Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

«House of Cards» στα ενδότερα της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«House of Cards» στα ενδότερα της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων

Ένα παιχνίδι εξουσίας στα ενδότερα της μεγαλύτερης δικαστικής συνδικαλιστικής Ενωσης, παίζεται εδώ και καιρό μετά την διάσπαση του αποκαλούμενου ενωτικού ψηφοδελτίου που ουσιαστικά κατείχε την πλειοψηφία του ΔΣ εδώ και 4 χρόνια.

Η σύμπραξη των τριών «παρατάξεων», του Χριστόφορου Σεβαστίδη , του Νίκου Σαλάτα και του Παν. Λυμπερόπουλου, που το 2016 έδωσε νέα πνοή στην ένωση δικαστών εισαγγελέων διασπάστηκε προ μηνών με τις πλευρές Σαλάτα – Λυμπερόπουλου, που ουσιαστικά κατέχουν την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου, να ξιφουλκούν με την πλευρά του Σεβαστίδη που όμως κατέχει τη θέση του προέδρου της ΕνΔΕ.

Όλα ξεκίνησαν από το περασμένο καλοκαίρι, όπως έχει καταγράψει με άρθρο του o Χαράλαμπος Σεβαστίδης, μέλος του ΔΣ της ΕνΔΕ, καταλογίζοντας επί της ουσίας (σε ελεύθερη απόδοση) καιροσκοπισμό και σύμπνοια των υπολοίπων με όλες τις κυβερνητικές επιλογές με σκοπό προφανώς τις εκλογές που θα γίνονταν στα τέλη Μαΐου 2020.

«Ύβρεις»

Στα τέλη του περασμένου  έτους έγιναν γνωστές οι σφοδρές συγκρούσεις (που ειχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι) μεταξύ του ΔΣ. Στα τέλη του έτους ο Νίκος Σαλάτας, γ.γ μέχρι τότε της ΕνΔΕ) κατήγγειλε πως ο πρόεδρος της Χ. Σεβαστίδης τον   αποκάλεσε «νούμερο» και «καραγκιόζη».

Περιέγραφε δε απίστευτες σκηνές έντασης, με ακατανόμαστους χαρακτηρισμούς μεταξύ ανωτέρων δικαστικών λειτουργών και μάλιστα εκλεγμένων από τους συναδέλφους τους με αφορμή την γνωστή τροπολογία για την αύξηση κατά 86 των προέδρων εφετών (τροπολογία που η πλευρά Σεβαστίδη θεωρεί ότι φωτογραφίζει τον κ.Σαλάτα)  , η οποία προκάλεσε εντάσεις εντός του δικαστικού σώματος, και αφετέρου κατήγγειλε  διαλόγους «ντροπή» εντός της Ενωσης στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Αντικείμενο του Συμβουλίου ηταν η εξομάλυνση των ταραγμένων σχέσεων με τους δικηγόρους που έφτασαν σε οριακό σημείο στα τέλη του 2019 με αφορμή την εμπλοκη των δικηγόρων στις εκλογές συνδικαλιστικών σωματείων. Η μη πρόσκληση όμως των δικηγόρων και δη του προεδρου του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσού, στην ετήσια συνέλευση της ΕνΔΕ, θεωρήθηκε προσωπική επιλογή του προέδρου της ΕΔΕ, Χρ. Σεβαστίδη, με αποτέλεσμα να συγκληθεί έκτακτο ΔΣ. Σε αυτό αποκρυσταλλώθηκε για πρώτη φορά επισήμως η διάσταση μεταξύ των τριών παρατάξεων (Σεβαστίδη,Λυμπερόπουλου, Σαλάτα)   που συγκροτούσαν το ενωτικό προεδρείο. Παράλληλα

Ο κ.Σαλάτας περιέγραψε  σκηνές κορυφαίας έντασης:   «…..Όχι μόνο δεν επείσθη , αλλά με απεκάλεσε «νούμερο και καραγκιόζη» . Μετά τη αντίδραση των λοιπών συναδέλφων για την συμπεριφορά του αυτή προς εμένα , διεκόπη βιαίως η συνεδρίαση του συμβουλίου  , τρεις ώρες μετά από την έναρξή του . Οι υπόλοιποι συνάδελφοι , πλην της ομάδας του  Σεβαστίδη , εμβρόντητοι παρέμειναν στον διάδρομο έξω από τα γραφεία της Ένωσης . Εγώ δε αποχώρησα αμέσως όντας βαθύτατα προβληματισμένος ….» , ανέφερε ο κ.Σαλάτας.

Παραίτηση

Στα τέλη Ιανουαρίου υπήρξε η ευθεία εκ μέρους πολλών μελων του ΔΣ  αμφισβήτηση επιλογών του προέδρου της Ένωσης Χριστόφορου Σεβαστίδη. Σε έκτακτο ΔΣ στο οποίο αφενός , σύμφωνα με επισημη τοποθέτηση της μιας πλευράς (Π.Λυμπερόπουλος, Νικ. Σαλάτας) «…δημιουργήθηκαν εντάσεις και διατυπώθηκαν ακραίες και εξυβριστικές εκφράσεις  εις βάρος συγκεκριμένων μελών του ΔΣ, όπως είχε συμβεί και στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου» ,  4 μέλη του ΔΣ  παραιτήθηκαν. Συγκεκριμένα «…οι εκ του προεδρείου συνάδελφοι  Π. Λυμπερόπουλος Α΄ Αντιπρόεδρος , Ν. Σαλάτας Γενικός Γραμματέας, Ε. Βεργώνης Β΄ Αντιπρόεδρος και Δ. Φούκας Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας δηλώνουν ότι παραιτούνται των παραπάνω τιμητικών θέσεων, παραμένοντας απλά μέλη του ΔΣ, μη ανεχόμενοι να συνυπάρξουν στο προεδρείο με τον συγκεκριμένο Πρόεδρο της Ένωσης σε πορεία εκτροπής από τις αρχές της». Ο πόλεμος πλεον ήταν σε πλήρη εξέλιξη και οδεύαμε προς τις εκλογές του Μαίου με πλήρη εξάρτηση, όπλα, παλάσκες κλπ.

Ο Χριστ. Σεβαστίδης απαντώντας ειχε γράψει η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είχε ψηφίσει με 63-12 υπέρ της κατάργησης της τροπολογίας για την ανακατανομή θέσεων Εφετών (86 Πρόεδροι εφετών) .

Παράλληλα  εξ αρχής ειχε ξεκαθαρίσει πως θεωρεί ότι η Ενωση βρισκεται σε διαδικασία μεθοδευμένης εκπαραθύρωσης του εκλεγμένου προεδρείου.

Όχι εκλογές

Ο κορονοϊός όμως άλλαξε τα πράγματα καθώς το κλείσιμο των δικαστηρίων έβαλε τα μαχαίρια στο θηκάρι. Φαινομενικά τουλάχιστον καθώς προ ημερών η πλειοψηφία των 9 μελών του ΔΣ ( υπο τους κ.κ. Σαλάτα και Λυμπερόπουλο) αποφάσισε  να αναβληθούν (για διάστημα έως 6 μηνών) οι εκλογές του Ιουνίου για νέο ΔΣ λόγω κορονοϊού και να προσφύγει το δικαστήριο για ορισμό προσωρινής διοίκησης(διορισμένη από δικαστήριο) .

Το προεδρείο, με ανακοίνωση του προέδρου Χριστόφορου Σεβαστίδη και του γγ Παντ. Μποροδήμου, εξαπέλυσε  πρωτοφανή πυρά μιλώντας ευθέως για πραξικόπημα και κίνδυνο της δημοκρατίας στον δικαστικό συνδικαλισμό.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «από τη μεταπολίτευση και μετά είναι η πρώτη φορά που απειλείται ευθέως η Δημοκρατία στον δικαστικό συνδικαλισμό. Ο αντίπαλος δεν είναι αόρατος. Φωλιάζει στους κόλπους του Δικαστικού Σώματος και γιγαντώνεται με την αδιαφορία και την επιλογή των  «ίσων αποστάσεων».

Μάλιστα επανήλθε με μακροσκελή ανακοίνωση μέσω της οποίας κοινοποίησε την αλληλογραφία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης μεσω της οποίας ζητούσαν να παραταθεί η θητεία των δικαστικών ενώσεων λόγω της υγειονομικής κρίσης και την απάντηση πως το υπουργειο δεν παρεμβαινει νομοθετικά στις δικαστικές ενώσεις.

Τότε καταλόγισε «μεθόδευση που επιχειρούν με την απόφασή τους να ανατρέψουν το εκλεγμένο Προεδρείο της Ένωσης χωρίς εκλογές. Η προκήρυξη των εκλογών δεν ανήκει στη διακριτική ευχέρεια οποιουδήποτε Δ.Σ., είναι δέσμια αρμοδιότητά του», αναφέρει.

Κι όπως φαινεται θα υπάρξουν και άλλα πολλά επεισόδια στο συγκεκριμένο σήριαλ…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ