Πέμπτη 01 Δεκεμβρίου 2022

Reuters: Η Ευρώπη εκπαιδεύει «στρατό» από γιατρούς υπό τον φόβο δεύτερου κύματος της πανδημίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Reuters: Η Ευρώπη εκπαιδεύει «στρατό» από γιατρούς υπό τον φόβο δεύτερου κύματος της πανδημίας

Tα νοσοκομεία στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης προετοιμάζονται για το επόμενο κύμα κρουσμάτων της νόσου Covid-19. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας προσπαθούν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Άλλοι θέλουν να δημιουργήσουν έναν «στρατό» εθελοντών γιατρών που θα είναι έτοιμοι να εργαστούν σε θαλάμους με ασθενείς, γράφει το Reuters.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κάνουν εντατικά μαθήματα για τον τρόπο διαχείρισης ασθενών με COVID-19 και τώρα αναζητούν τρόπους επανεκπαίδευσης του προσωπικού για την αποφυγή έλλειψης εργαζομένων εάν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

«Χρειαζόμαστε στρατό υγειονομικής περίθαλψης», δηλώνει στο Reuters ο Μαουρίτσιο Τσεκόνι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής (ESICM), ο οποίος συγκεντρώνει γιατρούς από όλο τον κόσμο που εργάζονται σε θαλάμους με βαριά άρρωστους ασθενείς. «Εάν υπάρξει ένα νέο μεγάλο κύμα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να βρούμε γιατρούς και νοσοκόμους από γειτονικές περιοχές εντός της Ιταλίας. Αυτό δεν συνέβη στο πρώτο κύμα», δηλώνει.

Πολλές χώρες πιάστηκαν απροετοίμαστες από την πανδημία COVID-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και εκπαίδευσαν βιαστικά τους γιατρούς για να εργαστούν με ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση και να αντικαταστήσουν εκείνους που αρρώστησαν.

Ορισμένοι, «επιστράτευσαν» φοιτητές ιατρικής και συνταξιούχους γιατρούς για να βοηθήσουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου δεν επαρκούσε σε καμία περίπτωση.

Ωστόσο, τα προβλήματα και οι ελλείψεις παραμένουν. Η Ιταλία, για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των αναισθησιολόγων και άλλων γιατρών στις εντατικές

Σε όλη την Ευρώπη, τα νοσοκομεία εκπαιδεύουν εκ νέου τους χειρουργούς, τους καρδιολόγους και τους νοσηλευτές από άλλα τμήματα και τους έχουν μεταφέρει σε μονάδες εντατικής θεραπείας όταν κρίθηκε αναγκαίο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδότησε διασυνοριακές μεταφορές ιατρικού προσωπικού στις πιο πληγείσες χώρες στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορωνοϊού. Τον Απρίλιο, ομάδες «ιπτάμενων γιατρών» εστάλησαν από τη Νορβηγία και τη Ρουμανία στην Ιταλία.

Όμως, σε κάθε περίπτωση η μετακίνηση γιατρών από τη μια χώρα στην άλλη «πρέπει να είναι μια επιλογή αλλά όχι η πρώτη επιλογή», καθώς τα γλωσσικά εμπόδια μπορεί να τους κάνουν λιγότερο αποτελεσματικούς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ