Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Η αναφορά της ανακρίτριας στην υπόθεση Λιγνάδη κατά του Αλ. Κούγια: Μου είπε «εγώ εσένα θα σε βάλω φυλακή! Είσαι η ντροπή της Δικαιοσύνης» – Η απάντηση του Αλ. Κούγια

Η αναφορά διαβιβάστηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών για να διενεργηθεί έρευνα , όπερ και εγένετο. Ολόκληρη η σκηνή, όπως περιγράφεται από τη δικαστική λειτουργό. Τι απαντά ο γνωστός ποινικολόγος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η αναφορά της ανακρίτριας στην υπόθεση Λιγνάδη κατά του Αλ. Κούγια: Μου είπε «εγώ εσένα θα σε βάλω φυλακή! Είσαι η ντροπή της Δικαιοσύνης» – Η απάντηση του Αλ. Κούγια

Προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα διατάχθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr – από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας σε βάρος του γνωστού ποινικολόγου Αλέξη Κούγια με αφορμή «επεισόδιο» που είχε με την 19η ανακρίτρια Παρασκευή Μπότση, η οποία χειρίζεται την υπόθεση Λιγνάδη.

Ο ποινικολόγος έχει στραφεί σε βάρος των λειτουργών της δικαιοσύνης που χειρίστηκαν την υπόθεση του γνωστού σκηνοθέτη, τόσο με αναφορές στον Άρειο Πάγο, όσο και με αναφορά ειδικά σε βάρος της 19ης ανακρίτριας στην Επιθεωρήτρια του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Ωστόσο, αναφορά φέρεται να υπέβαλλε και η ανακρίτρια έπειτα από επίσκεψη του κ. Κούγια στο γραφείο της, κατά την οποία εκείνος φέρεται να την απείλησε, ενώ δεν τηρούσε -σύμφωνα με την ίδια πηγή- ούτε τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό.

Τι συνέβη στο γραφείο της ανακρίτριας

Στην αναφορά της η ανακρίτρια, φέρεται να περιγράφει πως την Δευτέρα 8, Μαρτίου 2021 μπήκε στο γραφείο της ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, αφού προηγουμένως είχε τηλεφωνήσει στην γραμματέα του τμήματος δηλώνοντας την πρόθεσή του να επικοινωνήσει μαζί της και ταυτόχρονα ξεκαθαρίζοντας πως γνώριζε ότι η ανακρίτρια βρισκόταν στο γραφείο της από πληροφορίες που του έδωσαν συνεργάτες του γραφείου του που βρισκόταν ακριβώς απέξω.

Σύμφωνα με όσα φέρεται να αναφέρει η κ. Μπότση, “ο κ. Κούγιας μπήκε στο γραφείο της αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα και χωρίς να φορά τη μάσκα του με το σωστό τρόπο, αφήνοντας ακάλυπτο το στόμα και την μύτη του”.

Έπειτα από παρατήρηση της ίδιας ο ποινικολόγος φέρεται να προσάρμοσε κατάλληλα τη μάσκα προστασίας, αλλά στη συνέχεια – σύμφωνα με όσα εκείνη φέρεται να καταγγέλλει – της απευθύνθηκε σε έντονο ύφος, λέγοντάς μεταξύ άλλων: «Εγώ εσένα θα σε βάλω φυλακή! Είσαι η ντροπή της Δικαιοσύνης».

Μάλιστα, φέρεται να την κατηγόρησε ότι συνεργάζεται με την πολιτική αγωγή, και καλεί δημοσιογράφους πριν πραγματοποιήσει έρευνες. Όλα τα παραπάνω διημείφθησαν παρουσία εισαγγελέων, ανακριτών και γραμματέων που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στον όροφο. Η ανακρίτρια φέρεται να απάντησε στον δικηγόρο σχετικά με τις κατηγορίες που της απηύθυνε ενώ στη συνέχεια του ζήτησε να αποχωρήσει από το γραφείο της, κίνηση την οποία εκείνος φέρεται να μην έκανε.

Αυτό οδήγησε την ανακρίτρια στην αναζήτηση αστυνομικού προκειμένου να απομακρύνει τον δικηγόρο από το γραφείο της.

Όμως, επειδή φαίνεται πως δεν βρήκε εκείνη τη στιγμή κάποιον αστυνομικό, κατευθύνθηκε προς το κτίριο 6 προκειμένου να ενημερώσει την προϊσταμένη του πρωτοδικείου για την έλλειψη οργάνων ασφαλείας από το κτίριο 9, που βρίσκεται το δικό της γραφείο και στη συνέχεια επέστρεψε πίσω.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ο γνωστός ποινικολόγος φέρεται να ακολούθησε την ανακρίτρια μέχρι το γραφείο της προϊσταμένης και στη συνέχεια επέστρεψε πίσω στο γραφείο μαζί της, όταν και μετά από υπόμνηση της τελευταίας σχετικά με τη δυνατότητα εγγραφής υποβολής των αιτημάτων του, αποχώρησε.

Η αναφορά Κούγια σε βάρος της ανακρίτριας

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Κούγιας είχε υποβάλλει για λογαριασμό του εντολέα του κ. Λιγνάδη αναφορά – καταγγελία 22 σελίδων στην επιθεωρήτρια του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Σε αυτή την αναφορά γίνεται λόγος για «κατασκευή σεναρίου» από την ανακρίτρια, για υπαγόρευση κατάθεσης σε μάρτυρα, αλλά και για κατ’ οίκον έρευνα δίχως την παρουσία εισαγγελέα.

«Η ανακρίτρια αντί να ικανοποιήσει τα δικά μου αιτήματα έδωσε εντολή αυθημερόν να γίνει έρευνα στην οικία μου, στη μοτοσικλέτα και το αυτοκίνητο μου (…), ενώ απορίες προκαλεί παραγγελία της να γίνει κατοίκων έρευνα και στην οικία του αδελφού μου, ο οποίος δεν είναι κατηγορούμενος την υπόθεση μου αλλά μάρτυρες υπερασπίσεως» αναφέρεται στην καταγγελία σε βάρος της ανακρίτριας.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις 3 Μαρτίου 2021 και στη συνέχεια η ανακρίτρια έδωσε την εντολή να εξεταστούν από την ΔΕΕ τα ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα που εντοπίστηκαν. Στις 6 Μαρτίου 2021, η ανακρίτρια ζήτησε να γίνει συμπληρωματική κατ’ οίκον έρευνα στους αποθηκευτικούς χώρους της πολυκατοικίας. «Στην σχετική έκθεση έρευνας, ενώ την υπογράφει ο αντεισαγγελέας πρωτοδικών κ. Ιωάννης Παναγόπουλος, εντούτοις ο αδερφός μου που ήταν παρών, μου ανέφερε ότι δεν υπήρχε εισαγγελέας στην έρευνα και μάλιστα έλαβε φωτογραφίες από την ταράτσα της πολυκατοικίας, όπου ανέβασαν αστυνομικοί τα έγγραφα, καθώς το υπόγειο δεν υπήρχε φως, και εκεί φαίνεται ότι παρόντες ήσαν μόνο οι αστυνομικοί» αναφέρεται στην καταγγελία.

Στην αναφορά που κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας περιγράφεται ότι στις 3 Μαρτίου 2021 κατέθεσε μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Λιγνάδη ο οποίος αναφέρθηκε σε ξενοδοχείο με αυτόνομα καταλύματα, στα οποία είχε μείνει παλαιότερα με τον σκηνοθέτη, ενώ υποστήριξε ότι στις 8 Αυγούστου ήταν στην Επίδαυρο, αλλά δεν είχε δει τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Την ίδια μέρα προσήλθε η δικηγόρος του φερομένου θύματος και ζήτησε να εξεταστεί ξανά ο εντολέας της προκειμένου να προσδιορίσει ακριβέστερα την ημερομηνία τέλεσης της πράξης, προσκομίζοντας στοιχεία μιας παράστασης που έλαβε χώρα 24-25 Ιουλίου 2015 και φωτογραφίες από το συγκεκριμένο ξενοδοχείο.

«Από το γεγονός αυτό, το οποίο είναι αδύνατον να αποτελεί σύμπτωση, προκύπτει σαφώς ότι υπήρξε απόλυτος συντονισμός μεταξύ της πλευράς της υποστήριξης της κατηγορίας και της ανακρίτριας, με σκοπό να ξεπεραστεί το «άλλοθι» μου και να κατασκευαστεί ένα νέο σενάριο με άλλη ημερομηνία αφού το προηγούμενο είχε καταρρεύσει!» υποστηρίζεται στην αναφορά.

Τέλος, στις 5 Μαρτίου 2021, ο κ. Κούγιας αντιλήφθηκε ότι «η ανακρίτρια λάμβανε υπαγορεύοντας η ίδια, την κατάθεση ενός νεαρού άνδρα, τον οποίο μετά είδε να περιμένει έξω από το ανακριτικό γραφείο και να προσομοιάζει με το φερόμενο θύμα, η φωτογραφία του οποίου υπήρχε στην δικογραφία. Ακολούθως ο κύριος Κούγιας έλαβε τα νέα αντίγραφα της δικογραφίας και εκεί διαπίστωσε ότι πράγματι ο συγκεκριμένος το ίδιο πρωί είχε δώσει νέα κατάθεση αλλάζοντας για ακόμα μία φορά το σενάριο της περίπτωσης του».

Αναφορές στον Άρειο Πάγο

Αμέσως μετά την προφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο κ. Κούγιας είχε καταθέσει τρεις αναφορές κατέθεσε στον Άρειο Πάγο, οι οποίες στέφονται σε βάρος των εισαγγελέων, της ανακρίτριας και των μελών του δικαστικού συμβουλίου που χειρίστηκαν την υπόθεση Λιγνάδη. «Οι ως άνω δύο Εισαγγελείς δεν κάλεσαν τον κ. Λιγνάδη, ενώ αυτό ήταν υποχρεωτικό, να δώσει γραπτές ή προφορικές εξηγήσεις, πριν του ασκήσουν ποινική δίωξη για ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα που προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα και για το κάθε ένα από αυτά απειλείται ποινή καθείρξεως έως και 15 ετών. Η δεύτερη αναφορά στρέφεται κατά της κ. Ανακρίτριας, η οποία διεξάγει την ανάκριση και η οποία αφενός μεν εξέδωσε ένα παράνομο ένταλμα σύλληψης, αφετέρου δε, ενώ κάλεσε να δώσει μαρτυρική κατάθεση ενώπιον της τον δεύτερο καταγγέλλοντα, το μοναδικό μάρτυρα της υποθέσεως, έναν αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας Αιγύπτιο» είχε δηλώσει ο κ. Κούγιας.

Η τρίτη αναφορά υποβλήθηκε σε βάρος του Προέδρου και των μελών του δικαστικού συμβουλίου που εξέδωσαν το βούλευμα, το οποίο απέρριπτε την ένσταση ακυρότητας της προδικασίας σε βάρος του κ. Λιγνάδη. Μάλιστα, ο ποινικολόγος υποστήριξε ότι το δικαστικό συμβούλιο περιέλαβε στο σκεπτικό του βουλεύματος «έγγραφα και κρίσεις από την απολογία του κατηγορουμένου που ακόμη δεν είχε λάβει χώρα, αλλά ξεκίνησε μετά την έκδοση του βουλεύματος και διήρκεσε τουλάχιστον 5 ώρες, οι δε καταθέσεις των μαρτύρων υπερασπίσεως του κατηγορουμένου ελήφθησαν και ολοκληρώθηκαν μετά την απολογία του και τουλάχιστον 7 ώρες μετά την έκδοση του βουλεύματος».

Η απάντηση του Αλέξη Κούγια

Σήμερα δημοσιοποιήθηκε η ψευδής είδηση ότι δήθεν διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα εις βάρος του επικεφαλής του γραφείου μας κου Αλεξίου Κούγια από το ΔΣΑ για το γνωστό επεισόδιο που έλαβε χώρα στο γραφείο της 19ης Τακτικής Ανακρίτριας, όταν τη «συνέλαβε» επ’ αυτοφώρω ο κ. Κούγιας να υπαγορεύει στον έναν εκ των φερομένων ως βιασθέντων από τον εντολέα μας κο Δημήτριο Λιγνάδη με ποιο τρόπο πρέπει να αλλάξει τις προηγούμενες 2 καταθέσεις του, με τις οποίες κατήγγειλε ψευδώς ότι δήθεν ο κ. Λιγναδης άλλοτε στις 9 και άλλοτε στις 8 Αυγούστου 2015 τον βίασε με έναν περίεργο τρόπο βιασμού – πρωκτολειχία – και με ποιο τρόπο να αλλάξει τόσο το χρόνο του φερόμενου βιασμού σε 24 ή 25/7/2015, όσο και τον τόπο που από σουίτα ξενοδοχείου έγινε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, με μοναδικό σκοπό να διασωθεί τόσο η ίδια που αδίκως τον κράτησε προσωρινά, όσο και οι ψευτοκαταγγέλλοντες και οι δικηγόροι τους, αφού ο κ. Λιγνάδης με αδιάσειστα στοιχεία, φωτογραφίες, έγγραφα και αξιόπιστες μαρτυρικές καταθέσεις υπουργών, ανωτάτων δικαστών, δικηγόρων και επιχειρηματιών είχε ανατρέψει όλη την ψεύτικη και συκοφαντική κατασκευή αναφορικά με τον τόπο αλλά και το χρόνο της υποτιθέμενης πράξης.

Η Ανακρίτρια μετά την αναφορά εις βάρος της τόσο στον Άρειο Πάγο, όσο και ενώπιον της Επιθεωρήτριας Αρεοπαγίτη του Πρωτοδικείου Αθηνών κυρίας Ζαμπέτα Στράτα, την οποία ο κ. Κούγιας θα συναντήσει αύριο και ώρα 12 μμ, εκ λόγων αντιπερισπασμού και μόνο, για να διασωθεί η ίδια από όσα επέρχονται εις βάρος της, έκανε αναφορά εις βάρος του κ. Κούγια, όπου ζητεί την πειθαρχική του δίωξη για τα όσα συνέβησαν στο γραφείο της παρουσία Ανακριτών, Εισαγγελέων και γραμματέων. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δεν είναι φερέφωνο του οιουδήποτε, είτε Δικαστού, είτε Εισαγγελέα, είτε του οιουδήποτε πολίτου ώστε να διατάσσει πειθαρχικές έρευνες, αλλά είναι υποχρεωμένος δια των πειθαρχικών του οργάνων να κάνει αυτό που στην υπόθεση Λιγνάδη δεν έκαναν ούτε οι Εισαγγελείς, ούτε η Ανακρίτρια, να διατάξει προκαταρκτική εξέταση και μόνον εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι πειθαρχικά ελεγκτέος ένας Δικηγόρος, διατάσσει πειθαρχική έρευνα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και χαιρόμεθα ιδιαίτερα που στα πλαίσια αυτής της προκαταρκτικής εξετάσεως θα πληροφορηθούν όλα τα μέλη του ΔΣΑ τι εγκλήματα διεπράχθησαν εις βάρος του κου Δημητρίου Λιγνάδη και είμαστε βέβαιοι όλοι οι συνεργάτες του κ. Κούγια που μαζί του χειριζόμαστε αυτή τη σκευωρία εις βάρος του κου Λιγνάδη, όχι μόνο δεν θα τον οδηγήσουν σε πειθαρχική έρευνα, όπως ψευδώς αναφέρεται, αλλά θα τον επιβραβεύσουν, γιατί η όλη συμπεριφορά του κ. Κούγια στην υπόθεση Λιγνάδη τιμά το Δικηγορικό σώμα και τις αξίες του.

Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Κανείς δεν μπορεί να καταργήσει το τεκμήριο αθωότητας και τις συνθήκες διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης και οι πρώτοι που πρέπει να τα σέβονται και να τα τηρούν είναι οι Εισαγγελείς και οι Δικαστές, ενώπιον των οποίων και από τις αποφάσεις των οποίων κρίνονται η ελευθερία και τα συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

Αθήνα, 23/03/2021 Με εκτίμηση Αλέξιος Χ. Κούγιας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ