Κυριακή 03 Ιουλίου 2022

Η Δικαιοσύνη και η Πολιτεία θα δικαιώσουν ηθικά τους δολοφονημένους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ;

Συζητείται σήμερα στο Εφετείο η υπόθεση του θανάτου το 2011 αστυνομικών σε καταδίωξη επικίνδυνων κακοποιών που τους πυροβόλησαν με καλάσνικοφ. Η Δικαιοσύνη και η Πολιτεία αρνήθηκαν αποζημίωση στους συγγενείς.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Δικαιοσύνη και η Πολιτεία θα δικαιώσουν ηθικά τους δολοφονημένους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ; eurokinissi

Δολοφονία αστυνομικών: Έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, όταν το 2011 βρέθηκαν σε συμπλοκή στη διάρκεια καταδίωξης με σκληρούς κακοποιούς, οι οποίοι τους πυροβόλησαν με καλάσνικοφ.

Οι δύο αστυνομικοί – ειδικοί φρουροί – της ομάδας ΔΙΑΣ Γιάννης Ευαγγελινέλης και Γιώργος Σκυλογιάννης υπήρξαν τα θύματα της συμπλοκής στου Ρέντη, που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Άλλοι τέσσερις ειδικοί φρουροί, γλίτωσαν από θαύμα, αφού τα πυρά που δέχτηκαν έλιωσαν τα κράνη τους ή βρήκαν στο ύψος της καρδιάς τα κινητά τους τηλέφωνα.

Ωστόσο, το Δημόσιο σύμφωνα και με αποφάσεις της Δικαιοσύνης έκρινε πως οι συγγενείς τους δεν δικαιούνται αποζημίωση βάσει του ισχυρισμού ότι ο θάνατος των αστυνομικών σχετίζεται με την «αιφνιδιαστική δράση και επίθεση των κακοποιών, δηλαδή σε αστάθμητο παράγοντα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την επικινδυνότητα του αστυνομικού επαγγέλματος».

Η υπόθεση θα συζητηθεί εκ νέου σήμερα Τρίτη 15 Φεβρουαρίου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, μετά τις σχετικές προσφυγές που κατέθεσαν οι οικογένειες των δύο αστυνομικών, οι οποίες δεν παραλείπουν με κάθε αφορμή να εκφράζουν την οργή τους όπως έγραψε προ ημερών και το dikastiko.gr.

«Θέλουμε να αναδειχθούν οι ευθύνες αυτών που έδιναν τις εντολές και έστειλαν τα παιδιά μας στον θάνατο. Δεν μπορεί να μην φταίει κανείς… Δεν υπήρχε επαρκής εξοπλισμός, αλλά και οι δυνάμεις που εστάλησαν… δεν μπορεί να πάνε τόσες μηχανές για να αντιμετωπίσουν καλάσνικοφ», είχε πει στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», η μητέρα ενός εκ των αστυνομικών, που σκοτώθηκαν στην διάρκεια καταδίωξης κακοποιών στου Ρέντη, καταγγέλλοντας παντελή έλλειψη οργάνωσης της επιχείρησης καταδίωξης των δραστών της ένοπλης ληστείας, καθώς και ελλιπή εκπαίδευση και την μη παροχή κατάλληλου εξοπλισμού στις Ομάδες ΔΙΑΣ.

«Εγώ ξέρω ότι αυτό που βιώνω, εύχομαι να το μην το βιώσει καμία άλλη μάνα. Η απώλεια των παιδιών μας είναι παντοτινή και ο πόνος μας καθημερινός και δεν ξεχνιέται», είπε η κ. Σεβαστιανή Ευαγγελινέλη, σχολιάζοντας την πρωτόδικη δικαστική απόφαση, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα για αποζημίωση των οικογενειών των νεκρών αστυνομικών.

«Τις πρώτες ημέρες που έχασα το παιδί μου, ερχόντουσαν στελέχη με θέσεις στην Αστυνομία και πολιτικοί και μου έλεγαν “τα παιδιά σας ΄φύγαν άδικα, τα έστειλαν σαν πρόβατα στην σφαγή”. Στην προσπάθεια τους να μην ρίξουν το φταίξιμο στην υπηρεσία, πλέον έχει αλλάξει ρότα ο λόγος τους», είπε, μη μπορώντας να κρύψει την συγκίνηση της.

Αναιτιολόγητες οι πρωτόδικες αποφάσεις

Το νέο «σοκ» για τους συγγενείς των νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ , που δολοφονήθηκαν το 2011 στη συμπλοκή στου Ρέντη, ήρθε τον περασμένο Ιούνιο με δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών. Μετά τον Άρειο Πάγο, που αποφάνθηκε πως πρέπει να επιβληθούν επιεικέστερες ποινές στους δράστες βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα, εκδόθηκε και η δικαστική κρίση  για το θέμα της αστικής ευθύνης του δημοσίου στην υπόθεση η οποία είναι σε βάρος των οικογενειών: Δηλαδή πως τα θύματα της συμπλοκής δεν δικαιούνται αποζημίωσης από το Δημόσιο, σύμφωνα με την απόφαση που είχε δημοσιεύσει το dikastiko.gr.

Οι πρωτόδικες αποφάσεις, που προσέβαλαν οι οικογένειες των θυμάτων και αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, χαρακτηρίζονται από τους συνηγόρους τους ως αναιτιολόγητες, καθώς δεν απαντούν σε βασικούς ισχυρισμούς που προβάλλονται στην αγωγή και βρίθουν αντιφάσεων, όπως και εσφαλμένη αξιολόγηση των αποδεικτικών μέσων που εισφέρθηκαν και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η δικηγόρος Δήμητρα Πλαστήρα, που χειρίζεται την υπόθεση για λογαριασμό της οικογένειας Ευαγγελινέλη, «η Υπηρεσία τους γνώριζε, τον βαρύτατο οπλισμό με καλάσνικοφ των ληστών, όπως και τον εξοπλισμό των ομάδων ΔΙ.ΑΣ, ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν παρέχει καμία προστασία απέναντι στα πυρά των πολεμικών τυφεκίων, όπως και το γεγονός ότι πάνω στις μηχανές τους, είναι στην κυριολεξία εκτεθειμένοι, απροστάτευτοι σε κάθε είδους πυρά, πόσο μάλλον σε πυρά καλάσνικοφ, δραστών, αποφασισμένων για όλα που είναι πολύ καλά προφυλαγμένοι μέσα στο αυτοκίνητό τους υψηλού κυβισμού που προπορεύεται».

dikastiko.gr

Και προσθέτει: «Γνώριζαν αυτά, όπως και το γεγονός, ότι «διακριτική» παρακολούθηση έμπειρων και επικίνδυνων ληστών, δεν επιτυγχάνεται, όταν στέλνεις να παρακολουθήσουν το όχημα που απασχολεί ολόκληρη τη βάρδια της Β Αλλαγής Δυτικής Αττικής και μεγάλο τμήμα των ομάδων ΔΙ.ΑΣ Πειραιώς. Παρόλο που γνώριζαν αυτά, έδωσαν λάθος στίγμα για το σημείο που βρίσκονταν οι δράστες, αναφέροντας ότι είναι μακριά από αυτούς, στη Λεωφόρο Μακρυγιάννη και όχι στο σημείο που πραγματικά βρισκόντουσαν, δηλαδή στον επόμενο στενό δρόμο, έχοντας τους κλείσει μάλιστα το δρόμο, ο οποίος δεν τους παρείχε καμία δυνατότητα, πιθανότητα διαφυγής».

Παράλληλα, επισημαίνει πως «οι αναβάτες των μηχανών παίρνουν στίγμα και εντολές για το πως θα κινηθούν από το Κέντρο τους, εκείνη των ώρα ό,τι ακούν με προσοχή το λαμβάνουν ως θέσφατο, ξέροντας ότι από αυτό εξαρτάται εν τοις πράγμασι η ζωή τους, όπως και ξέραν, ότι όταν γίνεται καταδίωξη, οι μηχανές αναπτύσσουν ταχύτητα, δεν κάνουν παρέλαση για να διατηρήσουν τη σειρά τους.

Όποιοι είναι πρώτοι και ενδεχομένως βλέπουν το καταδιωκόμενο όχημα όποιοι είναι πίσω και απλώς ακολουθούν τους υπόλοιπους δεν έχουν οπτική δυνατότητα του οχήματος, στην ταχύτητα που αναπτύσσουν, που σε μια στροφή, όπως συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση με τις μοτοσυκλέτες που δέχτηκαν τα θανατηφόρα πυρά, μπορεί να τους φέρει στην κεφαλή των ομάδων στο νου τους έχουν το τι ακούν, όχι αυτό που δε βλέπουν όσο είναι πίσω.

Παράλληλα με τα ανωτέρω, γνώριζε η Υπηρεσία ότι ακόμη και για λιγότερο επικίνδυνους δράστες από εκείνους που καταδιώκονταν εκείνη την ώρα, ο συνδυασμός των ομάδων Δ.Ι.ΑΣ., με την Άμεση Δράση, συνίσταται στο να προπορεύεται το περιπολικό των δικύκλων, ώστε να λειτουργεί ως ασπίδα για τους δικυκλιστές που είναι εκτεθειμένοι πάνω στις μηχανές και γίνονται εύκολος στόχος. Πάγια η τακτική αυτή».

Δολοφονία αστυνομικών: Τα ερωτηματικά για την καταδίωξη

«Αυτά και σωρεία άλλων πραγμάτων που αναλυτικά αναπτύσσονται σε όλες τις ένδικες αγωγές των θυμάτων, αναπτύσσονται διεξοδικώς και προβάλλονται αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν τις παράνομες ενέργειες και παραλήψεις των ιθυνόντων, καθ’ όλη τη γεγονοτική διαδρομή που οδήγησε στο θάνατο του Ευαγγελινέλη Ιωάννη και του Σκυλογιάννη Γεωργίου και στον βαρύτατο τραυματισμό άλλων αστυνομικών. Οι υποθέσεις όλες εκδικάζονται από το ίδιο Δικαστήριο, την ίδια ημέρα, οι Αποφάσεις όλες απορριπτικές με το ίδιο πλημμελές τουλάχιστον σκεπτικό, αλλά εκδόθηκαν η 1η από την τελευταία με διαφορά πλέον του ενός έτους (!)» τονίζει και αναφέρει πως οι ισχυρισμοί του Δημοσίου στις απόψεις του (προερχόμενες από την ΕΛ.ΑΣ) και το υπόμνημά τους, είναι τουλάχιστον προκλητικές, αφού μεταξύ των υπολοίπων που αναφέρονται είναι ότι α) τα κατάλληλα για την απορρόφηση πυρών Kalashnikov αλεξίσφαιρα γιλέκα χορηγούνται με φειδώ λόγω της δυσχερούς συντήρησής τους – αυτό δεν αποτελεί ανεπιφύλακτη παραδοχή ότι στο βωμό της εξοικονόμησης πόρων τίθεται σε τελευταία μοίρα η ασφάλεια νέων παιδιών, ταγμένων στην καθημερινή και κοπιώδη προστασία του πολίτη; αναρωτιέται – , β) ελλείπει το στοιχείο της αιτιώδης συνάφειας μεταξύ πράξεων των ιθυνόντων και της ζημίας που επήλθε, των θανάτων δηλαδή καθώς τα αρμόδια όργανα έχουν την δυνατότητα, να χρησιμοποιούν μέσα στα «διαγραφόμενα από το νόμο πλαίσια, όλες τις υπηρεσίες και το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ, κατ’ ελεύθερη εκτίμηση, όπως και έπραξαν». «Επομένως, εφόσον δεν υπερέβησαν τα άκρα όρια της διακριτικής τους ευχέρειας,» ΔΕΝ πειράζει, ας σκοτώθηκαν δύο νέα παιδιά, άλλωστε το θάνατό τους τον απέδωσαν σε «αιφνιδιαστική δράση και επίθεση των κακοποιών, δηλαδή σε αστάθμητο παράγοντα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την επικινδυνότητά του αστυνομικού επαγγέλματος. Από πότε η δόλια δράση των εγκληματιών νοείται ως «μεσολάβηση άλλου περιστατικού;» δηλώνει.

eurokinissi

Φακός και χειροπέδες «σταματούν» καλάσνικοφ;

Συνεχίζοντας, η συνήγορος της οικογένειας επισημαίνει ότι «το Πρωτόδικο Δικαστήριο στο σκεπτικό του αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα , ότι το γεγονός ότι υπήρχε περιπολικό ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΙ.ΑΣ, αποτελεί ομολογία ότι υπήρχε περιπολικό που συνέδραμε την επιχείρηση (!!!) και ότι υπήρχε καταρχήν σχέδιο επιχείρησης το οποίο μάλιστα σε κάποιο ενδεδειγμένο χρονικό σημείο (σε ποιο;;;;; και πώς;;;;; δεν βρέθηκε ενδεδειγμένο χρονικό σημείο καθ’ όλη τη διαδρομή από Μενίδι έως Ρέντη 18 χιλιόμετρα διαδρομής ;;;; Πού περίμεναν να φθάσει το αυτοκίνητο, στη θάλασσα για να επέλθει η κατάλληλη στιγμή;;;;) θα το ακινητοποιούσαν. Το σχέδιο τους αυτό μάλιστα ενισχύεται, από την οδηγία μην κάνουν χρήση ηχητικών και φωτεινών σημάτων και να ακολουθούν διακριτικά.

(Πώς γίνεται βέβαια κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και κατ’ εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων της λογικής να μην γίνουν αντιληπτά τόσα δίκυκλα οχήματα, με δύο αναβάτες έκαστο, που κινούνται συντονισμένα προς την ίδια κατεύθυνση, δε δίνεται απάντηση) Επιπλέον αναφέρει ότι, δεδομένων των συνθηκών ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΦΙΚΤΟ να προπορευτούν τα περιπολικά. Τις συνθήκες αυτές δεν τις γνώριζαν οι ιθύνοντες που έστειλαν στη σφαγή τόσους νέους ανθρώπους και το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ομολογία ότι υπήρχε πλημμέλεια σε όλη την υποτιθέμενη επιχείρηση που δήθεν στήθηκε;

Πώς θεωρήθηκε ότι όλα τα μέτρα είχαν ληφθεί, επειδή πριν την έναρξη της βάρδιας τους, είχαν επιθεωρηθεί και βρέθηκαν να έχουν πλήρη εξοπλισμό, μεταξύ αυτών φανό και χειροπέδες. Δηλαδή ο φακός και οι χειροπέδες, είναι ικανά να σταματήσουν τα καλάσνικοφ του οποίου το ενεργό βεληνεκές είναι χιλιομέτρων και τα απλά αλεξίσφαιρα γιλέκα και τα απλά κράνη, δεν προσφέρουν καμία προστασία.

Επιπροσθέτως αυτών, κορωνίδα του ότι όλα έγιναν άριστα, αποτελεί και διαπίστωση ότι στην ένδικη καταδίωξη οι συμμετέχοντες Ε.Φ. «επέδειξαν την απαιτούμενη ετοιμότητα και ανταπεξήλθαν στην κατάσταση με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, παρά τον αιφνιδιασμό τους, καθώς έσπευσαν να ακινητοποιήσουν τις μοτοσυκλέτες τους και να αναζητήσουν κάλυψη, ανταποδίδοντας παράλληλα τα πύρα.»

….. Δηλαδή, όσοι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα και όσοι τραυματίστηκαν βαριά, έπαθαν ό,τι έπαθαν από δική τους υπαιτιότητα γιατί δεν αντέδρασαν σωστά;;;

Παραβλέπεται το γεγονός ότι όσοι εισήλθαν, με ταχύτητα πρώτοι στη στροφή της Περικλέους, βρήκαν σταματημένο στη συμβολή της οδού Περικλέους με την Νικολαΐδη το όχημα των δραστών να τους περιμένει και δέχονται τα πυρά των καλάσνικοφ χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν, ενώ όλοι οι άλλοι σώθηκαν επειδή στην πορεία της διαδρομής έμειναν πιο πίσω και μπαίνοντας και βλέποντας τι συνέβαινε, είχαν έναν υποτυπώδη χρόνο να αντιδράσουν».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ