Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Η απάτη που έφερε έναν CEO αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού κατηγορούμενο στην Ελλάδα

Για αστοχίες των προανακριτικών αρχών κάνει λόγο ο συνήγορός του Αλέξης Αναγνωστάκης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η απάτη που έφερε έναν CEO αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού κατηγορούμενο στην Ελλάδα Freepik

Δεν συμμετείχε σε μεγάλες «σκευωρίες», δεν υπήρξε ποτέ μέρος των διαφόρων λιστών που έχουν αναστατώσει τη χώρα. Κι όμως, ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού βρέθηκε κατηγορούμενος στην Ελλάδα.

Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό όπως καταγγέλλουν οι συνήγοροι του ξεκίνησε από μία απλή και συνήθη απάτη χρήσης κλεμμένων πιστωτικών καρτών. Μόνον που στο πλαίσιο της προανακριτικής διερεύνησης της υπόθεσης, οι αρχές κατέληξαν στην αμερικανική εταιρεία, που θεωρείται κορυφαία στο χώρο της.

Χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, όπως αναφέρεται, κατηγορήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας- κολοσσού να βρίσκεται αναπάντεχα κατηγορούμενος στην Ελλάδα με κατηγορίες περί απάτης κ.λπ.

Η υπόθεση ξεκίνησε στα τέλη του Δεκεμβρίου 2018 όταν έλαβε χώρα στην Αθήνα μια ακόμα συνηθισμένη απάτη με χρήση κλεμμένης πιστωτικής κάρτας, από αυτές που δυστυχώς συμβαίνουν πλέον συχνά.

Κατηγορούμενος CEO

Freepik

Συγκεκριμένα, άγνωστος δράστης έκανε χρήση πιστωτικής κάρτας που δεν του άνηκε και προέβη σε διαδικτυακές αγορές ποσών 126,25 ευρώ, 498,68 ευρώ, 0,67 ευρώ και 1.400 ευρώ από ελληνικές εταιρείες του Διαδικτύου.

Οι αγορές όμως ουδέποτε ολοκληρώθηκαν καθώς η Τράπεζα έγκαιρα ακύρωσε τις άνω συναλλαγές. Μετά από μήνυση του νόμιμου κατόχου της πιστωτικής κάρτας, την υπόθεση ανέλαβε η προανάκριση που ανέλαβε να βρει το δράστη της απόπειρας απάτης.

Ακολουθώντας το… ηλεκτρονικό ίχνος

Όπως αναφέρεται από τους συνηγόρους του κατηγορούμενου «μέχρι στιγμής όλα φαίνονται φυσιολογικά και αναμενόμενα». Ωστόσο, προσθέτουν πως «οι υπεύθυνοι της προανάκρισης στην προσπάθεια τους να παρακολουθήσουν το ηλεκτρονικό ίχνος του δράστη, εντόπισαν την ηλεκτρονική διεύθυνση IP Address, από όπου επιχειρήθηκαν οι αγορές στο Διαδίκτυο».

Σημειώνουν δε ότι «η ως άνω ηλεκτρονική διεύθυνση χρησιμοποιούσε σύνδεση υψηλής ασφάλειας στο Διαδίκτυο VPN (Virtual Private Network), με πάροχο τη  διεθνούς φήμης εταιρεία υψηλής τεχνολογίας “VPNetworks”. Η άνω τεχνολογική  εταιρεία με έδρα το Ορλάντο Φλόριντας ΗΠΑ αποτελεί πάροχο συνδέσεων υψηλής ασφάλειας στο Διαδίκτυο  εικονικού ιδιωτικού δικτύου “VPN-Virtual Private Network”, με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ετήσια κέρδη περίπου 5,3 εκατομμύρια δολάρια».

Και όπως τονίζουν – κάνοντας λόγο και για «γκάφα» – η προανάκριση αντί να ανεύρει τον πραγματικό δράστη που έκανε χρήση της σύνδεσης και επιχείρησε τις αγορές, έχρισε ως κατηγορούμενο τον Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της πολυεθνικής εταιρείας “VPNetworks”.

Α. Αναγνωστάκης: Αδιανόητη και ατυχής κατηγορία

Σύμφωνα με τους συνηγόρους αυτό έγινε καθώς «έπαψε να αναζητεί το πραγματικό δράστη της πράξης και ενοχοποίησε την ιδιοκτησία της εταιρείας του παρόχου της σύνδεσης. Σχηματικά δηλαδή αντί να συλλάβει το δράστη που πυροβόλησε σε ανθρωποκτονία, ενοχοποίησε την εταιρεία κατασκευής του όπλου».

Ως αποτέλεσμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας να βρίσκεται αναπάντεχα κατηγορούμενος στην Ελλάδα με κατηγορίες περί απάτης κλπ. Την υπεράσπιση του έχουν αναλάβει ο Έλληνας ποινικολόγος Αλέξης Αναγνωστάκης καθώς ο Αμερικανός δικηγόρος, πρώην ομοσπονδιακός Εισαγγελέας στις ΗΠΑ, Vincent Citro.

Ο Έλληνας συνήγορος του αμερικανού Διευθύνοντα Συμβόλου Αλέξης Αναγνωστάκης υπογραμμίζει το αδιανόητο της κατηγορίας. «Ας φανταστεί κανείς πόσο αδιανόητο  είναι στην περίπτωση μιας εξαπάτησης δια του τηλεφώνου, οι αρχές να καταστήσουν κατηγορούμενο και να συλλάβουν τον Διευθύνοντα Σύβουλο του Παρόχου πχ ΟΤΕ. Πρόκειται για έντονα ατυχή κατηγορία που εκθέτει τον τρόπο διερεύνησης των υποθέσεων στην Ελλάδα και  ταλαιπωρεί χωρίς λόγο, σε διεθνές μάλιστα επίπεδο,  ανθρώπους υψηλής αξίας και δραστηριοτήτων» τονίζει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ