Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Γυναικείο δίδυμο στην ηγεσία της Δικαιοσύνης: Ιωάννα Κλάπα πρόεδρος του Αρείου Πάγου και Γεωργία Αδειλίνη η νέα εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Αμφότερες θα έχουν διετή θητεία αφού αποχωρούν από το Δικαστικό Σώμα τον Ιούνιο του 2025.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γυναικείο δίδυμο στην ηγεσία της Δικαιοσύνης: Ιωάννα Κλάπα πρόεδρος του Αρείου Πάγου και Γεωργία Αδειλίνη η νέα εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Eurokinissi

Tην ηγεσία του Αρείου Πάγου επέλεξε σήμερα Τρίτη στην προγραμματισμένη συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη. Η Αρεοπαγίτης Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα, “επικράτησε” του αρχαιότερου αντιπροέδρου Νίκου Πιπιλίγκα (που εκτελεί και χρέη προεδρεύοντος του Δικαστηρίου μετά την αποχώρηση στις 30 Ιουνίου της Μαρίας Γεωργίου) , και είναι η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Πιπιλίγκας πλειοψήφησε μεν στη σχετική διαδικασία της Βουλής μετά την ακρόαση από τη διάσκεψη των προέδρων, όμως επελέγη η κα Κλάπα που ακολούθησε σε ψήφους καθώς ο κ. Πιπιλίγκας αποχωρεί από το δικαστικό σώμα σε 1 χρόνο, συνεπώς η θητεία του θα ήτα μονοετής, ενώ η κα Κλάπα έχει διετή θητεία αφού αποχωρεί τον Ιούνιο του 2025.

Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επελέγη (ήταν το απόλυτο φαβορί) η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γεωργία Αδειλίνη,  οποία και πλειοψήφησε στη Βουλή, αφού ψηφίστηκε απο τα 4/5 των συμμετεχόντων στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής!

Ηγεσία του Αρείου Πάγου: Πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα

Η πολύπειρη Ιωαννα Κλάπα – Χριστοδουλέα, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη στην θέση της αρεοπαγίτου τον Αύγουστο του 2020.
Ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ενώ πρόσφατα είχε προεδρεύσει του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα.
Ηγεσία του Αρείου Πάγου

eurokinissi

Ηγεσία του Αρείου Πάγου: Εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη

Νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι η Γεωργία Αδειλίνη η οποία εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Ιούλιο του 1984 και προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον Οκτώβριο του 2019.

Έτσι, όπως εκ αρχής έγραψε το dikastiko.gr, η θέση θα παραμείνει σε χέρια από τον εισαγγελικό κλάδο , όπως μετ΄ επιτάσεως έχει ζητήσει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

Η κα Αδειλίνη

Η έμπειρη Γεωργία Αδειλίνη, ήταν στην έδρα της δίκης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ ήταν αυτή που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, σε δίκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των καταγγελιών του Χρήστου Καλογρίτσα.

Η κορυφαία εισαγγελική λειτουργός όμως έχει και ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ με εγκύκλιό της το 2020 ζητούσε από τους κατωτέρους της αυξημένη επαγρύπνηση στα ασυνόδευτα παιδιά. Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα τον Ιούνιο του 2025, έχει μπροστά της διετή θητεία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ