Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Γυναικοκτονίες: Τυχαία έχεις γεννηθεί κορίτσι, τυχαία αγόρι – Το βασικό είναι σεβασμός στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου ανεξαρτήτως φύλου

Τι δηλώνει η μητέρα της Γαρυφαλλιάς που έχασε τη ζωή της από το σύντροφό της σε διακοπές στη Φολέγανδρο επειδή «χάλασε η φάση».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γυναικοκτονίες: Τυχαία έχεις γεννηθεί κορίτσι, τυχαία αγόρι – Το βασικό είναι σεβασμός στον άνθρωπο που έχεις απέναντί σου ανεξαρτήτως φύλου EUROKINISSI

Σε μία κατάθεση ψυχής προχώρησε η μητέρα της 26χρονης Γαρυφαλλιάς, η οποία τον Ιούλιο του 2021 ανασύρθηκε νεκρή από θαλάσσια περιοχή της Λυγαριάς στη Φολέγανδρο, όπου και βρισκόταν για διακοπές με τον 30χρονο φίλο της.

Ο ίδιος παρέμεινε άφαντος μέχρι που όταν εντοπίστηκε δήλωσε στους αστυνομικούς για τη δολοφονία της πως «χάλασε η φάση». Παρά τους αρχικούς ισχυρισμούς του, αποδείχτηκε ότι έδειρε τη Γαρυφαλλιά, την έσυρε και την πέταξε ζωντανή στη θάλασσα, όπου τελικά πνίγηκε.

Ήταν ένα από τα 17 περιστατικά γυναικοκτονιών που όπως έγραψε το dikastiko.gr συνέβησαν το 2021 ενώ μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 προστέθηκαν άλλα τρία που οδήγησαν στο θάνατο γυναικών από πρώην και νυν συντρόφους τους και άλλα συγγενικά τους πρόσωπα.

«Εγώ θα μιλήσω στα αγόρια και θα τους πω το πιο απλό πράγμα που λέω και στα δικά μου παιδιά. Να σέβονται τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους, είτε είναι κορίτσι είτε αγόρι. Να σέβονται τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους ανεξαρτήτως χρώματος και φύλου. Τυχαία έχεις γεννηθεί κορίτσι, τυχαία έχεις γεννηθεί αγόρι, τυχαία έχεις γεννηθεί στην Ελλάδα» σημείωσε η Αλέκα Ψαράκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς.

cyclades24

Ζητάμε δικαίωση, όχι εκδίκηση

«Μιλάω με όλες σχεδόν τις μαμάδες και με πολλή αξιοπρέπεια θέλουμε δικαίωση και όχι εκδίκηση. Ζητάμε δικαίωση από την πολιτεία και το κράτος, γιατί είναι τραγικό να ακούμε από τον κόσμο ότι πρέπει να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας. Μας λένε “φέρτε τον σε μας, εδώ στην πλατεία να τον στήσουμε”. Οταν ακούς αυτόν τον αναβρασμό στην κοινωνία, δεν είναι καλό. Σημαίνει ότι γενικά δεν υπάρχει το αίσθημα της δικαίωσης, όχι μόνο σε εμάς. Εχουμε χορτάσει από λόγια και δεν βλέπουμε πράξεις. Η ατιμωρησία που υπάρχει θα φέρει χειρότερους εγκληματίες» σημειώνει σε συνέντευξή της στην efsyn.gr.

«Ο τρόπος που έφυγε η Γαρυφαλλιά με έκανε να έχω ένα πείσμα για να μπορέσω να αντιστρέψω αυτή την αδικία σε πράξη αγάπης και να τη βγάλω στην κοινωνία. Θέλω να σταματήσει το κακό και όχι να κλειστώ στον εαυτό μου, να θρηνώ και να κλαίω απαρηγόρητη σε ένα δωμάτιο. Εχω άλλα τρία παιδιά που αντιμετωπίζουν μια απώλεια που τους έχει έρθει πάρα πολύ νωρίς στη ζωή τους και με χρειάζονται περισσότερο από πριν. Για να τιμήσουμε τη Γαρυφαλλιά πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι με δύναμη. Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τη Γαρυφαλλιά και νομίζω ότι αυτό θα ήθελε και εκείνη. Τα αδέρφια της να προχωρήσουν στη ζωή όσο γίνεται το δυνατόν καλύτερα και να μην έχει αυτό το γεγονός επιπτώσεις και σε εκείνα. Ηταν δώρο για μένα αυτό το παιδί, με έκανε να ωριμάσω, να σκέφτομαι διαφορετικά. Μου έδινε πάρα πολλή δύναμη, όπως και τα αδέρφια της που ήρθαν μετά στη ζωή. Οταν έφυγε η Γαρυφαλλιά αισθάνθηκα τα χέρια των παιδιών μου να έρχονται να παίρνουν με ζέστη και αγάπη και να μου λένε “Μαμά, πρέπει να προχωρήσουμε, πρέπει να πάμε μπροστά”» τονίζει.

eurokinissi

Οι δικαστικές διαδικασίες

«Αυτό που ένιωσα στα δικαστήρια ήταν άλλη μία δολοφονία της Γαρυφαλλιάς, άλλη μία δολοφονία του Ζακ, άλλη μία δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη», λέει η Αλέκα Ψαράκου. «Μπαίνεις μέσα σε μια δικαστική αίθουσα και νομίζεις ότι δικάζεται το παιδί σου, ενώ δικάζεται ένας φονιάς. Αυτά πρέπει να γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Δεν θα έπρεπε να μπούμε στη διαδικασία να ακούσουμε αυτά τα πράγματα, ούτε έπρεπε αυτόν τον πόνο να τον ζούμε και να τον ξαναζούμε. Κανένα αίσθημα δικαίωσης» λέει.

Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας η οικογένεια της Γαρυφαλλιάς ζητάει κάτι απλό για να μην ταλαιπωρηθεί η οικογένεια. «Ζητάμε το δικαστήριο να γίνει στην Αθήνα γιατί είμαστε μία πενταμελής οικογένεια, τα παιδιά μας θα είναι δίπλα μας και πρέπει να πάμε στη Νάξο κάτω από συνθήκες αναβολών. Με αυτά που γίνονται πώς θα πάμε εμείς στη Νάξο πέντε άτομα; Πού είναι οι κοινωνιολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί και όλοι αυτοί να κάνουν ένα πλάνο και να προστατέψουν αυτές τις οικογένειες;» αναρωτιέται η μητέρα της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ