Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα – Νέα παρέμβαση της Εισαγγελέως: “Η ύπαρξη διπολικής διαταραχής δεν συνεπάγεται απώλεια καταλογισμού” – Τι λέει ο ψυχίατρος που τον παρακολουθεί

Από το ιατρικό ιστορικό και τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτει πως βρισκόταν σε ψυχωτικό επεισόδιο τη μέρα του εγκλήματος είπε η Εισαγγελέας. “Δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την τέλεση ανθρωποκτονίας” είπε και ο ψυχίατρος που παρακολουθεί τον κατηγορούμενο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα – Νέα παρέμβαση της Εισαγγελέως: “Η ύπαρξη διπολικής διαταραχής δεν συνεπάγεται απώλεια καταλογισμού” – Τι λέει ο ψυχίατρος που τον παρακολουθεί (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ/EUROKINISSI)

Διαφορετικές απόψεις για την ποινική ευθύνη του 40χρονου κατηγορούμενου, ο οποίος επιτέθηκε βάναυσα στην Κυριακή Γρίβα, κατέθεσαν οι δύο ψυχίατροι που εξετάζουν την υπόθεση. Ο ψυχίατρος που τον παρακολουθεί σήμερα υποστήριξε πως, παρά τη διάγνωση διπολικής διαταραχής, ο κατηγορούμενος πιθανότατα αντιλαμβανόταν το άδικο της πράξης του.

Η θέση αυτή διαφοροποιείται από εκείνη του καθηγητή Ψυχιατρικής Δημήτρη Δουζένη, ο οποίος είχε αναφέρει χθες ότι ο 40χρονος ενδεχομένως παρουσίαζε μειωμένο καταλογισμό.

Κατά την κατάθεσή του, ο ψυχίατρος περιέγραψε έναν άνθρωπο που στην αρχή είχε δυσκολία στην επικοινωνία, παρότι έδειχνε συνεργάσιμος. Όπως είπε, ο κατηγορούμενος δηλώνει ότι δεν θυμάται το περιστατικό και αναφέρεται σε αυτό μέσω μαρτυριών άλλων προσώπων, μιλώντας για ένα «κενό μνήμης».

Η εισαγγελέας της έδρας επικέντρωσε τις ερωτήσεις της στη δυνατότητα του κατηγορούμενου να κατανοήσει την πράξη του. Ο μάρτυρας εξήγησε ότι η διπολική διαταραχή από μόνη της δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την τέλεση ανθρωποκτονίας, εκτός αν συνοδεύεται από παραληρηματικά ή ψυχωτικά επεισόδια.

«Αν υπήρχε μανιακό επεισόδιο χωρίς ψύχωση, τότε ο δράστης έχει επαφή με την πραγματικότητα, αλλά δεν ελέγχει τις παρορμήσεις του», διευκρίνισε ο ψυχίατρος, ενώ σε σχετική ερώτηση της εισαγγελέως απάντησε πως «πιθανότατα καταλάβαινε το άδικο της πράξης του».

Όπως υπογράμμισε, η συμπεριφορά του κατηγορούμενου τόσο πριν όσο και μετά την πράξη, δεν μαρτυρά παραληρηματική κατάσταση. Αντιθέτως, φάνηκε να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της πραγματικότητας.

Η εισαγγελέας, συνοψίζοντας την κατάθεση του μάρτυρα, ανέφερε πως από το ιατρικό ιστορικό και τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προκύπτει πως ο κατηγορούμενος βρισκόταν σε ψυχωτικό επεισόδιο τη μέρα του εγκλήματος. «Η ύπαρξη διπολικής διαταραχής δεν συνεπάγεται απώλεια καταλογισμού. Ο μόνος παράγοντας που θα μπορούσε να τον περιορίσει ως προς την αντίληψη του άδικου είναι η ύπαρξη ψυχωσικών συμπτωμάτων, τα οποία όμως δεν διαπιστώθηκαν», κατέληξε.

Κατάθεση για τα όσα συνέβησαν έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων τη νύχτα της δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα έδωσε αστυνομικός της ΟΠΚΕ, ο οποίος έτυχε να περνά από το σημείο αμέσως μετά το έγκλημα.

«Είδα δύο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος, μέσα σε κόσμο. Η εικόνα ήταν σοκαριστική. Αστυνομικοί βρίσκονταν στο κουβούκλιο και κοιτούσαν. Κανείς δεν κινήθηκε. Όλοι ήταν παγωμένοι, και οι πολίτες και οι ένστολοι», περιέγραψε ο μάρτυρας, τονίζοντας την αδράνεια που επικρατούσε στα πρώτα κρίσιμα λεπτά.

Όπως είπε, δεν θυμάται αν ο φρουρός της σκοπιάς ήταν οπλισμένος. Θεώρησε πως ενδεχομένως οι αστυνομικοί του τμήματος σοκαρίστηκαν και ο φρουρός δεν αντέδρασε αμέσως λόγω της έντασης της στιγμής.

Η εκτίμησή του αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση στην αίθουσα. Ο πατέρας της Κυριακής δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την οργή του και ξέσπασε: «Εσύ που είσαι δύο μέτρα, πώς θα αντιδρούσες; Θα είχες ξαπλώσει πέντε! Εδώ μιλάμε για την κόρη μου!».

Παρά το ξέσπασμα, ο αστυνομικός επανέλαβε πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποιηθεί όπλο σε τέτοιο χώρο, γιατί υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή αθώων παρευρισκομένων.

Στη συνέχεια περιέγραψε τις δικές του ενέργειες, δηλώνοντας ότι ήταν ο πρώτος που έφτασε στο σημείο της επίθεσης. Όπως είπε, οι δύο άνθρωποι –η Κυριακή και ο κατηγορούμενος σύντροφός της– ήταν σωριασμένοι στο έδαφος και δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος ήταν ποιος.

«Πλησίασα πρώτα την κοπέλα. Ήταν μέσα σε μια λίμνη αίματος. Έψαξα σφυγμό, δεν υπήρχε. Δεν ανέπνεε. Μετά πήγα στον άνδρα. Είχε τραύμα στον λαιμό και ανέπνεε. Πίεσα με το χέρι μου, τέσσερα δάχτυλα, για να σταματήσω το αίμα. Μετά έβαλα μια μπλούζα πάνω στην πληγή και λίγο αργότερα μου έφεραν γάζες. Μετά από 8-10 λεπτά συνήλθε. Προσπάθησε να απομακρύνει το χέρι μου – το θεώρησα αντίδραση από τον πόνο».

Ο αστυνομικός υποστήριξε ότι εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζε τίποτα για τα πρόσωπα και τα γεγονότα. Μόνο αργότερα έμαθε ότι η Κυριακή είχε πάει στο τμήμα για να ζητήσει βοήθεια λόγω προβλημάτων με τον σύντροφό της, ο οποίος την περίμενε και την σκότωσε όταν βγήκε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ