Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Η αφρικανική σκόνη “πνίγει” τη χώρα: “Πορτοκαλί” ο αττικός ουρανός – Πότε υποχωρεί – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Το φαινόμενο θα έχει διάρκεια έως αύριο, οπότε θα αρχίσει να υποχωρεί από τα δυτικά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η αφρικανική σκόνη “πνίγει” τη χώρα: “Πορτοκαλί” ο αττικός ουρανός – Πότε υποχωρεί – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η αφρικανική σκόνη “πνίγει” όλη τη χώρα από το μεσημέρι της Τρίτης (23/4) με την ατμόσφαιρα ειδικότερα στα νότια να είναι αποπνικτική.

Οι εικόνες από το λεκανοπέδιο και την “πορτοκαλί” Ακρόπολη δείχνουν σαν επεξεργασμένες με κάποιο ευφάνταστο φίλτρο.

αφρικανική σκόνη στην αθήνα

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ειδικοί επαναλαμβάνουν την επικινδυνότητα για την υγεία, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μικροσωματιδίων στον αέρα, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πως το φαινόμενο θα έχει διάρκεια έως αύριο, οπότε θα αρχίσει να υποχωρεί από τα δυτικά.

αφρικανική σκόνη

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Αφρικανική Σκόνη: Δείτε αναλυτικά τις συμβουλές των πνευμονολόγων

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

αφρικανική σκόνη

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τι να κάνετε αν εμφανίσετε κλινικά συμπτώματα

«Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή» υπογραμμίζει η Ένωση.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μάλιστα απευθύνει ισχυρή σύσταση σε ασθενείς που «πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ