Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Η Γενική Συνέλευση των Δικαστών- Εισαγγελέων: Αποφασίζουν για όλα τα “καυτά” θέματα

Πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών. Στο επίκεντρο όλες οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον νέο Δικαστικό Χάρτη και την ενοποίηση πρώτου βαθμού Πολιτικής Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Γενική Συνέλευση των Δικαστών- Εισαγγελέων: Αποφασίζουν για όλα τα “καυτά” θέματα FREEPIK

Με τους δικαστικούς λειτουργούς να επιχειρούν να βρουν τον βηματισμό τους ενόψει των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στο χώρο της Δικαιοσύνης και εν μέσω διαφωνιών ανάμεσα στους κόλπους τους διεξάγεται η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ).

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕνΔΕ, που μεταδίδει LIVE το dikastiko.gr είναι:

* Δικαστικός Χάρτης

* Ενοποίηση πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης

* Οικονομικά και Συνταξιοδοτικά ζητήματα δικαστικών λειτουργών

* Συνθήκες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕνΔΕ, η Τακτική Γενική Συνέλευση διεξάγεται από τις 9 το πρωΐ στο Αμφιθέατρο του Εφετείου Αθηνών (Λεωφ. Αλεξάνδρας και Δέγλερη), ενώ επισημαίνεται πως για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των μελών το πάρκινγκ του Εφετείου θα είναι στη διάθεσή τους.

Αιχμή του δόρατος ο νέος Δικαστικός Χάρτης: Οι διαφορετικές απόψεις των δικαστικών λειτουργών

Ήδη, όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, η έκθεση της ΕνΔΕ σύμφωνα με την οποία προτείνεται η κατάργηση 50 περιφερειακών Ειρηνοδικείων, με την μεταφορά των υπηρετούντων εκεί σε πολυδύναμα δικαστήρια που θα σχηματιστούν στις έδρες των Πρωτοδικείων και μεταφορά δικαστηριακής ύλης (υποθέσεων) από τα Πρωτοδικεία σε αυτά, είχε πυροδοτήσει πληθώρα αντιδράσεων.

Με βάση αυτήν η οποία συντάχθηκε έχοντας ως υπόστρωμα τα στατιστικά στοιχεία που απέστειλαν τα ίδια τα Ειρηνοδικεία στην Ένωση, η ΕνΔΕ υπό την εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη, ενόψει των επερχόμενων αλλαγών πρότεινε ουσιαστικά μείωση των Ειρηνοδικείων με χαμηλή πλέον απασχόληση σε υποθέσεις και δημιουργία ενισχυμένων δικαστικών δομών με περισσότερους ειρηνοδίκες και υποθέσεις που θα αφαιρεθούν και από τα Πρωτοδικεία. Ζητεί δε και την δημιουργία νέου μισθολογίου για τους Ειρηνοδίκες.

Οι αντιδράσεις της μειοψηφίας: Διαφωνεί με την κατάργηση Ειρηνοδικείων

Όπως είχε γράψει το dikastiko.grη μειοψηφία της Ένωσης υιοθετεί τη μισή πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εξέλιξη των Ειρηνοδικών σε Πρωτοδίκες, αλλά χωρίς συγχώνευση Ειρηνοδικείων με τα Πρωτοδικεία, διαφωνώντας με την πρόταση της πλειοψηφία για την κατάργηση 50 Ειρηνοδικείων.

Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της μειοψηφίας του Δ.Σ. της Ένωσης, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ΔΝ Εφέτης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης, Εφέτης, Παντελής Μποροδήμος, Πρωτοδίκης, Μιχάλης Τσέφας, Προέδρος Πρωτοδικών, Ιωάννης Ασπρογέρακας, Πρόεδρος Πρωτοδικών και Έφη Κώστα, Ειρηνοδίκης κάνουν δεκτή εν μέρει την πρόταση Φλωρίδη και ζητούν την άμεση απόσυρση του σχεδίου, που κατατέθηκε από το προεδρείο της ΕνΔΕ.

«Η πρόταση που έχετε καταθέσει ως προεδρείο της Ένωσης επιχειρηματολογεί εντελώς άκριτα για αύξηση της υλικής αρμοδιότητας των Ειρηνοδικείων και αρνείται οποιαδήποτε δυνατότητα Ειρηνοδικών να ενταχθούν στα Πρωτοδικεία παραβλέποντας ότι με τον τρόπο αυτό στερείτε σε εκατοντάδες συναδέλφους την προοπτική εξέλιξης τους στην δικαστική επετηρίδα και ταυτόχρονα δημιουργείτε προσκόμματα στην αξιοποίηση ικανών δικαστών στα Πρωτοδικεία σε μια εποχή που ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά» αναφέρει η μειοψηφία του Δ.Σ. της ΕνΔΕ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ