Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Η ελληνική επανάσταση του… κορονοϊού: Ένας διαφορετικός εορτασμός των 200 ετών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

 Παρουσία υψηλών προσκεκλημένων και με ξεχωριστές φαντασμαγορικές εκδηλώσεις. Χωρίς, όμως, μαθητικές παρελάσεις και με αστυνομικό κλοιό για απαγόρευση συγκεντρώσεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η ελληνική επανάσταση του… κορονοϊού: Ένας διαφορετικός εορτασμός των 200 ετών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Μία ιστορική και ξεχωριστή εκδήλωση διεξάγεται για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821. Ιστορική, καθώς λόγω της χρονικής συγκυρίας της επετείου, όλη η χώρα έχει «στήσει» φαντασμαγορικά σκηνικά με σημαίες και άλλες δράσεις.

Ξεχωριστή, γιατί λόγω πανδημίας, δεν θα μπορέσουν οι πολίτες να λάβουν μέρος σε αυτές. Μαθητικές παρελάσεις δεν θα γίνουν, ενώ 4.000 αστυνομικοί έχουν ήδη επιστρατευτεί για την ασφαλή διεξαγωγή της τελετής. Σε ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ drones και ελικόπτερα της Αστυνομίας θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Όπως επισημαίνεται ειδικά στην πρωτεύουσα, όπου βρίσκονται και οι υψηλοί προσκεκλημένοι, έχει δημιουργηθεί ένα «δίχτυ ασφαλείας». Σε όλα τα σημεία διέλευσης των επισήμων γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος, χρησιμοποιούνται απενεργοποιητές κινητών τηλεφώνων, ενώ υπάρχουν και ειδικοί σκύλοι της ΕΛΑΣ για την ανίχνευση εκρηκτικών. Αστυνομικοί απομακρύνουν όσα άτομα συγκεντρώνονται και επιχειρούν να πλησιάσουν το χώρο της παρέλασης.

Οι εκδηλώσεις

Η έναρξη των εκδηλώσεων ξεκίνησε από το απόγευμα της Τετάρτης 24 Μαρτίου, στο ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Εκεί, έγινε ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των προσκεκλημένων ηγετών, με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής με θέμα την Επανάσταση του 1821.

Στη συνέχεια το βράδυ της Τετάρτης παρατέθηκε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρίγκηπας Κάρολος – που στο τέλος της προσφώνησής του μίλησε ελληνικά και ανέφερε «χαίρε, ω χαίρε ελευθεριά» – ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, που εξαιτίας του νέου lockdown στο Παρίσι, δεν μπορούσε να φύγει από τη χώρα, καθώς και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου γίνεται δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κι ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και ακολουθεί η στρατιωτική παρέλαση, χωρίς την παρουσία κόσμου για λόγους δημόσιας υγείας.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα κι αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Για πρώτη φορά παίρνουν μέρος και τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη πετάνε πάνω από τον Αττικό ουρανό σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η απαγόρευση συγκεντρώσεων

Με αποφάσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύεται η πραγματοποίηση των ακόλουθων δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, που έχουν εξαγγελθεί να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021:

* πρωινές ώρες  στο Πεδίον του Άρεως, κατόπιν καλέσματος από μέλη της “Συνέλευσης ενάντια στην κρατική καταστολή και  για την αλληλεγγύη στις καταλήψεις”

* την 12:00 ώρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος από τη συλλογικότητα “Ενωμένοι Μακεδόνες”

* την 12:00 ώρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος κατόπιν καλέσματος μέσω facebook από την ομάδα “Τ.ΟΛ.ΜΑ.” (Τώρα Όλοι Μαζί)

* την 12:00 ώρα στην Πλατεία Συντάγματος από μέλη της “Συντακτικής Εθνοσυνέλευση του Ελληνικού Λαού”

* την 12:00 ώρα στο άγαλμα Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη από την “Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία  – Εθνικό Κίνημα Νέων”

* την 12:30 ώρα στην Πλατεία Κολοκοτρώνη κατόπιν καλέσματος μέσω facebook από την ομάδα “Πατριωτικός Σύνδεσμος”

* την 13.30 ώρα στη συμβολή των οδών Δ. Αρεοπαγίτου & Μακρή από το “Συντονιστικό Φορέων ‘21”

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ «οι απαγορεύσεις των ανωτέρω συναθροίσεων αποφασίστηκαν, επειδή από τη διεξαγωγή τους εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και επαπειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής στην οικεία περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τον επικείμενο εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην περιοχή των Αθηνών, της στρατιωτικής παρέλασης για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και των προγραμματισμένων επισκέψεων-κινήσεων επισήμων προσκεκλημένων από το εξωτερικό, για να συμμετάσχουν στις εν λόγω εκδηλώσεις».

Κ. Σακελλαροπούλου: Πολλοί αμφισβητούν το Κράτος Δικαίου – Η δημοκρατία δεν συρρικνώνεται στη συγκυρία

«Η κληρονομιά του 1821 δεν είναι μόνον ελληνική. Αντιθέτως φέρει την οικουμενικότητα και την καθολικότητα των ιδεών και των αξιών της εποχής της. Σε αυτό το κεκτημένο επιστρέφουμε, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών. Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με πρώτη την πανδημία, η οποία δοκιμάζει την υγεία και την ελευθερία μας, αλλά και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και ο διάλογος των πολιτισμών, η αναγωγή μας στις καταβολές του διαφωτισμού και του συνταγματισμού δεν συνιστά μια θεωρητική άσκηση. Η προσήλωσή μας στη διαφύλαξη όλων εκείνων των εγγυήσεων και των θεσμικών αντιβάρων απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, θωρακίζει τη δημοκρατία μας. Είναι αλήθεια ότι ο πολιτικός και ιστορικός χρόνος τρέχει πια με ρυθμούς που δυσχεραίνουν την κατανόηση και τη διαχείριση των γεγονότων».

Τόνισε επίσης πως: «Με αφορμή τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών, πολλοί αμφισβητούν το Κράτος Δικαίου. Μιλούν για κόπωση και κρίση της δημοκρατίας. Στη δημόσια σφαίρα οι εντάσεις είναι πυκνές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική κινητοποιεί το πάθος και το συναίσθημά μας, διεγείρει το θυμικό μας. Όμως δεν πρέπει να ταυτίζεται με αυτό. Η πολιτική συνομιλεί με τις προτεραιότητες και τις περιστάσεις, υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον. Η δημοκρατία μας δεν συρρικνώνεται στη συγκυρία. Τη συγκροτούν, την οριοθετούν και την καθοδηγούν οι βασικές αρχές και αξίες του συνταγματικών μας κειμένων, αυτές που προσέδωσαν πνοή και σθένος στην Πολιτεία μας και συνέχουν τον λαό μας».

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021»

Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με την πρόεδρο Γιάννα Αγγελοπούλου να αναφέρει στο διαδικτυακό της μήνυμα: «Κάθε επέτειος, κάθε γενέθλια ημερομηνία, προϋποθέτει έναν διάλογο με την ιστορία προκειμένου να αναδειχθεί αυτό που τιμάμε και η σημασία που έχει για εμάς σήμερα. Υπάρχουν κάποιες συμβολικές επέτειοι, οι οποίες παράλληλα, αποτελούν ευκαιρία και αφορμή να αναστοχαστούμε και να αναλογιστούμε τo παρόν και τη διαδρομή που κάναμε για να φτάσουμε σε αυτό».

Και να προστίθεται: «Μία τέτοια περίπτωση είναι και η φετινή 25η Μαρτίου: η διακοσιοστή επέτειος της Επανάστασης του 1821· η επέτειος του ξεσηκωμού εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που αποτέλεσε την απαρχή της πολυκύμαντης πορείας η οποία οδήγησε στη σημερινή Ελλάδα. Την εκατοστή επέτειο της Επανάστασης δεν την είχαν γιορτάσει όπως θα ήθελαν οι Έλληνες, αφού τους πέτυχε μέσα στην ταραχή της Μικρασιατικής εκστρατείας. Φέτος, η πανδημία μας βάζει εμπόδια στις εκδηλώσεις που θα θέλαμε να χαρούμε με την ευκαιρία της διακοσιοστής επετείου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ