Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

H πρώτη καμπάνα 150.000 ευρώ για προσωπικά δεδομένα- Τι απαντά η εταιρία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
H πρώτη καμπάνα 150.000 ευρώ για προσωπικά δεδομένα- Τι απαντά η εταιρία

Ένα πρόστιμο μαμούθ της τάξεως των 150.000 ευρώ καταλόγισε η Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων εναντίον της ελεγκτικής εταιρείας PWC. Πρόκειται για την πρώτη καμπάνα για μη εφαρμογή του κανονισμού περί προσωπικών δεδομένων,  μετά την ισχύ του κανονισμού GDPR τον Μάιο του 2018.

Η αιτία του προστίμου είναι διότι η εταιρεία φέρεται να ζητούσε και να συγκέντρωνε στοιχεία των εργαζομένων της, τα οποία –και με τη συγκατάθεσή τους– της δινόταν η δυνατότητα να διοχετεύει, σύμφωνα με αποτέλεσμα ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), ακόμα και σε πελάτες.

 Σε άλλες περιπτώσεις, η επιτροπή είχε περιοριστεί σε απλές συστάσεις. Ειδικότερα, η εταιρεία PWC, στην επιχειρηματολογία της ενώπιον της Αρχής, σημείωσε ότι συμμορφώθηκε αμέσως με τον νέο κανονισμό, μη ζητώντας πλέον παρόμοιες δηλώσεις συναίνεσης και προσθέτοντας ότι ουδέποτε είχε εξαναγκάσει του εργαζομένους να υπογράψουν παρόμοιες δηλώσεις συναίνεσης στο παρελθόν. «Ουδεμία κύρωση επιβλήθηκε σε όσους δεν υπέγραψαν», σημείωσαν οι εκπρόσωποί της. Να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους τρίτους στους οποίους διαβιβάζονταν τα στοιχεία ήταν και ασφαλιστικοί οργανισμοί.

Η Αρχή δέχεται ότι «δεν νοείται παροχή έγκυρης και ελεύθερης συγκατάθεσης για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν στην παροχή εργασίας, λόγω της ανισορροπίας ισχύος μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου» και ότι «η εταιρεία μετέθεσε το βάρος λογοδοσίας ως προς την εφαρμογή της αρχής της ελαχιστοποίησης των δεδομένων στα υποκείμενα, ενώ όφειλε η ίδια, στο πλαίσιο της εσωτερικής οργάνωσης και συμμόρφωσης, να αξιολογήσει από μόνη της ποια δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα είναι συναφή και πρόσφορα προς τον επιδιωκόμενο νόμιμο σκοπό επεξεργασίας».

H απάντηση της εταιρίας

Σε συνέχεια της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που αφορά στη νομιμότητα επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων και την επιβολή προστίμου ύψους 150.000 ευρώ στην PwC η εταιρεία σημειώνει:  «Όπως προκύπτει από το κείμενο της απόφασης, η εταιρεία: ουδέποτε εξανάγκασε εργαζόμενό της να της χορηγήσει τη συγκατάθεσή του για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ουδέποτε προέβη σε παρακολούθηση των (ηλεκτρονικών ή άλλων) μέσων επικοινωνίας των εργαζομένων της και ουδεμία ζημία προκάλεσε σε εργαζόμενό της.

Η PwC ενεργεί πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και βάσει των αρχών διαφάνειας.

Αιτία της επιβολής προστίμου αποτελεί η νομική ερμηνεία συγκεκριμένων άρθρων της ισχύουσας νομοθεσίας, για τα οποία μάλιστα δεν υπάρχει οιοδήποτε νομολογιακό προηγούμενο”.

Με πλήρη σεβασμό προς την Αρχή και σε συνεργασία μαζί της, η εταιρεία μελετά σε βάθος την απόφαση και θα αξιολογήσει τυχόν μελλοντικές ενέργειες…»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ