Σάββατο 11 Μαϊου 2024

Η απάντηση της ΑΑΔΕ προς τους δικαστές για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης: “Να προσφύγετε στα Διοικητικά Δικαστήρια , είναι τα μόνα αρμόδια”

Στα δικαστήρια θα κριθεί η απαίτηση των δικαστικών λειτουργών για εναρμόνιση και για τους μισθωτούς του δημοσίου της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τα έτη 2021 και 2022. Τι απάντησε η ΑΑΔΕ στην ενδικοφανή προσφυγή Διοικητικού Δικαστή για το 2020.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η απάντηση της ΑΑΔΕ προς τους δικαστές για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης: “Να προσφύγετε στα Διοικητικά Δικαστήρια , είναι τα μόνα αρμόδια” freepik

Εισφορά αλληλεγγύης: Το δρόμο για τα δικαστήρια δείχνει προς τους δικαστές η φορολογική αρχή για την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης τα έτη προ του 2023 , οπότε και αυτή θα καταργηθεί και για τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση. Η πρώτη απάντηση ήρθε από τον Προϊστάμένο της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών σε ενδικοφανή προσφυγή Διοικητικού Δικαστή για το έτος 2020 και του έδειξε το δρόμο προς τα δικαστήρια επικαλούμενος την αποκλειστική αρμοδιότητα αυτών επι νομικών ζητημάτων που αφορούν σε συνταγματικούς κανόνες και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις.

Η νομική βάση

Όπως αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (με ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Ευάγγελος Μπακέλας και ο γ.γ Ιωάννης Σέβης) η άσκηση απο τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης των προβλεπόμενων διοικητικών και δικαστικών βοηθημάτων αποβλέπει στη κατάργηση της εν λόγω επιβάρυνσης και για τα έτη 2021 – 2022 και η βάση πάνω στην οποία εδράζονται “υπαγορεύεται από την συνταγματική αρχή της ισότητας έναντι των λοιπών φορολογουμένων. Ως βασικό επιχείρημα για την ολοσχερή απαλλαγή των εισοδημάτων μας από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης προβάλλουμε την αντίθεση στο Σύνταγμα και στο ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο τόσο της προϊσχύουσας διάταξης του άρθρου 298 του Ν. 4738/2020, όσο και της ισχύουσας διάταξης του άρθρου 72 παρ. 50 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.) (όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 121 παρ. 1 Ν. 4799/2021), σύμφωνα με τις οποίες απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ίδιου Κώδικα όλα τα εισοδήματα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, με μόνη εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στο δημόσιο τομέα και τις συντάξεις. Η αντισυνταγματικότητα των εν λόγω ρυθμίσεων οδηγεί στη μη εφαρμογή αυτών, ως προς το δεύτερο σκέλος που προβλέπει τις ως άνω εξαιρέσεις (άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος) και συνακόλουθα στην απαλλαγή και αυτών των εισοδημάτων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης”.

ΑΑΔΕ

eurokinissi

Η απόρριψη

Οι εισαγγελείς ενημερώνουν τους συναδέλφους τους πως ήδη το ζήτημα της ολοσχερούς απαλλαγής των εισοδημάτων από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης έχει απασχολήσει τη Φορολογική Διοίκηση μετά απο ενδικοφανούς προσφυγής που κατέθεσε δικαστικός λειτουργός των διοικητικών δικαστηρίων κατά:

-α) της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου υπόχρεου φορολογικού έτους 2020 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, βάσει της υποβληθείσας αρχικής ηλεκτρονικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (με επιφύλαξη) του οικείου φορολογικού έτους και

-β) της απόρριψης από τη Φορολογική Διοίκηση της κατά το άρθρο 20 του Ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), ρητώς διατυπωθείσας, προς την Προϊσταμένη της Δ.Ο.Υ. του τόπου κατοικίας, επιφύλαξης επί της ως άνω αρχικής ηλεκτρονικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (με επιφύλαξη) φορολογικού έτους 2020 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 01-01-2020 έως 31-12-2020).

Η υπ΄αριθμόν 75/12-1-2022 απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών http://elib.aade.gr/elib/view?d=/gr/ded/2022/75_en_ath/ αποφαίνεται πως τα νομικά ζητήματα που τίθενται αφορούν σε συνταγματικούς κανόνες και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις, ο έλεγχος των οποίων ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία των Δικαστηρίων.

Αρμόδια πλέον να αποφανθούν επί του ζητήματος είναι τα διοικητικά δικαστήρια, η απόφαση των οποίων θα αποτελέσει δεδικασμένο και πρόκριμα για τις μελλοντικές διεκδικήσεις των μελών της Ένωσής μας και παράλληλα θα διευκολύνει την πιθανή επίλυση του ζητήματος με νομοθετική πρωτοβουλία και για το τρέχον έτος”, αναφέρει η Ένωση Εισαγγελέων.

Εισφορά αλληλεγγύης

Freepik

Εισφορά αλληλεγγύης: Τι πρέπει να κάνουν

Οι εισαγγελείς λοιπόν προτείνουν: “Στα μέλη της Ένωσής μας που επιθυμούν να διεκδικήσουν την απαλλαγή των εισοδημάτων τους από την εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε., Ν. 4172/2013), προτείνεται η, κατ’ άρθρο 20 Ν. 4174/2013, διατύπωση επιφύλαξης κατά την προσεχή υποβολή φορολογικής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2021, ενώ για το φορολογικό έτος 2020 δεν κρίνεται σκόπιμη μία τέτοια ενέργεια, αφού οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν κατά το περασμένο έτος, δεν συνοδεύονταν από σχετική επιφύλαξη (ενδεικτικά βλ. την υπ’ αριθμόν 164/20-1-2022 απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών http://elib.aade.gr/elib/view?d=/ gr/ded/ 2022/164_en_ath/). Επειδή, στην παρούσα φάση, πιθανολογείται η απόρριψη της επιφύλαξης από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές ρητώς (με την έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κ.Φ.Ε.) ή σιωπηρά (με την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας των 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης), στη συνέχεια θα απαιτηθεί η υποβολή ενδικοφανούς προσφυγής εντός τριάντα ημερών (από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης ή από τη συντέλεση της παράλειψης) με αίτημα την επανεξέταση της πράξης από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.). Αν απορριφθεί (σιωπηρά ή ρητά) η παραπάνω προσφυγή από την Δ.Ε.Δ. εντός εκατόν είκοσι (120) ημερών από την υποβολή της (η προθεσμία αναστέλλεται κατά το χρονικό διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου) και στο μεσοδιάστημα δεν υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιλύει το ζήτημα, θα απαιτηθεί η άσκηση προσφυγής ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της απόρριψης στους προσφεύγοντες ή από την άπρακτη παρέλευση της ως άνω προθεσμίας των 120 ημερών, που ισοδυναμεί με τεκμαιρόμενη απόρριψη της προσφυγής”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ