Η Κομισιόν ζητεί άμεση απελευθέρωση των δικηγόρων και διανοούμενων που φυλακίστηκαν στην Κίνα

Την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και καταδικασμένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα ζητά η ΕΕ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Κομισιόν ζητεί άμεση απελευθέρωση των  δικηγόρων και διανοούμενων που φυλακίστηκαν στην Κίνα

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, στις 28 Δεκεμβρίου 2020, το Λαϊκό Δικαστήριο της Νέας Περιοχής της Σαγκάης Πουντόνγκ καταδίκασε την Ζανγκ Ζαν σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για υποκίνηση ταραχών.

Πριν από την κράτησή της, η Ζανγκ Ζαν είχε κάνει ρεπορτάζ για την πανδημία του κορoνοϊού στη Γουχάν. «Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η Ζανγκ Ζαν υπέστη βασανιστήρια και κακομεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής της και η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε σοβαρά. Είναι σημαντικό να λάβει επαρκή ιατρική βοήθεια», τονίζει ο εκπρόσωπος.

Ζητά επίσης την απελευθέρωση των Λι Γιούχαν, Χουάνγκ Κι, Γκε Ζουπίνγκ, Κιν Γιόνγκμιν, Γκάο Ζινσένγκ, Ιλχάμ Τότι, Τας Γουάντσούκ, Βου Γκαν, Λιού Φέιγουέ, καθώς και «όλων όσοι έχουν εμπλακεί σε αναφορές δραστηριοτήτων για το δημόσιο συμφέρον», σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

«Οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, στην πρόσβαση σε πληροφορίες, ο εκφοβισμός και η παρακολούθηση των δημοσιογράφων, καθώς και οι κρατήσεις, οι δίκες και οι καταδίκες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρων και διανοούμενων στην Κίνα, αυξάνονται και συνεχίζουν να αποτελούν πηγή μεγάλης ανησυχίας», δήλωσε σήμερα αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Κίνα.

«Στις 13 Δεκεμβρίου, το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο Ζιανγκσού επικύρωσε την πρωτοβάθμια δικαστική απόφαση σχετικά με την υπόθεση του εξέχοντος δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιου Γενσέγνκ, επιβεβαιώνοντας ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, χωρίς να δώσει στους δικηγόρους υπεράσπισης τη δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση υπεράσπισης σύμφωνα με με το νόμο περί ποινικής δικονομίας της Κίνας», καταλήγει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ