατες να εφαρμοστούν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κωνσταντίνα Σβήνου, πρόεδρος της ένωσης Ξενοδόχων Κω, νησί που πρωταγωνιστεί στα Δωδεκάνησα στις τουριστικές αφίξεις, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διερωτάται τι κόστος θα έχει το άνοιγμα των ξενοδοχείων, ειδικά στο σκέλος της προφύλαξης του τοπικού πληθυσμού από τυχόν μετάδοση του ιού, αλλά και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. «Τελικά είναι σωστό να ξεκινήσει η επόμενη ημέρα; Μήπως θα πρέπει να ληφθεί μια γενναία απόφαση, ότι το 2020 θα πρέπει να στηριχτούν οι εργαζόμενοι, τα ανελαστικά πάγια των επιχειρήσεων και να προετοιμαστούμε για το πολύ δυνατό 2021», ερωτά η κα Σβήνου.

Πηγή αγωνίας για την ίδια είναι οι ελεύσεις τουριστών που τυχόν δεν θα διαγνωστούν από τα τεστ που θα γίνονται πριν αυτοί ταξιδέψουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία των εργαζομένων και των τοπικών πληθυσμών.

Τέλος στην τελική ευθεία είναι η σύνταξη του “υγειονομικού πρωτοκόλλου”, που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίες των ξενοδοχειακών μονάδων, στην εποχή του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – news247.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ