Κυριακή 03 Ιουλίου 2022

Η Ελλάδα για πρώτη φορά στις πρώτες θέσεις της ΕΕ στον τομέα “φιλική δικαιοσύνη για παιδιά”

Στον φετινό πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον ως άνω τομέα, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Ελλάδα για πρώτη φορά στις πρώτες θέσεις της ΕΕ στον τομέα “φιλική δικαιοσύνη για παιδιά” Freepik

Στις πρώτες θέσεις της ΕΕ στον τομέα «φιλική δικαιοσύνη για παιδιά» βρέθηκε η χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία του Eu Justice Scoreboard 2022.

Στον φετινό πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ στον ως άνω τομέα, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη (το 2019 βρισκόμασταν στην τελευταία θέση) και, πλέον, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε όλους τους σχετικούς με τη φιλικότητα του συστήματος δικαιοσύνης προς τα παιδιά δείκτες. Η συγκεκριμένη επίδοση αποκτά μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι ο πίνακας του 2022 παρέχει μια βαθύτερη ανάλυση των μέτρων που έχουν λάβει τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουν ένα σύστημα δικαιοσύνης φιλικό προς τα παιδιά.

Η Φιλική προς τα Παιδιά Δικαιοσύνη αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι που αποτυπώνεται και στις σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και οι οποίες συνέβαλαν στη σημαντική αυτή βελτίωση των σχετικών δεικτών της χώρας στον πίνακα αποτελεσμάτων.

Συγκεκριμένα:

  • Ολοκληρώθηκε η σύνταξη και εκκίνησε η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το οποίο έχει ως άξονες προτεραιότητας – μεταξύ άλλων – και  τη Φιλική προς τα Παιδιά Δικαιοσύνη.
  • Μέσω των πρόσφατων τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, παρέχεται επιπρόσθετη προστασία στα θύματα εγκληματικών πράξεων, και ιδίως, στα πλέον ευάλωτα από αυτά, όπως τα ανήλικα θύματα.
  • Ξεκίνησε η λειτουργία του «Σπιτιού του Παιδιού» που αποτελεί ειδικά σχεδιασμένο χώρο, ώστε η ακρόαση των παιδιών να πραγματοποιείται σε ειδικό και φιλικό προς τα παιδιά περιβάλλον
  • Στο νέο νομικό πλαίσιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών (ν. 4871/2021) και συγκεκριμένα στο θεματολόγιο των προγραμμάτων υποχρεωτικής επιμόρφωσης των δικαστικών λειτουργών προστέθηκαν για πρώτη φορά τα δικαιώματα ανηλίκων και αρχές της Φιλικής στα Παιδιά Δικαιοσύνης.
  • Προστέθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείο Δικαιοσύνης ειδική ενότητα για τη Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη που επικαιροποιείται διαρκώς με σκοπό παροχή πληροφοριών σχετικά με το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.
  • Λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της συμμετοχής των παιδιών στη λήψη αποφάσεων με βάση το άρθρο 12 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης συμμετείχε στην αναληφθείσα από το Συμβούλιο της Ευρώπης πρωτοβουλία με θέμα: «Διαβούλευση με παιδιά στη διαδικασία οικοδόμησης ενός νέου Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα: Στρατηγική για τα δικαιώματα του παιδιού (2022-2027)» και η συνεισφορά του εστίασε στη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη
  • Συμμετοχή του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο consortium  του έργου Justice Closer to Children and their Families που χρηματοδοτείται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εστιάζει στην αποτελεσματική και συνεκτική πρακτική εφαρμογή της Οδηγίας 2016/800 σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας: «συνεχίζουμε την προσπάθεια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς, ώστε το σύστημα δικαιοσύνης να γίνει ακόμα φιλικότερο προς τα παιδιά και να προσαρμόζεται στις ανάγκες τους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ