Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Η «καμπάνα» των κρουσμάτων του κορονοϊού βάζει τέλος και στο κουδούνι των δημοτικών σχολείων – Το παρασκήνιο μίας θυελλώδους συνεδρίασης των επιστημόνων – Όλη η χώρα μπροστά στην επιβολή ενός πιο «σκληρού» lockdown

Όπως επισήμαιναν στελέχη επιστημόνων και κυβερνητικών στελεχών, η απόφαση για περαιτέρω κλείσιμο των σχολείων κρίθηκε επιβεβλημένη για τον περιορισμό περιττών μετακινήσεων πολιτών, αλλά και να «παγώσει» η κίνηση στους δρόμους και οι κοινωνικές συναναστροφές.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η «καμπάνα» των κρουσμάτων του κορονοϊού βάζει τέλος και στο κουδούνι των δημοτικών σχολείων – Το παρασκήνιο μίας θυελλώδους συνεδρίασης των επιστημόνων – Όλη η χώρα μπροστά στην επιβολή ενός πιο «σκληρού» lockdown

Κλειδώνει το κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων σήμερα, Σάββατο, με τις ανακοινώσεις της αρμόδιας υπουργού οι οποίες θα γίνουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι. Την περασμένη Παρασκευή, είχε αποφασιστεί πως παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, θα ανακοινωνόταν το κλείσιμο όλων των σχολείων στη Θεσσαλονίκη. Λίγες ώρες πριν την έναρξη της επίσημης ενημέρωσης, στελέχη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων εισηγούνταν την εφαρμογή του μέτρου σε όλη τη χώρα.

Οι διαφωνίες των μελών της Επιτροπής οδήγησαν τελικώς σε αναβολή των σχετικών ανακοινώσεων. Οι ενστάσεις προήλθαν κυρίως από παιδιάτρους της Επιτροπής, που χαρακτήριζαν ιδιαίτερα σκληρό μέτρο το καθολικό κλείσιμο των σχολείων σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, όπως ανέφεραν πληροφορίες, η τελική απόφαση θα αφορά το σύνολο της χώρας και ως εκ τούτου θα μπει λουκέτο σε όλα τα δημοτικά σχολεία.

Όπως επισήμαιναν στελέχη επιστημόνων και κυβερνητικών στελεχών, η απόφαση για περαιτέρω κλείσιμο των σχολείων κρίθηκε επιβεβλημένη για τον περιορισμό περιττών μετακινήσεων πολιτών, αλλά και να «παγώσει» η κίνηση στους δρόμους και οι κοινωνικές συναναστροφές.

Η εικόνα, πάντως, που υπάρχει είναι πως η χώρα κινείται σε ένα πιο σκληρό lockdown εφόσον συνεχιστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν είναι τυχαίο πως στο πλαίσιο των συσκέψεων κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων συζητείται η λήψη μέτρων τύπου Μαρτίου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην τηλεργασία αλλά και στο μέτρο ελέγχου αυτή. «Μείωση των μετακινήσεων επιτυγχάνεται και μέσω της τηλεργασίας, για αυτό και καλούμε όλους τους οργανισμούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να εφαρμόσουν την τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Οι έλεγχοι σχετικά με την εφαρμογή της τηλεργασίας και των λοιπών μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ κάθε οργανισμός του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας» ανέφερε.

Ν. Χαρδαλιάς: Στοίχημα ο περιορισμός των μετακινήσεων

«Το απόλυτο στοίχημα για όλους μας είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων. Γιατί περιορίζοντας τις μετακινήσεις, περιορίζουμε τη μεταφορά και μετάδοση του ιού. Περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές, νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος ανέφερε πως «τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να περιοριστεί το ταχύτερο δυνατόν η διασπορά του ιού, να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Για να το καταφέρουμε αυτό, το κλειδί είναι να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις. Να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση που δεν είναι απαραίτητη. Να κάνουμε χρήση της δυνατότητας κατ’ εξαίρεση μετακίνησης όταν είναι απολύτως αναγκαίο».

 

  Στην ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων ανέφερε πως:

«Από σήμερα, όπως γνωρίζετε, οι μετακινήσεις από το 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας και η συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα, σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι μετακινήσεις και κατά τις συγκεκριμένες ώρες γίνονται με βεβαίωση εργαζομένου, αν η μετακίνηση πραγματοποιείται για λόγους εργασίας ή με αποστολές sms ή έντυπη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης αν πρόκειται για μετακινήσεις για λόγους υγείας, με sms με τον κωδικό 1 ή για κίνηση με κατοικίδια, με sms με τον κωδικό 6.

Κατ’ αντιστοιχία προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία πλέον θα κλείνουν όλα στις 8:30 το βράδυ.

Σχετικά με την εστίαση, διευκρινίζεται για ακόμη μία φορά ότι η παράδοση κατ’ οίκον, το delivery, επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης, επιτρέπεται και η παραλαβή από τα καταστήματα, το take away, η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελεί τον βασικό λόγο μετακίνησης και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης».

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπεται η άθληση στο πλαίσιο αθλητικών σωματείων. «Επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο η ατομική άσκηση σε συνθέσεις έως τρία άτομα και κατά προτίμηση κοντά στον τόπο κατοικίας μας» υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ