Η Αθήνα εγκαταλείφθηκε στην τύχη της – Οδοιπορικό του dikastiko.gr στο κέντρο της πρωτεύουσας – ΦΩΤΟ

Εικόνες μαρασμού, εγκατάλειψης και αδιαφορίας για την Αθήνα του 2021 που καμιά σχέση δεν έχουν με την πρωτεύουσα στο τραγούδι "θρύλο" της Σοφίας Βέμπο "Αθήνα και πάλι Αθήνα".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Αθήνα εγκαταλείφθηκε στην τύχη της – Οδοιπορικό του dikastiko.gr στο κέντρο της πρωτεύουσας – ΦΩΤΟ

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Μία από τις ωραιότερες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η Αθήνα, έχει εγκαταλειφθεί πλέον στην τύχη της. Κάνοντας ένα πολύ μικρό οδοιπορικό στο κέντρο σε πιάνει απογοήτευση και θλίψη.

Ο Μεγάλος Περίπατος εγκαταλείφτηκε και πλέον της επικινδυνότητας που εκπέμπει για τους πεζούς οι οποίοι αποφασίσουν να διασχίσουν τις κεντρικούς οδούς όπου διέρχεται, έχει γίνει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και δικύκλων και για τα κάποια εκατομμύρια που πετάχτηκαν στον αέρα, προσπαθεί ο Δήμος Αθηναίων τα καλύψει με τις ανείσπρακτες κλήσεις παρελθόντων ετών οι οποίες έχουν παραγραφεί. Παράλληλα, ερωτηματικά υπάρχουν εάν έχει εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση για την εγκατάσταση και λειτουργία του, καθώς η αρχική υπουργική έχει λήξει.

Οι κεντρικές πλατείες στο κέντρο της Αθήνας και οι πεζόδρομοι έχουν μετατραπεί σε χώρους στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων και φορτηγών, ενώ το σκουπίδι πάνω στις πλατείες κυριαρχεί και αποτελεί ντεκόρ της εξαθλίωσης.

Οι άστεγοι κοιμούνται ανενόχλητοι μέσα στην μέση των πεζοδρομίων μέρα μεσημέρι, ενώ πάνω σε εμβληματικά κτίρια της Αθήνας, ξαπλώνουν μέσα σε σλιπινγκμπαγκ με παρέα τα περιστέρια.

Τα μηχανάκια κινούνται πάνω στα πεζοδρόμια σε αντίθετη κατεύθυνση με το ρεύμα των δρόμων, προκειμένου να κόψουν δρόμο και σε περίπτωση που δεν τα αντιληφθείς καθώς έρχονται από την πλευρά της πλάτης σου, μαρσάρουν προκειμένου να παραμερίσεις για να περάσουν. Εάν τολμήσεις να τους παρατηρήσεις έχεις φάει το βρίσιμο της ζωής σου, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που ξεστομίζονται απειλές σε βάρος σου.

Η στάθμευση των αυτοκινήτων πάνω στις διαβάσεις πεζών είναι καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα η διέλευση των ανθρώπων να είναι αδύνατη.

Οι τρύπες στα πεζοδρόμια, μετά από καθίζηση του εδάφους ανοίγουν η μια μετά την άλλη, με φανερό τον κίνδυνο οι πεζοί να τραυματιστούν, ενώ είναι αδύνατοι αν όχι θανατηφόρα η διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Καμία μέριμνα για τα άτομα ειδικών αναγκών, έτσι ώστε να μπορούν να βαδίζουν με στοιχειώδη ασφάλεια, αφού οι λακκούβες, τα εξογκώματα, η στάθμευση των δικύκλων πάνω στα πεζοδρόμια, κ.λπ., δεν επιτρέπουν ούτε καν την διέλευση των πολιτών που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας ή οράσεως.

Η πώληση λαθραίων τσιγάρων, καπνού, κ.λπ. από αλλοδαπούς είναι καθημερινή, χωρίς πλέων να ενοχλείται κανείς.

Οι πεζές περιπολίες των αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ. είναι μηδενικές και όταν υπάρχουν, ξεκουράζονται μέσα στις στοές, έτσι ώστε να μην είναι αντιληπτές από τους περαστικούς. Οι αστυνομικοί των ειδικών μηχανοκίνητων τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ., είναι αποκλειστικά αφοσιωμένες στους μπαχαλάκηδες των Εξαρχείων και όταν τους σταματάς για να παρέμβουν, η απάντηση είναι μια: «Πάρτε το «100», δεν είναι δουλειά μας αυτή».

Το έργο του προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας αρκέστηκε μόνο στο να μεριμνήσει για την πρόσληψή του και για να κόβει κλήσεις σε παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, χωρίς καμία διακριτική ένδειξη της ιδιότητά τους.

Οι πολίτες που κυκλοφορούν πεζοί στο κέντρο της Αθήνας, παίζουν καθημερινά την ζωή τους ή τον τραυματισμό τους, στην ρουλέτα της τύχης, καθώς είναι έρμαια του κάθε παραβατικού ατόμου και του κάθε ασυνείδητου οδηγού, που δυστυχώς είναι πολλοί.

Τα γκράφιτι στους τοίχους και τα δημόσια κτίρια άλλοτε προκαλούν φόβο και άλλοτε μειδίαμα, καθιστώντας επίκαιρο το ερώτημα εάν το γκράφιτι είναι τέχνη ή βανδαλισμός;

Ότι χαλάει ή δεν χρησιμοποιείται, δεν επισκευάζεται και δεν αφαιρείται. Έτσι, για παράδειγμα σε περίπτωση που μια κολώνα η οποία ήταν για φωτισμό της πόλης, υποστεί ζημία και σπάσει, το εναπόμειναν τμήμα της παραμένει ως διακοσμητικό στοιχείο, ενώ δίπλα στα παλαιά κατεστραμμένα και καμένα ΚΑΦΑΟ ΟΤΕ τοποθετούνται νέα και τα παλαιά αντί να αφαιρεθούν, παραμένουν ως διατηρητέα μνημεία βανδαλισμού των νεωτέρων χρόνων. Και καλώς υπάρχουν τα καταστραμμένα ΚΑΦΑΟ αφού ο ΟΤΕ πληρώνει στο Δήμο Αθηναίων τα τέλη κατάληψης πεζοδρομίου.

Κοντολογίς, κράτος και Δήμος Αθηναίων, είναι ζητούμενα στο κέντρο της Αθήνας, η οποία συχνά-πυκνά παραδίδεται στις ορέξεις παραβατικών και περιθωριακών ατόμων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ