Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

H τράπεζα ζητεί 590.000 από οικογένεια αυτόχειρα που δεν μπορούσε να πληρώσει το κόκκινο δάνειο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
H τράπεζα ζητεί 590.000 από οικογένεια αυτόχειρα που δεν μπορούσε να πληρώσει το κόκκινο δάνειο

Μία τραγική ιστορία βλέπει το φώς της δημοσιότητας… Θεσσαλονικιός κατασκευαστής-εργολάβος, πατέρας δυο παιδιών, είχε πάρει δάνειο το 2002 από τράπεζα η οποία το 2013 απορροφήθηκε από άλλη.

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, μετά το κραχ που δέχτηκε ο κατασκευαστικός τομέας, με αποτέλεσμα το δάνειο να προσαυξάνεται με τους τόκους και οι απαιτήσεις της τράπεζας να φτάσουν τελικά στις 750.000 ευρώ.

Αφόρητες πιέσεις

Για χρόνια δεχόταν αφόρητες πιέσεις  τόσο από υπαλλήλους της τράπεζας όσο και από εισπρακτικές εταιρείες που είχαν μετατρέψει τη ζωή του σε μια καθημερινή κόλαση, σε σημείο ώστε να τον οδηγήσουν στην αυτοχειρία.

Την 26η Ιουνίου 2015 είχε προγραμματίσει μια ακόμη συνάντηση με τα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας για τη διευθέτηση του δανείου. Την ημέρα όμως που είχε το ραντεβού, αντί να πάει στην τράπεζα, πήγε στο εξοχικό του, κλείδωσε την πόρτα και αυτοκτόνησε.

Πέραν του κόκκινου τραπεζικού δανείου δεν είχε καμία άλλη οικονομική εκκρεμότητα, ενώ την Εφορία την είχε ρυθμίσει σε δόσεις τις οποίες και κατέβαλε.

Παράνομη υπερχρηματοδότηση 

Η σύζυγος αναζητώντας τις οικονομικές υποχρεώσεις που κληρονόμησε ανακάλυψε ότι ο άνδρας της είχε “παράνομα υπερχρηματοδοτηθεί” από την τράπεζα, ενώ είχε υποχρεωθεί να υποθηκεύσει όλη την περιουσία του. Η τράπεζα αν και γνώριζε την οικονομική του κατάσταση συνέχισε να τον χρηματοδοτεί με σκοπό να «γυρίζει» παλαιότερα δάνεια που είχε. Δηλαδή του έδινε όλο και περισσότερα χρήματα προκειμένου να αποπληρώνει παλαιότερες δανειακές του συμβάσεις, παρότι δεν είχε τις απαιτούμενες εγγυήσεις.

Προ του αδιεξόδου και λόγω των νέων πιέσεων της τράπεζας, η σύζυγος, προκειμένου να αποπληρωθεί το δάνειο, πρότεινε να της δώσει (σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας και τις οδηγίες της Τραπέζης της Ελλάδος) ό,τι περιουσιακό στοιχείο είχε κληρονομήσει από τον άνδρα της, εκτός από ένα διαμέρισμα 85 τ.μ. στην Καλαμαριά για να μπορεί να μένει.

Η αντίδραση της τράπεζας ήταν – σύμφωνα με τη σύζυγο- παρελκυστική, καθώς επί δύο χρόνια κωλυσιεργούσε ζητώντας συνεχώς την προσκόμιση διαφόρων εγγράφων ώστε “δήθεν” να προβεί στη ζητούμενη ρύθμιση.

Ωστόσο , οπως αναφέρει η πλευρά της συζυγου, στην ουσία δεν την ενδιέφερε να πάρει τα ακίνητα του αυτόχειρα και να διαγράψει το δάνειο, αλλά πρωταρχικό μέλημά της ήταν να αποτρέψει την οικογένεια του 47χρόνου από το να στραφεί δικαστικά εναντίον της για την αυτοκτονία.

Οι δύο διαταγές πληρωμής

Ενώ η σύζυγος του αυτόχειρα περίμενε την τράπεζα να προχωρήσει στον διακανονισμό έτσι ώστε να διαγραφεί πλέον το δάνειο, συνέβη το αντίθετο: στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου της επιδόθηκαν δύο διαταγές πληρωμής, αξιώνοντας άμεσα να καταβάλει 590.000 ευρώ. Δηλαδή να εξοφλήσει ολοσχερώς το δάνειο, αφού αφαιρέθηκαν κάποιοι τόκοι.

Σύμφωνα με το protothema.gr την πρωτοφανή αναλγησία από μέρους της τραπεζας στηλιτεύει ο δικηγόρος της οικογένειας Αλέξης Αλεξόπουλος, ο οποίος δηλώνει:

«Η υπόθεση πλέον έχει πάρει τη δικαστική οδό και εδώ μεταφέρω την απόλυτη πίστη της οικογένειας ότι στη Δικαιοσύνη θα βρει τη δικαίωση για την παράνομη, καταχρηστική και ανάλγητη μεθόδευση από μέρους του πιστωτικού ιδρύματος», ενώ συμπληρώνει πως «παρόμοια συμπεριφορά δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ ξανά στη μακρόχρονη ενασχόλησή μου με υποθέσεις δανείων και προστασίας καταναλωτή από καμία τράπεζα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ